Πεπόνι: Πώς εξελίχθηκε η χρονιά για τους παραγωγούς

Πεπόνι: Πώς εξελίχθηκε η χρονιά για τους παραγωγούς

  • |

Ως σχετικά καλή περιγράφουν την εφετινή χρονιά στο πεπόνι οι παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε, τουλάχιστον από την άποψη των τιμών, αν και σε ορισμένες περιοχές οι αγρότες έχουν μεγάλα παράπονα.

Προβλήματα υπήρξαν, όχι όμως εκτεταμένα, τόσο από ασθένειες, όπως το ωίδιο που έκανε ζημιές στις Σέρρες, όσο και από τον κρύο καιρό που δεν συνέδραμε όσο θα έπρεπε ώστε να φύγουν εύκολα και σε καλές τιμές τα πολύ πρώιμα. Κατά τα άλλα από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προέκυψε ότι σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Θήβα οι αποδόσεις ήταν πεσμένες λόγω ζημιών στην παραγωγή από τον καιρό (βροχές και χαλάζια), ενώ προβλήματα υπήρξαν και στη Δυτική Ελλάδα στα πρώιμα λόγω του άστατου καιρού. Οι τιμές έφτασαν σε κάποιο σημείο όσον αφορά στο υπαίθριο πανελλαδικά και στο 1 ευρώ το κιλό αλλά δεν κράτησαν για πολύ. Τα τύπου Galia πεπόνια στις Σέρρες έπιασαν έως και 60 λεπτά το κιλό, ενώ σε κάποιο χρονικό σημείο τον Ιούλιο-Αύγουστο που έπεσε παραγωγή στην αγορά καταγράφηκαν και πράξεις στα 15 λεπτά το κιλό ή ακόμα χαμηλότερα. Όσον αφορά στα Θρακιώτικα, οι εκτάσεις φέτος ήταν μειωμένες.

Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Οπωροκηπευτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου μας είπε τα ακόλουθα: «ως Συνεταιρισμός ασχολούμαστε κυρίως με τα καλοκαιρινά πεπόνια τύπου Galia διαφόρων ποικιλιών. Συνολικά τα μέλη μας καλλιεργούν πεπόνια σε μια έκταση 300 στρεμμάτων περίπου. Φέτος τα πολύ πρώιμα πεπόνια που βγαίνουν τον Απρίλιο δεν πήγαν καλά ούτε από αποδόσεις, ούτε και από τιμή αφού το Πάσχα και μετά οπότε καταναλώνονται ήταν ο καιρός κρύος και δεν υπήρχε κατανάλωση. Τα πεπόνια τα επόμενα άρχισαν να κινούνται μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου, αλλά γενικά η κατάσταση δεν ήταν καλή φέτος».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Βάιος Κακαργιάς, παραγωγός πεπονιού από την Αγία Τριάδα Καρδίτσας «τα πράγματα στο πεπόνι δεν εξελίχθηκαν καλά και όπως ελπίζαμε. Είχαμε ζημιές από τον καιρό και μειωμένες αποδόσεις. Τα τελευταία πεπόνια έφυγαν στα μέσα Αυγούστου. Για λίγες ημέρες υπήρξε ζήτηση και οι τιμές έφτασαν στα τύπου Galia τα 60 λεπτά, αλλά δεν κράτησαν, παρά μόνον για λίγο. Μετέπειτα έφτασαν και στα 8-10 λεπτά το κιλό, οπότε θα χαρακτήριζα την χρονιά οριακή ως προς το κέρδος».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, παραγωγό πεπονιού από τις Σέρρες «η χρονιά ήταν αρκετά καλή για το πεπόνι. Τα πολύ πρώιμα με κάλυψη έπιασαν και τιμές έως 60 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 3 έως 5 τόνους το στρέμμα με το μέσο κόστος παραγωγής ανά στρέμμα στα 300 ευρώ. Εμείς εδώ είχαμε προβλήματα από ωίδιο, αλλά γενικά ήταν καλή η χρονιά».

Μειωμένα τα στρέμματα φέτος στο Θρακιώτικο που είναι όψιμο και κυκλοφορεί ακόμα στην αγορά
Στον Έβρο όπου παράγονται τα φημισμένα Θρακιώτικα πεπόνια, τα οποία κυκλοφορούν τώρα στην αγορά υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν φέτος λιγότερα στρέμματα από πέρσι λόγω και της περσινής μεγάλης πλημμύρας στην περιοχή. Η μείωση γενικότερα τα τελευταία χρόνια και σε σχέση και με τη δεκαετία του ’70 οφείλεται, σύμφωνα και με τον γεωπόνο της Δημοσυνεταιριστικής Έβρου κ. Βαγγέλη Καζάκη στις πολλές προσβολές από ασθένειες και κυρίως το φουζάριο. Βέβαια όπως μας είπε ο ίδιος το πεπόνι στην λιανική πιάνει τώρα τιμές από 50 λεπτά έως και 1,10 ευρώ το κιλό, καθώς πολύς κόσμος το προτιμά λόγω γεύσης, αρώματος και γενικότερα λόγω των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών, που διαφέρουν από εκείνα του κοινού πεπονιού.

«Φέτος γενικά στον Έβρο καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Σπύρος Δέδογλου, πρόεδρος της «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικού Παραγωγικού Σκοπού» Θεογένης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Η εν λόγω οργάνωση με έδρα στον Τυχερό δεν παράγει πεπόνι αλλά ασκεί εμπορία, οργανώνοντας όπως μας εξήγησε ο κ. Δέδογλου τους αγρότες. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν από 35 έως και 50 λεπτά ανάλογα σε ποιά αγορά κατέληξε το προϊόν. Σημειωτέον ότι το πεπόνι αυτό του Τυχερού έχει μπει σε διαδικασία να γίνει ΠΟΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2020, εκτιμά ο κ. Δέδογλου.
Μπίκας Αλέξανδρος

www.agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος