Βρετανικές εισαγωγές έξτρα παρθένου ελαιολάδου: Αύξηση από Ελλάδα λόγω μείωσης τιμής

Βρετανικές εισαγωγές έξτρα παρθένου ελαιολάδου: Αύξηση από Ελλάδα λόγω μείωσης τιμής

  • |

Ισπανία και Ιταλία διατηρούν δεσπόζουσα θέση στη βρετανική αγορά ελαιολάδου, ενώ μικρά ποσοστά στην αγορά έχει η Ελλάδα.

Η εγχώρια κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2019, για όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου, πλησίασε τους 67 χιλιάδες τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση 8,7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ειδικότερα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μεταξύ 2017 και 2019, καταγράφει μέση ετήσια αύξηση 19,6%, με τα άλλα παρθένα ελαιόλαδα να ακολουθούν με ρυθμό 6,8%. Το 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 23,6 χιλιάδες τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αξίας 72,4 εκ. λιρών.

Η αγορά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυριαρχείται από την Ιταλία, η οποία καταγράφει μερίδιο άνω του 49% στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου.

Ακολουθεί η Ισπανία με 40,5%, κορυφαίος προμηθευτής του Ηνωμένου Βασιλείου που κυριαρχεί στον τομέα των ελαιολάδων ιδιωτικής ετικέτας, γεγονός που εξηγεί και τη χαμηλότερη διαχρονικά τιμή, τόσο στο εξαιρετικά παρθένο, όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες ελαιολάδου.

Τρίτη στην κατάταξη και πολύ μακριά από τους δύο πρώτους, η Ελλάδα με μερίδιο 4,5%.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η κατάταξη των βασικών προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παρέμεινε μεν αμετάβλητη, ωστόσο η Ελλάδα φάνηκε να ενισχύει τη θέση της, με το μερίδιό της να αυξάνεται κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και κατά 2,2 σε σύγκριση με ολόκληρο το 2019. Σε αυτό μπορεί να συνέβαλε η μείωση της μέσης τιμής του προϊόντος από 3,9 σε 3,4 λίρες το κιλό.

Σύμφωνα με έρευνα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, φαίνεται πως υπάρχει μια καλή δυναμική για το ελληνικό ελαιόλαδο, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες εξαγωγείς.

Συνολικά πάντως φαίνεται πως η Ελλάδα το 2020 θα κλείσει με μικρή μείωση στην αξία των εισαγωγών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, οφειλόμενη στη συμπίεση των τιμών εισαγωγής, ενώ σε όρους όγκου υπάρχει αύξηση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που οι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις (Brexit) δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των δύο μερών, οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπόκεινται σε δασμούς. Σε αυτή την περίπτωση οι δασμοί που θα επιβληθούν στο ελαιόλαδο (ανάλογα την ποιότητα) θα κυμανθούν από 102 – 104 στερλίνες / 100 κιλά.

Το ελληνικό ελαιόλαδο στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου
Κατακερματισμένη είναι η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μεγάλη ποικιλία επώνυμων και μη προϊόντων, κυρίως σε μεσαίους και μικρούς χονδρεμπόρους που πάντως λειτουργούν και ως λιανοπωλητές. Αξιοσημείωτη είναι η μικρή παρουσία ελληνικών επώνυμων προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες λιανικής, οι οποίες διαθέτουν κυρίως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τυποποιημένα στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή ακόμα και σε άλλες χώρες.

Καθώς οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα καθιστούν τους καταναλωτές πιο προσεκτικούς στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ποιότητας και τιμής των προϊόντων, εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθούν τα κανάλια internet και εκπτωτικών καταστημάτων και δευτερευόντως αυτά των υπεραγορών και σούπερ μάρκετ, λόγω της ικανότητάς τους να προσφέρουν προϊόντα σε ικανοποιητική ποιότητα και προσιτές τιμές.

Σε αυτές τις συνθήκες, η διαπραγματευτική δύναμη των δικτύων λιανικής και των μεγάλων εισαγωγέων ενδεχομένως να ισχυροποιηθεί έναντι των προμηθευτών τους. Με την Ιταλία να κυριαρχεί στα επώνυμα ελαιόλαδα και την Ισπανία στα ιδιωτικής ετικέτας, πιθανόν οι εναπομείναντες παίκτες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, να υποστούν μεγαλύτερη «πίεση» των τιμών.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικης Πρεσβείας στο Λονδίνο, «επιτακτική είναι και η ανάγκη συνεπούς προβολής του ελληνικού ελαιολάδου. Η σταθερή και όχι αποσπασματική συμμετοχή σε επιλεγμένες εμπορικές εκθέσεις και σε άλλες προωθητικές δράσεις στον κλαδικό τύπο, η οργάνωση προγραμμάτων προσκεκλημένων αγοραστών, η διοργάνωση εκδηλώσεων ελληνικής κουζίνας και παρουσιάσεων σε εξειδικευμένα κοινά, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, στη διατήρηση και στη διεύρυνση της σχέσης με τη βρετανική αγορά, όπως και στην παγίωση του ελληνικού προϊόντος στη συνείδηση των αγοραστών».

Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος