Ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία της συγκομιδής στις Κλημεντίνες, αν και στο νομό Λακωνίας οι αγρότες τώρα μαζεύουν τα «πρώτα χέρια». Η ποιότητα των μανταρινιών είναι πολύ καλή έως και άριστη, όπως μας επισημαίνουν οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά λόγω του ήπιου καιρού άργησε χαρακτηριστικά η ωρίμανση. Ο όγκος παραγωγής, τώρα, είναι ως επί το πλείστον μειωμένος, αν και σε περιοχές, όπως η Λακωνία, αναμένεται, μάλλον αύξηση. Όσον αφορά τώρα στην ζήτηση και στην κατανάλωση γενικότερα, φαίνεται πως δεν έχουν «ζεσταθεί» ακόμα, όπως ακριβώς θα ανέμεναν οι αγρότες, καθώς ο ζεστός μέχρι πρότινος καιρός σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Βαλκάνια και Ελλάδα, δεν συνέδραμε.
Στο νομό Λακωνίας το μάζεμα της Κλημεντίνης τώρα ξεκινά. Με την ευκαιρία αυτή ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», κ. Πέτρο Μπλέτα, ο οποίος μας είπε τα εξής «σιγά-σιγά μπαίνουμε στα περιβόλια για το μάζεμα. Η ποιότητα μπορώ να πω ότι είναι άριστη, η παραγωγή υψηλότερη και οι πρώτες τιμές που ακούγονται στην περιοχή μας για το προϊόν είναι μεταξύ 25 και 30 λεπτά το κιλό. Σαφή εικόνα από τον όγκο παραγωγής θα έχουμε τις επόμενες ημέρες».
Στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα αρκετά δυνατό «παίχτη», από την άποψη, ότι η παραγωγή αυξάνει, λόγω των πολλών φυτεύσεων, η συγκομιδή ξεκινάει.
«Τα πρώτα μαζέματα έγιναν τον Οκτώβρη και τώρα κόβονται τα τελευταία χέρια», μας εξηγεί ο κ. Χρήστος Μυτάκης, παραγωγός από το Λεσίνι Μεσολογγίου. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι πρώτες Κλημεντίνες που κόπηκαν στην περιοχή έπιασαν και 40 λεπτά το κιλό, τα δεύτερα χέρια έπιασαν 30-32 λεπτά, τα τρίτα 24 λεπτά και τα τελευταία, πριν μια εβδομάδα, 21-22 λεπτά το κιλό».
«Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 20-22 λεπτών το κιλό. Η ζήτηση είναι πεσμένη, λόγω μάλλον της ζέστης που επικράτησε στις χώρες των Βαλκανίων και την Ευρώπη», μας είπε από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος και παραγωγός, από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, μια περιοχή με πάρα πολλά νέα κτήματα, με εσπεριδοειδή. Ο κ. Μαυράκης εκτιμά και ελπίζει, η ζήτηση να τονωθεί το επόμενο διάστημα, λόγω του ευνοϊκού καιρού και να ανεβούν η κατανάλωση και συνάμα, οι τιμές παραγωγού.
Στο νομό Θεσπρωτίας, τώρα, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κολιομίχος «το μάζεμα άρχισε στις 25 Οκτωβρίου. Το κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς φέτος είναι η εξαιρετική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, καθώς δεν αντιμετωπίσαμε καθόλου προβλήματα. Βέβαια, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη, κάτι που αποδίδω προσωπικά, στον πολύ ήπιο χειμώνα για τα δεδομένα της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο «το γεγονός ότι η παραγωγή της Κλημεντίνης συμπέφτει χρονικά φέτος με το ακτινίδιο, δεν ευνοεί τη ζήτηση, που είναι ούτως ή άλλως πεσμένη, λόγω του χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος στη χώρα μας».
Στα τέλη του Οκτωβρίου, εξάλλου, ξεκίνησε το μάζεμα στο νομό Αργολίδας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας, κ. Φάκλαρης «το πολύ θετικό φέτος στοιχείο είναι, ότι η ποιότητα των μανταρινιών θα είναι εξαιρετική, δεδομένου ότι κάποιες έντονες βροχοπτώσεις μόνο σημειώθηκαν στην περιοχή, αλλά χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα και σαπίλες, ώστε να υποβαθμιστούν οι καρποί. Επίσης, οφείλω να πω ότι η χρονιά είναι πρώιμη σε αντίθεση με πέρσι. Πρέπει επίσης να πω ότι είχαμε καλές συνθήκες όλο το χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Η ανθοφορία εξελίχθηκε πολύ καλά, το ίδιο και η καρπόδεση, οπότε περιμένουμε εξαιρετικό προϊόν». Σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, οι πρώτες τιμές για τα λίγα μανταρίνια που μαζεύτηκαν κυμάνθηκαν μεταξύ 40-50 λεπτών το κιλό, δηλαδή λίγο πιο κάτω από πέρσι, στο ξεκίνημα, που ήταν όμως πιο αργά.
Να σημειωθεί ότι οι Κλημεντίνες της Αργολίδας «φεύγουν» για χώρες του εξωτερικού σε Βαλκάνια (Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) και ΕΕ (π.χ. Γερμανία).