ΛΑΕ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει το αγροτικό κίνημα

ΛΑΕ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει το αγροτικό κίνημα

  • |

«Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή επιχειρεί να διασπάσει το αγροτικό κίνημα», προσπαθώντας «να ξεγελάσει και να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζομένους μικρομεσαίους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους με το επιχείρημα πως για τους ”κατ’ επάγγελμα” αγρότες θα υπάρξουν εξαιρέσεις και ευνοϊκότερη μεταχείριση αν δεχτούν να αυστηροποιηθεί ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη».

Αυτό καταγγέλλει η Λαϊκή Ενότητα, προσθέτοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι «σαφής, να ενισχυθούν οι μεγαλοαγρότες και να διαλυθεί η ενότητα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και δασεργατών» που αγωνίζονται σκληρά εδώ και εβδομάδες τώρα για την επιβίωση τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ, η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κ. Αποστόλου πως οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα αυστηροποιηθούν και ήδη κατέθεσε τροπολογία στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, που δυσχεραίνει τις προϋποθέσεις που έθετε το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (νόμος 3874/2010).

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως σύμφωνα με την τροπολογία για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα (αντί 35%), να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ (ο ν. 38743/2010 προέβλεπε εξαιρέσεις που επέτρεπε σε δασεργάτες χωρίς ασφάλιση και απασχολούμενους στην αλιεία, είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είτε στο ΝΑΤ, να θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες) και να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας (όπως και στον ισχύοντα νόμο).

«Αυτό είναι το “τυράκι” διότι αν γίνει αυτό τα 2/3 του αγροτικού κόσμου θα μείνουν εκτός του χαρακτηρισμού “κατά κύριο επάγγελμα” αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφέρεια, για τους ίδιους τους αγρότες με τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, αλλά και για την ίδια τη χώρα, που η ανεργία της δεν έχει προηγούμενο και η ύφεση σε συνδυασμό με τη λιτότητα και το ξεπούλημα των κρίσιμων οργανισμών είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ και καλεί «τους αγωνιζομένους αγρότες και αγρότισσες να μην πέσουν στη νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης παγίδα που τους στήνουν η κυβέρνηση, οι μεγαλοαγρότες και οι τραπεζίτες».

«Οι μικρομεσαίοι αγωνιζόμενοι αγρότες μπορούν να νικήσουν ώστε να ακυρωθούν όλα τα αντιλαϊκά και αντιπαραγωγικά μέτρα αν δυναμώσουν και πολιτικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους σε αντιμνημονιακή και αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αν ενισχύσουν τη συμμαχία τους με όλες και όλους (τους ανέργους, τους εργαζομένους, τα μικρομεσαία στρώματα, τη νεολαία και τους συνταξιούχους), που πλήττονται από τις σκληρές μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίες στοχεύουν την εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών όλων των μικρομεσαίων στρωμάτων και στην περαιτέρω φτωχοποίηση όλου του λαού», τονίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η παράταξη.

Βαλαβάνη: Οι αγρότες έχουν δίκιο να ζητούν απόσυρση του (αντι)ασφαλιστικού νομοσχέδιου

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο να ζητούν ως προϋπόθεση διαλόγου την απόσυρση του (αντι)ασφαλιστικού νομοσχέδιου», αναφέρει η πρώην αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών, και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Νάντια Βαλαβάνη, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

«Οι αγρότες στα μπλόκα κατάλαβαν ότι διακυβεύεται η αντικατάσταση του μικρομεσαίου κλήρου από “φάρμες”- αγροκτήματα, καλλιεργητικές κι εκτροφής ζώων, χαρακτηριστικές στον πρωτογενή τομέα των βορειοευρωπαϊκών χωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια , η οποία παραπέμπει στην «ιδιαίτερα αποκαλυπτική», όπως την χαρακτηρίζει, δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ περί ενδιαφέροντος επενδυτών για αγορά δημόσιας αγροτικής γης. «Αυτού του είδους ο “εκσυγχρονισμός”, με παράδοση στο ξένο αρπακτικό κεφάλαιο, δεν έχει καμιά σχέση με το στόχο του πάλαι ποτέ προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση με αποφασιστική στήριξη στον πρωτογενή τομέα», σχολιάζει.

Ακόμη, η κ. Βαλαβάνη εκτιμά ότι το ασφαλιστικό δε λύνεται με απόσυρση του κράτους από την εγγύηση της σύνταξης σε συνδυασμό με το «φαύλο κύκλο αύξησης εισφορών-παραπέρα κοπτοραπτικής συντάξεων». «Χρειάζεται διοχέτευση νέων πόρων», αναφέρει η κ. Βαλαβάνη και προτείνει να βρεθούν με διοχέτευση των εσόδων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

«Ο στόχος αυτός είχε νομοθετηθεί ως χωριστό άρθρο στο νόμο για τις 100 δόσεις, ένα άρθρο που ακυρώθηκε κι αυτό από το Γ’ Μνημόνιο. Στη θέση του το Γ’ Μνημόνιο θέσπισε ένταση της ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της σε εγγύηση εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου χρέους», αναφέρει η πρώην υπουργός.

Εξάλλου, η κ. Βαλαβάνη σε δήλωσή της αναφορικά με το αίτημα του υπομνήματος των αγροτών προς την κυβέρνηση και τα κόμματα, σε σχέση με τη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, εμφανίζεται «έκπληκτη» τόσο για το αίτημα κατάργησης της “τροπολογίας Βαλαβάνη” ή του “Νόμου Βαλαβάνη” από την εφαρμογή του οποίου «εκτιμάται ότι οι αγρότες πλήρωσαν 260 εκατ. ευρώ “περισσότερα” για τα εισοδήματα του έτους 2014» ενώ όπως σημειώνει η ίδια, στην Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το περυσινό σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αναφερόταν ότι το ύψος της απώλειας (δημοσίων εσόδων από το φορολογικό 2014) δε μπορούσε να υπολογιστεί.

Η πρώην υπουργός εκφράζει την απορία της πώς εκπρόσωποι μέρους του αγροτικού κόσμου υιοθετούν αυτές τις απόψεις και προειδοποιεί ότι αν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα του υπομνήματος θα σημάνει «αύξηση της μνημονιακής φοροκαταιγίδας».

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος