Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σε σχέση με τις τιμές απορρόφησης του ελληνικού ελαιολάδου τις πρώτες ημέρες του 2019, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, όχι μόνον για φέτος αλλά γενικότερα για το μέλλον του κλάδου. Αντίθετα, φαίνεται ξεκάθαρα πως εντείνονται οι πιέσεις στο ντόπιο προϊόν κι ενώ ακόμα η Ισπανία δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία της ελαιοποίησης, όπερ σημαίνει ότι οι πιέσεις αυτές, ίσως ενταθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Κατά τα άλλα, στο νομό Λακωνίας γίνονται μικρές πράξεις, με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει και στα 3,50 ευρώ το κιλό, στη Μεσσηνία οι τιμές εμφανίζουν μια κάποια σταθετότητα, ενώ στην Κρήτη, μεγάλοι παίκτες της τυποποίησης σταμάτησαν να «κόβουν» ελαιόλαδο από τις αρχές του 2019, ως αποτέλεσμα της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Ευκαιρία για προβληματισμό στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, αλλά και όσων χαράσσουν πολιτικές στον κλάδο φαίνεται πως δίνει εν τω μεταξύ η άσχημη πορεία των τιμών ελαιολάδου, η οποία οφείλεται τόσο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή, όσο και σε δομικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν, κυρίως, με το τι… κάνουν οι ανταγωνιστές μας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και εσχάτως οι χώρες της βόρειας Αφρικής, που φαίνεται πως βελτιώνουν τις ποιότητες και αυξάνουν τις παραγωγές τους. Την ίδια ώρα, στην χώρα μας, η παραγωγή αποδεικνύεται έρμαιο του… δάκου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
«Εμείς έχουμε τελειώσει την ελαιοποίηση για φέτος. Συνολικά βγάλαμε 900 τόνους ελαιόλαδο. Οι 380 τόνοι πουλήθηκαν προς 4,30 ευρώ το κιλό, οι 450 προς 4,10 ευρώ το κιλό και οι 30 τόνοι προς 4 ευρώ το κιλό. Αυτή την περίοδο, η κατάσταση με τις τιμές δεν είναι καθόλου καλή, αφού οι περισσότερες πράξεις γίνονται στα 3,50 ευρώ το κιλό, ενώ ακούγεται ότι τις τελευταίες ημέρες δόθηκαν προσφορές και στα 3,30 ευρώ το κιλό. Το κακό για τη χώρα μας είναι ότι οι Ισπανοί δεν έχουν καθόλου προβλήματα, φέτος, από το δάκο», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Μεσσηνίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 και αριθμεί 200 μέλη μας τόνισε τα ακόλουθα «η κατάσταση φέτος είναι δραματική, κυρίως από την άποψη του όγκου παραγωγής. Φέτος βγάλαμε ελαιόλαδο, σε ποσότητα, κάτω από το 50% της περσινής χρονιάς, η οποία ήταν φυσιολογική». Σημειωτέον ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας παράγει σε ετήσια βάση 1.000 τόνους ελαιόλαδο, διαθέτοντας μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου στην περιοχή.
Όπως λέει ο κ. Αδαμόπουλος «ξεκινήσαμε την ελαιοποίηση από τις αρχές Νοεμβρίου και την ολοκληρώσαμε στα τέλη του Δεκεμβρίου, σαράντα περίπου μέρες, δηλαδή νωρίτερα από τις άλλες χρονιές. Όσον αφορά στις ποιότητες του παραγόμενου προϊόντος, ήταν σαφώς μια χρονιά δίχως προηγούμενο. Συγκεκριμένα, το 20% της παραγωγής μας ήταν οξύτητας έως 0,5, το 60% έως 1,2 – 1,3 και το υπόλοιπο πάνω από αυτό το όριο».
Αναφορικά με την πορεία των τιμών ελαιολάδου φέτος στη χώρα μας ο κ. Αδαμόπουλος την χαρακτηρίζει έως ένα βαθμό «προδιαγεγραμμένη» από πέρσι, δεδομένου ότι «Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, μόνον, θα παράξουν φέτος ελαιόλαδο, που επαρκεί να καλύψει τα 2/3 των αναγκών της παγκόσμιας κατανάλωσης», και πως τα «ισπανικά αποθέματα από πέρσι ήταν στους 500.000 – 700.000 τόνους».
Βέβαια, όπως τονίζει ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, με βάση τα στοιχεία που συνέλλεξαν για την Τριφυλία «έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 14.000 τόνους ελαιόλαδο…με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στη περιοχή να αγγίζει το 75% της παραγωγής με την οξύτητα του να οριοθετείται από 0,1 βαθμούς ως 0,8 βαθμούς…και η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουμε τους 20.000 τόνους».
Προβληματισμό ταυτόχρονα προκαλεί και η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, όπου έστρεψαν εσχάτως το ενδιαφέρον τους οι Ιταλοί τυποποιητές, σε μια προσπάθεια να βρουν προϊόν σε προσιτή τιμή. Όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος, η τελευταία χρονικά δημοπρασία του ΑΣ Θραψανού, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μανώλης Λυπαράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, «πουλήσαμε στις 19 Δεκεμβρίου με δημοπρασία 30 τόνους ελαιόλαδο ΠΟΠ Θραψανού (οξύτητα 0,45), φετινής εσοδείας, προς 2,77 ευρώ το κιλό».
Σύμφωνα με τον κ. Λυπαράκη «η τιμή αυτή σαφώς και δεν ήταν αυτή που θέλαμε, αλλά αποφασίσαμε να το δώσουμε το προϊόν, καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη». Όπως εκτιμά ο κ. Λυπαράκης «η αγορά θα ανοίξει γύρω στις 15 Γενάρη, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την Ισπανία, η οποία έχει υπερπαραγωγή». «Σήμερα που μιλάμε οι Ιταλοί αγοράζουν ελαιόλαδο από την Ισπανία ακόμα και με 2,80 ευρώ το κιλό, οπότε πώς πάνε ψηλότερα εδώ οι τιμές και γιατί να προτιμήσουν το δικό μας», μας τόνισε ο κ. Λυπαράκης, που ευελπιστεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Σημειωτέον ότι σε προηγούμενη δημοπρασία που έκανε στις 29 Νοεμβρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, πούλησε 30 τόνους ελαιολάδου προς 2,91 ευρώ ανά κιλό.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες πριν πουλήθηκαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», με έδρα στην Ερμιονίδα Αργολίδας, 25 τόνοι φετινού ελαιολάδου, στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό, με διαπραγμάτευση.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι πληροφορίες από παραγωγούς και ελαιοτριβεία κάνουν λόγο για τιμές που δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ από τις αρχές του 2019 η Cretan Mill του Μιχάλη Αλμπαντάκη σταμάτησε να «κόβει» ελαιόλαδο.
Η συγκεκριμένη εταιρεία πρόσφερε στον παραγωγό μέχρι πριν τις γιορτές μια τιμή στα 2,70 ευρώ ανά κιλό.
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr