Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ημαθία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, έδωσε θετικές απαντήσεις για κάποια θέματα (εργάτες γης από τρίτες χώρες, μείωση φορολογίας συνεταιρισμένων αγροτών), ενώ σε κάποια όχι (πριμ αναδιάρθρωσης σε ροδάκινα-νεκταρίνια, συνδεδεμένη σε επιτραπέζια). Ένα καλό νέο για τις υποδομές έχει να κάνει με την έγκριση του μεγάλου αρδευτικού έργου, ύψους 7 εκατ. ευρώ, του ΤΟΕΒ Νάουσας, που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις ερχόμενες ημέρες. Αρνητική κριτική για την επίσκεψη Αραχωβίτη κάνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, που υποστηρίζει ότι ο υπουργός «ήρθε, είδε και απήλθε». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο υπουργός δεν δέχτηκε να υπάρξει πριμ αναδιάρθρωσης, όπως έκαναν οι Ισπανοί για να γίνει αποσυμφόρηση της αγοράς. Ακόμη δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Αραχωβίτη για το αν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι στη συνδεδεμένη ενίσχυση (όπως το συμπύρηνο).
Να θυμίσουμε ότι το επιτραπέζιο ροδάκινο (όπως και οι φράουλες) της χώρας μας «χτυπήθηκε» σκληρά από την απόφαση της Κομισιόν, την οποία δέχτηκαν όλες οι τότε κυβερνήσεις της ΕΕ, για να λάβει οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αντίποινα από την Μόσχα με το ρώσικο εμπάργκο. Αυτή την «πολιτική» απόφαση, που είχε στόχο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της δύσης στην Ουκρανία, πληρώνουν από τότε οι αγρότες της ΕΕ μεταξύ αυτών κυρίως οι Έλληνες.
Αναλυτικότερα ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας ανακοίνωσε τα εξής:
«Οι οικονομικά εξαθλιωμένοι και αδικημένοι από τη σημερινή κυβέρνηση ροδακινοπαραγωγοί είδαν για ακόμη μια φορά το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, στο επιμελητήριο στη Βέροια, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αραχωβίτη Σταύρο και στην οποία ήταν παρών το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας τέθηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς.
Ερωτήματα και προτάσεις σχετικά με την πολύ χαμηλή τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου η οποία είναι ίδια και χαμηλότερη ακόμη και προ 30 ετών, έμεινε ασχολίαστη, τόσο από τον υπουργό όσο και από το πρόεδρο της ΕΚΕ, που ήταν παρών. Εδώ μάλλον ήσασταν με τους λίγους (βιομηχάνους) και όχι με τους πολλούς (παραγωγούς).
Ερώτημα για το αν προτείθεται ο υπουργός να δώσει ενίσχυση (υπόσχεση κ. Αποστόλου προκάτοχου του τα έτη 2017 και 2018) για τις εξευτελιστικές τιμές των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών μετά την επιβολή του Ρωσικού Εμπάργκο έλαβε αρνητική απάντηση.
Επίσης αρνητική ήταν η πρόθεση του να δοθεί πριμ αναδιάρθρωσης όπως συμβαίνει στην Ισπανία (500 ευρώ /στρέμμα για 20.000 στρέμματα) στα επιτραπέζια και νεκταρίνια για να αποσυμφορηθεί η αγορά και να μην έχουμε πίεση τιμών προς τα κάτω.
Σε ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένο το Υπουργείο να συμπεριλάβει το επιτραπέζιο και νεκταρίνι στη συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς και να αυξήσει το ποσό που «δίνεται» στο συμπύρηνο ροδάκινο (16 ευρώ/στρέμμα) όταν άλλα προϊόντα ενισχύονται με 50-70 ευρώ/στρέμμα (μήλα, πορτοκάλια, ντομάτες κ.α.) δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση παρά μόνο ότι θα υπάρξει αύξηση στο ποσό που ορίζεται για τις συνδεμένες ενισχύσεις συνολικά.
Με λίγα λόγια κ. Υπουργέ τι ήρθατε να κάνετε στη Βέροια, να δείτε τα χαλαζοχτυπημένα προϊόντα μας και να μας πει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ότι τέλος του έτους θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις; (Προκαταβολές, συμψηφισμός;)
Αναρωτηθήκατε κ. Υπουργέ αν θα καταφέρει ο παραγωγός να καλλιεργήσει και να φτάσει μέχρι το Δεκέμβριο και αν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές για να λάβει την αποζημίωση που του αναλογεί;
Ακούσατε με προσοχή τις προτάσεις και τα ερωτήματα μας που έχουν να κάνουν τόσο με το παρών όσο και με το μέλλον των καλλιεργειών, αλλά από ότι φάνηκε σταθήκατε μόνο στο μέλλον.
Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον κ. Υπουργέ αν δεν υπάρχει παρόν!!!
Είστε πολύ καλός για να ακούτε τα προβλήματα και αυτό είναι προς τιμήν σας, αλλά πρέπει και οφείλεται να δίνετε και λύσεις. Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε!!!
Μην σας πιάνει «αλλεργία» όταν ακούτε για ροδάκινα και νεκταρίνια όπως ο προκάτοχος σας.
Δεν είναι κατώτερου θεού αγρότες, οι αγρότες της Μακεδονίας, οι περισσότερο από όλους τους άλλους παραγωγούς της χώρας χτυπημένοι από το Ρωσικό Εμπάργκο ροδακινοπαραγωγοί».
Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας
agrotypos.gr