Μείωση δικαιούχων αγροτικού ρεύματος και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών φαίνεται να είναι οι δύο «πυλώνες» που έχει επιλέξει η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε εξυγίανση των οικονομικών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, τα χρέη των αγροτών ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. Αυτή την εποχή οι οφειλέτες αγρότες στήνονται σε ουρές για να κάνουν κάποια «ρύθμιση» και να πληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτό όμως που έχει δημιουργήσει «αλαλούμ» στην όλη διαδικασία είναι ότι η ΔΕΗ ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο. Έστειλε ειδοποιητήρια σε 230.000 καταναλωτές, όμως σε άλλους ζητά τη «βεβαίωση» και σε άλλους την «άδεια χρήσης νερού» για τη γεώτρησή τους.
Η έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι πολύπλοκη για τον παραγωγό γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλη γραφειοκρατία. Από την άλλη οι Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με το λιγοστό προσωπικό που έχουν κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εκδώσουν τις άδειες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν θέλει η ΔΕΗ να διευκολύνει τους αγρότες θα τους ζητά την βεβαίωση. Αν θέλει να «κουρέψει» τους δικαιούχους θα τους ζητά την άδεια χρήσης (που είναι πολύ δύσκολο να την αποκτήσουν). Και κάποτε θα πρέπει να πάρει θέση το ΥπΑΑΤ για αυτό το θέμα και να δώσει στοιχεία. Οι καλλιέργειες δεν μπορεί να ξεραθούν επειδή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν κερδοφόρα τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «δικαιούχοι του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος φέρονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας περί τους 230.000 καταναλωτές. Από την εμπειρία μας, που επιβεβαιώνεται καθημερινά, κάποιοι από αυτούς δεν δικαιούνται, διότι χρησιμοποιούν την παροχή για άλλες δραστηριότητες πέραν της αρδευτικής, όπως προβλέπει ο νόμος.
Είναι προφανές ότι αυτό δρα σε βάρος τόσο της ΔΕΗ όσο και των πραγματικών δικαιούχων. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιχείρηση υλοποιεί πρόγραμμα εκκαθάρισης του Μητρώου και ζητά τόσο την κατανόηση όσο και τη συνεργασία των αγροτών.
Η ΔΕΗ καλεί για μία ακόμη φορά τους αγρότες σε συνεργασία, ώστε τελικά να εξαλειφθεί το νοσηρό φαινόμενο κατάχρησης ενός προνομίου που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία για να στηριχθούν όσοι πραγματικά ασκούν αγροτική δραστηριότητα».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, «μέχρι τώρα εμείς εκδίδαμε μια «βεβαίωση» την οποία κατέθετε ο αγρότης προκειμένου να πάρει αγροτικό τιμολόγιο. Με τη βεβαίωση γινόταν πιο γρήγορα η όλη διαδικασία και ο αγρότης μπορούσε να αρδεύει το χωράφι του μέχρι να εκδοθεί η άδεια χρήσης. Τώρα ζητάμε να ξεκαθαρίσει η ΔΕΗ αν αντί για την άδεια χρήσης θα μπορούν οι αγρότες να καταθέτουν τη βεβαίωση που τους δίνουμε για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αγροτικό τιμολόγιο».
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες που θέλουν να εκδώσουν άδεια χρήσης νερού θα πρέπει να καταθέσουν φάκελο στο δήμο που ανήκουν, στον οποίο θα υπάρχει μεταξύ άλλων τοπογραφικό με τις συντεταγμένες της γεώτρησης, αριθμό στρεμμάτων που αρδεύει και είδος καλλιέργειας. Από το δήμο ο φάκελος θα μεταβιβαστεί στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (επτά σε όλη την χώρα) οι οποίες και εκδίδουν τις άδειες.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr