«Μπουρλότο» διχασμού στις ενδιάμεσες εκλογές

«Μπουρλότο» διχασμού στις ενδιάμεσες εκλογές

  • |

Ο στρατός στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού και η ακροδεξιά τρομοκρατία δίνουν τον τόνο

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΙΜΟΝΟΣ 

«Η μεγαλύτερη απειλή και αιτία διχασμού για την κοινωνία είναι τα fake media, που πρέπει να σταματήσουν να διχάζουν την κοινωνία». Τάδε έφη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση την επομένη του τρομοκρατικού μπαράζ που έπληξε τις ΗΠΑ:

● Ακροδεξιός, κοινωνικά δυσλειτουργικός οπαδός του Τραμπ έστειλε αυτοσχέδιους βομβιστικούς φακέλους σε «αντιπάλους» του Προέδρου. Ενδεικτικά, δέματα έλαβαν οι Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα, το CNN και γερουσιαστές. Συνελήφθη δύο μέρες αργότερα με πολύ συνοπτικές διαδικασίες.

● Μερικές μέρες μετά άλλος «φίλος του Προέδρου» μπούκαρε σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ και δολοφόνησε παρευρισκόμενους πριν συλληφθεί. Στο δικαστήριο πάντως εμφανίστηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο με την αναιδή έπαρση που χαρακτηρίζει τους νεοναζί.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα λίγες μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και σε κάποιες πολιτείες για την εκλογή κυβερνήτη. Οι εκλογές αυτές, που επί της ουσίας θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Προέδρου Τραμπ, διεξάγονται σε κλίμα ελεγχόμενου και επιβαλλόμενου από «τα πάνω» διχασμού, κάτι που βοηθάει πολύ και τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν ότι έχουν αφήγημα που αφορά την κοινωνία, κάτι που πολύ αναλυτές αμφισβητούν σφόδρα και με επιχειρήματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εγκλωβισμένοι στη χειρότερη εικόνα του καθρέφτη τους.

Διακύβευμα και κοινωνία

Ο Τραμπ στοιχειοθετεί τη σκληρότερη ιδεολογική τους πραγματικότητα από το Tea Party (το κίνημα των ακροδεξιών πατριωτών που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία έχει «εποικίσει» το κόμμα) καθώς έχει φέρει στο προσκήνιο το καταστροφολογικό, λαϊκίστικο, φοβικό, ακραία πατριωτικό και σχεδόν νεοναζιστικό ακροατήριο που πάντα υπήρχε (κυρίως στους Ρεπουμπλικάνους) αλλά μέχρι τότε δεν ψήφιζε.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα καταφέρει ο Τραμπ θα συνεχίσει να κυβερνά ανενόχλητος με την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα (Γερουσία και Βουλή Αντιπροσώπων) ή θα αναγκαστεί στο τέλος της πρώτης θητείας του να κυβερνά υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Συγχρόνως αυτές οι εκλογές είναι η πρώτη ουσιαστική δημοσκόπηση, όχι τόσο για τον Πρόεδρο, όσο για την κοινωνία.

Εάν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στηρίξουν τους Ρεπουμπλικανούς και άρα ανανεώσουν την αποδοχή τους στις πρακτικές Τραμπ, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Θα είναι σίγουρο ότι ο Τραμπ θα διεκδικήσει και δεύτερη θητεία και θα έχει μεγάλη πιθανότητα να την κερδίσει. Εκτός αν ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ καταφέρει να ολοκληρώσει την έρευνά του με στοιχεία που θα καταστρέφουν πολιτικά τον νυν Πρόεδρο.

Πάντως η κατάσταση της αμερικανικής κοινωνίας, που βρίσκεται σε απόλυτη πόλωση, δεν είναι άσχετη με την περιρρέουσα παγκόσμια πραγματικότητα.

Στην Ιταλία ο Σαλβίνι κάνει ασκήσεις «εσωτερικού τσαμπουκά» με την Ε.Ε. και τους πρόσφυγες, η AfD στη Γερμανία προελαύνει στις εκλογές των γερμανικών κρατιδίων, η Λεπέν επιχαίρει και ο Όρμπαν ανενόχλητος απομακρύνει τη χώρα του από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Την ίδια στιγμή ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐρ Μπολσονάρου, νοσταλγός της χούντας στη Βραζιλία, εκλέγεται Πρόεδρος «επειδή είναι πατριώτης και πρώην στρατιωτικός».

Μετά τη σύλληψη του ενόχου για τα τρομοδέματα ο Αμερικανός Πρόεδρος είπα απλά ότι «άκουσα πως αυτός που τα έκανε ήταν οπαδός μου». Μετά την επίθεση στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, αφού την καταδίκασε, είπε ότι η λύση θα ήταν να υπήρχαν ένοπλοι φρουροί σε χώρους λατρείας και να επιστρέψει η θανατική ποινή για τέτοιες πράξεις. Και για τα δύο υπάρχουν πολλοί που δεν θα διαφωνούσαν μαζί του. Όμως, δεν είναι άμοιρος των ευθυνών (του).

Για όλα φταίνε τα ΜΜΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα από τα πολλά μηνύματά του στο Twitter, ισχυρίστηκε ότι η ειδησεογραφική μετάδοση των ειδήσεων για τα ύποπτα πακέτα που είχαν στόχους υψηλόβαθμους πολιτικούς των Δημοκρατικών, αλλά και επικριτές του Προέδρου, έχει μειώσει την προεκλογική δυναμική των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι τα πηγαίνουν τόσο καλά στην πρόωρη εκλογική διαδικασία, αλλά και στις δημοσκοπήσεις, και τώρα αυτά τα γεγονότα για τις “βόμβες” συμβαίνουν και η δυναμική μειώνεται – ειδήσεις που δεν αναφέρονται στην πολιτική. Είναι πολύ ατυχές αυτό που συμβαίνει» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Είδαμε μια προσπάθεια από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες να χρησιμοποιήσουν τις απαίσιες ενέργειες ενός ατόμου για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους εναντίον μου και εναντίον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος» δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Το πλήθος αλάλαζε: «Το CNN είναι χάλια».

Στρατός κατά μεταναστών

Την ίδια στιγμή το καραβάνι των προσφύγων από την Ονδούρα διασχίζει το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι είναι «μια πράξη υποκινούμενη από τη Βενεζουέλα» και στέλνει στρατό στα σύνορα για «να προστατέψει τη χώρα. Το ερώτημα που δεν έχει δημοσκοπική ή άλλη απάντηση είναι αν συμφωνούν οι Αμερικανοί μαζί του.

Στο «διά ταύτα» ο Τραμπ είναι συνεπής στις προεκλογικές εξαγγελίες του και ίσως ο πιο αποτελεσματικός Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος, καθώς διόρισε δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και η κοινωνία; Θα παραμείνει συνεπής στη στήριξή του χωρίς δικαιολογίες και πολιτική ορθότητα; Οι κάλπες θα μιλήσουν.

topontiki.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος