«Αυτοί που σας νίκησαν τη δεκαετία του 1980, ζουν ακόμη, και έχουν μαζί τους και τα παιδιά τους»

Αν κάτι ήταν σαφές στην σχεδόν μιάμιση ώρα που κράτησε η ομιλία του ηγέτη της Χεσμπολλάχ, σαγιέντ Χασάν Νασράλλα, ήταν πως στόχος της δεν ήταν η σύγκρουση, η κήρυξη πολέμου, στα βήματα των Ανσαρουλλάχ (Χούθι) της Υεμένης, αλλά η επανάληψη κάποιων σταθερών θέσεων, η ερμηνεία των όσων συμβαίνουν σήμερα και η σαφής προειδοποίηση πως η Χεσμπολλάχ, άρα ο Λίβανος, είναι έτοιμος να μπει στον πόλεμο. Ο λόγος* του ήταν σοφά μετρημένος, ακριβής και μπορούσε κανείς να διαβάσει ξεκάθαρα, εν τέλει, τις προθέσεις της Χεσμπολλάχ και τον σεβασμό της σε όλα τα κινήματα του Άξονα της Αντίστασης, που ήδη, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο έχουν τοποθετηθεί. Χαιρέτησε, μάλιστα, ειδικά τις δυνάμεις στο Ιράκ και την Υεμένη – κάτι με ειδικό βάρος.

Επαίνεσε «τη θύελλα του αλ Ακσά», ως πράξη αντίστασης ενός φυλακισμένου λαού, και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να το καταλάβει η Δύση, η επίθεση αυτή ήταν 100% έργο των παλαιστινίων, που έδρασαν σε απόλυτη μυστικότητα. «Και για μας ήταν έκπληξη», είπε. «Λένε συνέχεια ότι υπηρετούμε το Ιράν μόνο και μόνο για να πάνε αλλού τη συζήτηση», ανέφερε, «αλλά ας καταλάβουν φίλοι και εχθροί ότι οι αποφάσεις της Αντίστασης είναι αποφάσεις των ηγεσιών της Αντίστασης. Εμείς ζητάμε [από το Ιράν] ότι χρειαζόμαστε, αλλά το Ιράν δεν έχει λόγο στις αποφάσεις».

Ανέφερε επίσης ότι «η νίκη της 7ης», όπως την χαρακτήρισε, «είναι προς το εθνικό συμφέρον όλων των γειτονικών κρατών», και κυρίως του Λιβάνου, υπονοώντας ότι μειώνεται η ισχύς του Ισραήλ. Όσο για την βίαιη αντίδραση του Ισραήλ «η Χαμάς την περίμενε» και ήξερε ότι ήταν το τίμημα για να μπούμε σε αυτήν που χαρακτήρισε «Ιστορική Νέα Φάση» του Παλαιστινιακού ζητήματος. Λίγο αργότερα θα την χαρακτήριζε και «Αποφασιστική» φάση.

Για ΗΠΑ και Ισραήλ

Παρότι πρόκειται περί πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη, ο λόγος του δεν ήταν απλά ανθρώπινος, ήταν και πολύ μακρυά από τις γενοκτονικές κραυγές που θεωρεί δηλώσεις που την εκπροσωπούν η σημερινή, βαθιά ρατσιστική, κυβέρνηση του Ισραήλ. Ένα Ισραήλ προς το οποίο έδειξε περιφρόνηση, θεωρώντας το “βιτρίνα” του αληθινού εχθρού, των ΗΠΑ που κυβερνάται από «ηλίθιους και βάναυσους» και χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια. Οι ειρωνίες για το Ισραήλ διάνθισαν όλο το πρώτο κομμάτι του λόγου του. «Μας λένε ότι έμαθαν το μάθημά τους, αλλά δεν έχουν μάθει τίποτε, ειδικά από την αντίσταση στην Παλαιστίνη και το Λίβανο. Δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από τον Ιούλιο του 2006», είπε, θυμίζοντας την εκδίωξη του ισραηλινού κατακτητή από το Νότιο Λίβανο, «τότε που έλεγαν ότι θα συνέτριβαν την Χεσμπολλάχ… Ομως ο λαός μας και υπερίσχυσε και επιβίωσε». Τη σημερινή στάση του Ισραήλ, πλην της «ηλιθιότητας», την απέδωσε και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «είναι φοβισμένοι και αποτυχημένοι» απέναντι σε ένα λαό, τον παλαιστινιακό, που «βάζει τη βόμβα στο τανκ με τα ίδια του τα χέρια». Το Ισραήλ «σε 75 ολόκληρα χρόνια μόνο σε ένα πράγμα είναι καλό, στις σφαγές… Θέλουν να πλήξουν την αντίσταση, θέλουν να σηκώσουμε λευκή σημαία την ώρα που βγάζουμε γυναικόπαιδα μέσα από τα συντρίμμια.. Ομως η Γάζα θα νικήσει.. Απέναντι στους βάναυσους, βάρβαρους και φυτευτούς» που «δεν έχουν ούτε δημοκρατία, ούτε ηθική, ούτε πολιτισμό» όπως αποδεικνύει η Γάζα. Κι αν μπορούν και δρουν όπως δρουν «φταίνε οι ΗΠΑ» που τους βοηθούν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και «φέρνουν στον κόσμο το νόμο της ζούγκλας». Είναι οι ΗΠΑ «πλήρως υπεύθυνες για ότι συμβαίνει, το Ισραήλ είναι το εργαλείο τους. Οι ΗΠΑ δεν αφήνουν να λήξει η καταστροφή.. Είναι ο μεγάλος σατανάς από την Χιροσίμα ως σήμερα». Εμμέσως απειλώντας τις βάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε «σοφή και ευλογημένη» την απόφαση της Ιρακινής αντίστασης να χαρακτηρίσει νόμιμους στόχους τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει επιτέλους να πληρώσουν το τίμημα»

Ειδικά για το ελληνικό κοινό, αξίζει να αναφερθεί ότι, με δεδομένη την στήριξη των Ορθοδόξων χριστιανών στην Χεσμπολλάχ, όποτε μίλησε για τις καταστροφές και τους βομβαρδισμούς τον τελευταίο καιρό στη Γάζα, ξεκινούσε με αναφορά στις εκκλησίες, ενώ αργότερα αναφέρθηκε και ειδιικά στον, υπό απαρτχάιντ, Ναό της Γεννήσεως.

Οι στόχοι και οι υποδείξεις

Η παρουσίαση των «βραχυπρόθεσμων στόχων» που έθεσε ήταν και η αρχή του ανεβάσματος των τόνων.  Ως τέτοιους έθεσε το τέλος στην επιθετικότητα κατά της Γάζας και τη νίκη της Αντίστασης στη Γάζα. Εχει ενδιαφέρον ο δεύτερος «βραχυπρόθεσμος στόχος», για τον οποίο διευκρίνησε: «Αν νικήσει η Γάζα δε νικάει το Ιράν. Αν νικήσει η Γάζα δεν νικάει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αν νικήσει η Γάζα νικάει η Παλαιστίνη… αλλά η νίκη αυτή είναι προς όφελος και της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και της Συρίας και, πρώτα απ’ όλα του Λιβάνου», κάτι απολύτως κατανοητό, αν σκεφτεί κανείς όσα διεξάγονται εδώ και ένα μήνα στο νότιο Λίβανο. «Αν νικήσει το Ισραήλ χαθήκαμε, πρώτα οι Παλαιστίνιοι και μετά ο Λίβανος.. Ήδη μας απειλούν» διευκρίνησε. «Είναι οι ΗΠΑ που στέκονται εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», τόνισε. Και αναφέρθηκε, επί τούτου, και πάλι στην ιρανική και υεμενίτικη αντίσταση, για να γίνει σαφές ότι τυχόν επίθεση στο Λίβανο θα είναι γενικευμένη και θα έχει κυρίως αμερικάνικους στόχους – αν και θύμισε ότι οι Ανσαρουλάχ «έχουν πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν το Εϊλάτ», το λιμάνι του Ισραήλ στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Δεν υπήρξε ευγενικός με τις αραβικές κυβερνήσεις. Ήταν αυστηρός για τη στάση τους, και ζήτησε ξεκάθαρα, για να στηρίξουν όντως τον Παλαιστινιακό αγώνα, να προχωρήσουν άμεσα σε εμπάργκο έναντι του Ισραήλ, σε αέριο, πετρέλαιο και τρόφιμα, ως το ελάχιστο που οφείλουν, όπως και να να εξασφαλίσουν το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.

Σε όσους θα επιθυμούσαν εντονότερη εμπλοκή της Χεζμπολλάχ και «ολικό πόλεμο» απάντησε ότι ήδη ο Λίβανος είναι σε πόλεμο, έχει ήδη 74 νεκρούς μεταξύ των ανδρών της οργάνωσης, και έτσι καταφέρνει απασχολεί μεγάλο μέρος των ισραηλινών δυνάμεων. Πρόκειται για πόλεμο “νέου τύπου” και η νίκη είναι “ζήτημα αντοχής”, είναι, δε, ένας πόλεμος που εξελίσσεται οπότε «η Αντίσταση δεν θα περιοριστεί σε αυτά» ώστε να μην επιτρέψει τη δεύτερη Νάκμπα.

Τέλος, απευθύνθηκε πάλι στις ΗΠΑ. «Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να μην επεκταθεί η σύγκρουση, ας πάψουν να μας απειλούν», προειδοποιώντας ότι η Χεζμπολλάχ έχει λάβει τα μέτρα της απέναντι στην παρουσία πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο – τα οποία οι ΗΠΑ έχουν σε απόσταση μεγαλύτερη από το βεληνεκές των πυραύλων που θεωρούν ότι έχει η οργάνωση. Κατόπιν, απευθύνθηκε στο Ισραήλ, με την πιο σημαντική φράση του λόγου του: «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

Κάτι που «αφήνει στο τραπέζι» και την επιλογή ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή, προοπτική που έρχεται κοντύτερα μετά την έμμεση «απάντηση» του Ισραήλ, που έπληξε ασθενοφόρα και σχολεία αμέσως μετά την ομιλία. Παρά την σωφροσύνη του λόγου Νασράλλα, η ρατσιστική κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλιμακώσει τη σύγκρουση, με μονο στόχο, όπως πια λένε και πολλοί ισραηλινοί αναλυτές, την πολιτική επιβίωση του Μπίμπι.

Στο δια ταύτα

Είναι λάθος ο λόγος του Νασράλλα να θεωρηθεί «λόγος αδυναμίας». Αντιθέτως, μίλησε έτσι που και να αφήσει να εννοηθούν οι δυνατότητες της αντίστασης αλλά και να αποφευχθεί ο γενικευμένος πόλεμος, κάτι που μόνο το Ισραήλ του Νετανιάχου επιθυμεί. Και μετέφερε την ευθύνη στις ΗΠΑ, που φαίνονται όμως αδύναμες να συγκρατήσουν το κτήνος. Οι αναφορές του στο ευάλωτο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή – με τις τρεις αναφορές στην ιρακινή αντίσταση και στη σημασίας που έχει η νίκη των παλαιστινίων για τη Συρία – και στο γεγονός ότι αυτή η σύγκρουση θα κριθεί «στην αντοχή» δείχνουν πιο καθαρά από οτιδήποτε άλλο τις προθέσεις και τις προετοιμασίες: όχι μόνο δεν έχουν αφήσει στη μοίρα τους τους Παλαιστινίους αλλά θα συνεχίσουν, αλλά με τον δικό τους τρόπο – και ίσως και με δεδομένα τα μαθήματα που έχουν πάρει, γιατί αυτοί τα έχουν πάρει, από τις ήττες, κανονικές οι πρόξυ, των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το Ισραήλ των ακροδεξιών πολύ δύσκολα θα σταθεί απέναντι σε έναν πόλεμο αντοχής, ειδικά όπως διαμορφώνεται η εσωτερική κατάσταση στη χώρα. Γι’ αυτό και όλες οι κινήσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης του Τελ Αβίβ έχουν ως μόνο ορατό στόχο την άμεση έναρξη ευρύτερων εχθροπραξιών και την εισδοχή στον πόλεμο και των αραβικών κρατών – οι προκλήσεις είναι σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι μόνο η εν εξελίξει γενοκτονία. Είναι ο μόνος τρόπος, όπως γράψαμε, να επιβιώσει πολιτικά ο Νετανιάχου και ο μόνος τρόπος που έχει βρει, σε όλη την πολιτική του πορεία, να ενώνει το λαό του Ισραήλ. Αν αυτό θα κοστίσει και χιλιάδες ισραηλινές ζωές, δεν φαίνεται να τον νοιάζει.

Η στάση των ΗΠΑ θα κρίνει τη συνέχεια – εξ ου και οι τόσες αναφορές του Νασράλλα. Με το ουκρανικό μέτωπο ανοικτό – αν και φαίνεται πως ως κάπου εδώ ήταν το as long as it takes – το κόμμα του πολέμου, που διαπερνά και τα δύο αμερικάνικα κόμματα, καλείται να στηρίξει μια γενοκτονία και να αποφασίσει αν θα πλήξει το Ιράν εν ονόματι του Νετανιάχου, που πιέζει για αυτό από την προεδρία Τραμπ ακόμη. Πριν λίγες μέρες, πέρασε από τη βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 354-53, νόμος που επιτρέπει «Στις ΗΠΑ, τους εταίρους τους και τους συμμάχους τους, του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένου» να «χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα  που θεωρούν απαραίτητα για να αποτρέψουν… το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο». Η πόρτα της ευρύτερης σύρραξης και η δικαιολογία για αυτήν έχει και επίσημα την βούλα των ΗΠΑ…

Προς το παρόν, η Χεσμπολλά κρατά ανοικτό το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου, ήδη εντείνοντας τις επιθέσεις της και υποχρεώνοντας το Ισραήλ να μοιράζει τις δυνάμεις του, ως αποτροπή στην πλήρη ισοπέδωση της Γάζας. Παράλληλα, οι διεθνείς από τα κάτω πιέσεις συνεχίζονται και γιγαντώνονται – οι διπλωματικές απώλειες της Δύσης στον Παγκόσμιο Νότο είναι άνευ προηγουμένου, τις τελευταίες δεκαετίες. Και ένα ακόμη αφήγημα που καταρρέει είναι αυτό της ταύτισης της αντίδρασης στις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό: οι πράξεις της κυβέρνησης Νετανιάχου το γκρεμίζουν μέρα με τη μέρα.

Η ελληνική εμπλοκή

Σε αυτό το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση, πιστός σύμμαχος του Ισραήλ, όχι μόνο εμπλέκεται στην εξελισσόμενη γενοκτονία στην Γάζα αλλά εμπλέκει και τη χώρα στα πιο άγρια σενάρια πολέμου. Τα όπλα των αμερικάνων περνούν από τη χώρα μας για να πάνε στο Ισραήλ και να πλήξουν τη Γάζα. Σε δηλώσεις του, σε συνέντευξη Τύπου προς ελληνικά μέσα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τεχεράνης για την πυρηνική συμφωνία, Μωχάμεντ Μαραντί, τόνισε ότι «από ιρανικής πλευράς, κάθε βοήθεια προς το καθεστώς του Ισραήλ θεωρείται βοήθεια στη διάπραξη γενοκτονίας, οπότε η Ελλάδα, ακόμη και αν δεν είναι ευχαριστημένη και πράττει ότι πράττει υπό πίεση, και πάλι με ένα τρόπο εμπλέκεται. Γιατί, είναι προφανές το τι συμβαίνει, είναι γενοκτονία, είναι ολοκαύτωμα, και γεγονός μοναδικό, γιατί εκτυλίσσεται μπροστά στο παγκόσμιο κοινό, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Έχουμε δει σφαγές μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων στην ιστορία, στον Β και Α παγκόσμιο, στο Βιετνάμ, αλλά δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες σφαγές να συμβαίνουν η μία μετά την άλλη ζωντανά στην τηλεόραση, ή να μαθαίνονται αμέσως μέσω εικόνας από όλη τη διεθνή κοινότητα. Η φρίκη αυτή δεν έχει προηγούμενο. Οπότε η βοήθεια στο Ισραήλ είναι μοναδική επίσης, μες στην φρίκη της».

Σε άλλη ερώτηση με αφορμή το παλαιστινιακό, ώρες πριν την ομιλία Νασράλλα, ανέφερε και ότι «οι ΗΠΑ είναι ευάλωτες στο Ιράκ» και ότι αν δεν σταματήσει η σφαγή «είναι πιθανό οι ΗΠΑ να αναχωρήσουν και από Ιράκ και από Συρία». Παρά τις πολεμοκάπηλες φωνές, ωστόσο, ελπίζει σε τελική σώφρονα λύση, γιατί «αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο στην περιοχή, που ήδη βράζει, θα καταστραφεί η παγκόσμια οικονομία».

Ανέφερε επίσης ότι για το Ιράν «η αληθινή απειλή είναι και ήταν πάντα οι ΗΠΑ» και ότι «το Ισραήλ δεν το υπολογίζει καν στρατιωτικά», όπως και ότι «το Ιράν δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εθνοκάθαρση και το ολοκαύτωμα στη Γάζα». «Το θέμα της κλιμάκωσης ή μη είναι στα χέρια των αμερικάνων», είπε «που δεν πιστεύω ότι θέλουν κλιμάκωση. Αυτοί έχουν να χάσουν τα περισσότερα». Τέλος, θύμισε τη σημασία των στενών του Ορμούζ και είπε πως, σε περίπτωση αμερικάνικης επίθεσης κατά του Ιράν «οι βάσεις τους σε Κατάρ, Εμιράτα, Ιράκ.. είναι νόμιμοι στόχοι» βάσει του διεθνούς δικαίου. Και όχι μόνον αυτές οι βάσεις τους…

 

*Τα αποσπάσματα από το λόγο του Χασάν Νασράλλα μετέφρασα από την αγγλική διερμηνεία του Press TV.

thepressproject.gr