Καθισμένος έξω από ένα εκλογικό κέντρο μετρούσα τους προσερχόμενους ψηφοφόρους. Στους 100 οι 82 προσδιορίζονταν ηλικιακά με αριθμό που προσδιόριζε όριο ταχύτητας σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Οι υπόλοιποι 11 ήταν μεταξύ 50-70 ετών και μόνο 7 μεταξύ 25-35. Ούτε ένας κάτω των 25. Φεύγοντας, αργά το βράδυ κι έχοντας επαληθεύσει την πρόχειρη στατιστική μου, θυμήθηκα μοιραία με μια αίσθηση θλίψης αναμεμειγμένη με μια δόση «κακεντρέχειας» ατάκα του Λαζόπουλου, «κλειδώστε τις γριές μέσα και πετάξτε το κλειδί στον υπόνομο», έλεγε, την επομένη των εκλογών, ένας φίλος, δικαστικός αντιπρόσωπος, ο οποίος, λόγω απραξίας, σκότωνε την ώρα πριμοδοτώντας ελληνική καπνοβιομηχανία που επεξεργάζεται την ελληνικότατη ποικιλία virginia.
ΕΛΣΤΑΤ: Μόνιμος πληθυσμός της Περιφέρειας Αττικής 3.792.469 κάτοικοι. Μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Αθηναίων 637.798 κάτοικοι. Περιφέρεια Αττικής, εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: 2.890.820. Απ’ αυτούς συμμετείχαν μόνο 1.336.771, δηλαδή το 46,24%. Τα έγκυρα ήταν 1.247.668. Τα λευκά και άκυρα ήταν 89.103, δηλαδή το 6,67% των ψήφων των πολιτών που ψήφισαν, που αντιπροσωπεύουν το εκλέξιμο ποσοστό για είσοδο στο περιφερειακό συμβούλιο δύο συνδυασμών, πήγαν στον κουβά. Οπότε στις περιφερειακές εκλογές για την Αττική συμμετείχε το 43,16% των ψηφοφόρων. Αποχή: 57%! (με τη… σωστή στρογγυλοποίηση)
Αντίστοιχα, στον Δήμο Αθηναίων, εγγεγραμμένοι: 449.902. Συμμετείχαν μόνο 145.394, δηλαδή μόλις 32,32%. Εγκυρα τα 139.782. Στον κουβά 5.612 ψήφοι, δηλαδή το 3,86%. Οπότε, η ουσιαστική συμμετοχή ήταν 28,46% και η αποχή 72%! (κατ’ ορθή στρογγυλοποίηση)
Αλλά τι αποτυπώνεται από την παράθεση αυτών των αριθμών; Πως έχουμε περιφερειάρχη που εξελέγη κατ’ ουσία με 20% και δήμαρχο με 13%. Δηλαδή οι 80 στους 100 πολίτες τον πρώτο δεν τον είδαν σε στάση του ΟΑΣΑ και οι 87 στους 100 τον δεύτερο δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. «Εκπρόσωποι» μιας ισχνής μειοψηφίας θα ρυθμίζουν για τα επόμενα πέντε χρόνια τα της περιφέρειας και τα της πόλης μας, θα διαμορφώνουν το περιβάλλον και την καθημερινότητα της ζωής μας. Ενα 20% εξουσιοδότησε ποιος θα διαχειρίζεται, μακριά από όποια έννοια συλλογικής απόφασης, τα τρομακτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ κι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων κι άλλο ένα 13%, ποιος θα ανασκάψει πιθανόν τη Βασ. Σοφίας και θα φυτέψει φοίνικες είτε στην Οθωνος είτε στην Αμαλίας, πρόσωπα που θα διαφεντεύουν ζωτικές πλευρές της ζωής μας.
Απλοποιήσεις… θα πει κάποιος. Αλλά τα πράγματα, στην ουσία τους, πάντα απλά δεν είναι; Το θέμα της… νομιμοποίησης αυτής της μειοψηφίας, όπως και να την προσεγγίσεις, τη μορφή της και το εύρος της, ας μην το συζητήσουμε προς το παρόν, γιατί είναι… πολύπλοκο. Οπότε, ας «μεταφράσουμε» την παρακάτω επανειλημμένα στα εκλογικά τμήματα από αυτόπτες μάρτυρες εικόνα. Μα πριν την αναπαραγάγουμε, ας λάβουμε υπόψη μας πως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του Δεκεμβρίου 2022, ο λεγόμενος δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων (old-age dependency ratio) στις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας ανερχόταν σε ποσοστό πάνω από το 40% (έναντι 34,8% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.), το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Δήμου της Αθήνας βρίσκεται στην τρίτη, δύσκολη ηλικία και το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 80 ετών πάνω από 7,20%.
«Λατρεύω τα γηρατειά», συνέχισε να μας λέει ο φίλος, «αλλά παράλληλα αναλογίζομαι ποιες από τις αποφάσεις αυτών των 82 διασταυρώνονται με τις αποφάσεις, τις ενορμήσεις, τις φιλοδοξίες, τα σχέδια, τους φόβους, τη στάση απέναντι στην ίδια τη ζωή με τους άλλους 19 και, πολύ περισσότερο, όχι μόνο μ’ αυτών των επτά, αλλά και δεκάδων χιλιάδων που δεν φάνηκαν. Γυρίζοντας σπίτι, τ’ αποφάσισα, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να βγάλω το διαβατήριό μου.
*Νομικός-μέλος της Οικολογικής Συμμαχίας
.efsyn.gr/
Σχόλια (0)