Οι γεωπολιτικοί προσανατολισμοί του Μητσοτάκη
Οι γεωπολιτικοί προσανατολισμοί της κρατικής πολιτικής έχουν «συνέχεια», κατ’ ανάγκη πιο στιβαρή απ’ ό,τι σε κάθε άλλον τομέα. Έτσι, η εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη κινήθηκε στα χρόνια του πέρασαν, και εξακολουθεί να κινείται και σήμερα, πάνω στις «ράγες» που χάραξε για τον ελληνικό καπιταλισμό η «στρατηγική των υδρογονανθράκων» (ΑΟΖ, ενεργειακοί «διάδρομοι», σε σύνδεση με την ευρωατλαντική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σκοπιμότητες στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό…), όπως και η μέθοδος των στρατιωτικοδιπλωματικών «αξόνων» (κυρίως με το Κράτος του Ισραήλ και τη δικτατορία του Σίσι στην Αίγυπτο).
Όμως, μέσα σε αυτήν τη «συνέχεια» έχει κάθε φορά μεγάλη σημασία η μετατόπιση των εμφάσεων. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις αρχές Νοέμβρη (βλ. προηγούμενο φύλλο) κινείται σήμερα, κυρίως μέσω του σχήματος «3+1» (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ), σε μια όλο και πιο επικίνδυνη επιτάχυνση.
Η διάθεση για ανάληψη «ρίσκων» είναι εύκολα εξηγήσιμη. Όλη η περιοχή έχει μπει σε περίοδο μιας πρωτόγνωρης αστάθειας (ή, κατά τον συστημικό Τύπο, «ασυμμετρίας»). Οι προοπτικές του σχεδίου για το «Μεγάλο Ισραήλ» στη Μέση Ανατολή και οι πιθανότητες ενός αμερικανορωσικού συμβιβασμού στην Ουκρανία, δείχνουν ότι οι βασικοί συσχετισμοί δύναμης και επιρροής είναι πλέον σε συνθήκες επαναχάραξης. Και το πειρατικό ρεσάλτο του Τραμπ στη Βενεζουέλα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες ότι αυτή η διαδικασία θα στηριχτεί σε «δευτερεύουσες πολυτέλειες» όπως το Διεθνές Δίκαιο και άλλα φληναφήματα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό κινούμενης άμμου, ο Μητσοτάκης στηρίζεται σε κάποιες βασικές «σταθερές».
Η πρώτη σταθερά είναι η συστηματική υποστήριξη όλων των σχεδίων μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε «ζώνη» αναμφισβήτητης κυριαρχίας του ευρωατλαντισμού και κυρίως των ΗΠΑ. Έχοντας ήδη στο χέρι τη στρατηγική «αναβάθμιση» των αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ ζητάει σήμερα και τα ρέστα: το λιμάνι της Ελευσίνας (ως ενεργειακό, εμπορικό, αλλά και στρατιωτικό κόμβο), το λιμάνι του Βόλου (ως ενεργειακό και κυρίως στρατιωτικό κόμβο, σε συντονισμό με τις νατοϊκές βάσεις στο Θεσσαλικό έδαφος), το λιμάνι της Καβάλας (σε συμπληρωματικό ρόλο στην Αλεξανδρούπολη) και τη μεγέθυνση της Αλεξανδρούπολης σε «τούρμπο» αμερικανονατοϊκή ενεργειακή και στρατιωτική βάση. Έχουμε ισχυριστεί ότι αυτή η επέκταση, όταν συντελεστεί, εκ των πραγμάτων θα θέσει το ζήτημα της ιδιοκτησίας στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Παρόλο που αυτό το ζήτημα δεν είναι (ακόμα) της ώρας, είναι ευδιάκριτη η αγωνία του εγχώριου πολιτικού προσωπικού σχετικά με το ερώτημα σε τίνος τη «βάρδια» θα σκάσει αυτή η «στραβή»…
Ο Μητσοτάκης έχει φροντίσει να διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση, την πλήρη υποστήριξη της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ σε αυτήν την ογκώδη διεύρυνση της αμερικανικής «παρουσίας» στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους. Για να το πούμε με τη γλώσσα που χρησιμοποίησε η εφημερίδα «Το Βήμα» -του ισχυρού μεταφορέα αμερικανικού LNG, Βαγγέλη Μαρινάκη…- διαμηνύει ότι «σκοπεύει να τοποθετηθεί ως κρίκος στην αλυσίδα των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή». Αυτή η στάση παράγει ήδη πολιτικά αποτελέσματα. Όταν η Γκιλφόιλ έφτασε στην Αθήνα, το τραμπικό παρα-κύκλωμα μέσα και γύρω από τη ΝΔ, προέβλεπε ότι αυτή θα κάνει παιχνίδι κυρίως με τις ακροδεξιές «αντιπολιτεύσεις». Σήμερα, όμως, η Πρεσβεία «κινείται» κυρίως με σχέσεις που αφορούν το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η πιθανολογούμενη αναβάθμιση του Σταύρου Παπασταύρου (του πιο αμερικανοτραφούς από τα στελέχη της ΝΔ) δείχνει να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό.
Η δεύτερη σταθερά του Μητσοτάκη είναι η χωρίς όρια διεύρυνση της στρατηγικής συμμαχίας με το Κράτος του Ισραήλ. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας των «3+1» για τους ενεργειακούς και στρατιωτικούς «διαδρόμους», οι Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης-Νετανιάχου φέρονται να έχουν υπογράψει ένα νέο τριμερές σχέδιο «στρατιωτικής συνεργασίας», το περιεχόμενο του οποίου παραμένει στο σκοτάδι. Η συμμετοχή των ισραηλινών funds στα κονσόρτσιουμ που, υπό την αιγίδα των Chevron και Exxon Mobil, θα αναλάβουν τις εξορύξεις στα «οικόπεδα» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου είναι προκλητικά ευμεγέθης και φανερή (η πρωταγωνιστική «ελληνική» Energean, είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνουν και του… Τελ Αβίβ!). Στις πολλές ελληνικές «νεοφυείς» επιχειρήσεις που φυτρώνουν πρόσφατα στο πεδίο της πολεμικής οικονομίας, είναι κοινό μυστικό η συμμετοχή του Ισραήλ, τόσο με «προσφορά» τεχνολογίας, όσο και με κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εκκίνησης και της ανάπτυξης των εργασιών τους. Αυτά τα παραδείγματα στενών συμμαχικών σχέσεων υποδεικνύουν ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει διστάσει να μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε «εφεδρική» βάση στήριξης του Ισραήλ, την ώρα που αυτό ετοιμάζεται για την «τελική φάση» της επίθεσής του στους Παλαιστίνιους, και πιθανά στη Μέση Ανατολή γενικότερα.
Πατώντας πάνω στους «πυλώνες» των στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η κυβέρνηση δείχνει να «πατάει γκάζι» στο νέο φιλόδοξο σχέδιο, στις συμφωνίες για τον IMEC. Πρόκειται για το «διάδρομο» σύνδεσης της Ινδίας, μέσω Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας, με τις ευρωπαϊκές αγορές. Η οικονομική διάσταση του IMEC δεν πρέπει να υποτιμηθεί: η ακροδεξιά-εθνικιστική κυβέρνηση Μόντι έχει συχνά υπογραμμίσει ότι η σημερινή Ινδία «διψάει» για εξαγωγές προς την Ευρώπη και είναι έτοιμη, προς την κατεύθυνση αυτή, να διαθέσει τα αναγκαία κεφάλαια για να αποκτήσει ένα δικό της «δρόμο μεταξιού» ανάλογο και ανταγωνιστικό με εκείνον της Κίνας. Όμως είναι φανερό ότι η κύρια πλευρά του IMEC θα είναι η στρατιωτική-γεωπολιτική. Πρόκειται για την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας QUAD (Ινδία-Αυστραλία-Ιαπωνία-ΗΠΑ) που ήδη λειτουργεί ως «τόξο ανάσχεσης» της Κίνας στα κρίσιμα περάσματα του Ινδο-Ειρηνικού. Ο Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι ο IMEC είναι «προτεραιότητα» για την ελληνική εξωτερική πολιτική, σπεύδει να διεκδικήσει ρόλο σε ένα σχέδιο που, παρόλο που είναι ακόμα στη φάση χάραξης, είναι απόλυτη προτεραιότητα για την αμερικανική πολιτική.
Αυτός ο ακραιφνώς φιλοαμερικανικός προσανατολισμός μοιάζει να είναι σε αντίφαση με την κυρίως ευρωπαϊκή στρατηγική του ελληνικού κράτους, την ώρα που ανοίγει η απόσταση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ του Τραμπ.
Η διαχείριση αυτής της αντίφασης γίνεται κυρίως μέσα από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συνακόλουθες οικονομικές σχέσεις. Ο Μητσοτάκης, με τις αγορές των Ραφάλ και των Μπελαρά, έχει φροντίσει ήδη να «γλυκάνει» τη Γαλλία του Μακρόν. Η καθυστέρηση εντοπιζόταν στις σχέσεις με την καθοριστική σε δύναμη Γερμανία. Σε αυτόν τον παράγοντα «αναφέρεται» η συμφωνία εκσυγχρονισμού των 850 τεθωρακισμένων Leopard που διαθέτει ο ελληνικός στρατός, αλλά και η εξαγγελθείσα προτίμηση στις προμήθειες από τη γερμανική αγορά για τις ανάγκες σε υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό των «νεοφυών» ελληνικών επιχειρήσεων του πολεμικού τομέα. Υπενθυμίζοντας ότι οι προϋπολογισμένες δαπάνες για τους ελληνικούς εξοπλισμούς στα αμέσως επόμενα χρόνια ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, ο Μητσοτάκης μπορεί να υπόσχεται ότι θα τους κρατήσει όλους χαρούμενους. Η βελτίωση έγινε αμέσως αισθητή: τόσο με τις δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και με την αναμενόμενη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, όσο και με την άμεση υποστήριξη της Γερμανίας στην εκλογή του Κυρ. Πιερρακάκη στη θέση του προέδρου στο Γιούρογκρουπ.
Η υποστήριξη της ντόπιας κυρίαρχης τάξης σε αυτόν το γενικό προσανατολισμό είναι ενθουσιώδης. Στους τομείς της ενέργειας, των αγωγών, της ναυτικής μεταφοράς LNG, αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας, οι καπιταλιστές διαβλέπουν την προοπτική ανάδειξης μιας νέας γενιάς «εθνικών πρωταθλητών»: δηλαδή επιχειρήσεων και συνεργατικών Ομίλων, ισχυρών στην εσωτερική αγορά και στη στενή «γειτονιά» των Βαλκανίων, αλλά και με πιθανότητες ακόμα και για διεθνείς ρόλους. Γι’ αυτό, παρά τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα των πολιτικών εξελίξεων, στους παραπάνω τομείς γίνεται ήδη ένα πάρτι επενδύσεων, αλλά και άγριος διαγκωνισμός για το ποιος θα πρωτοπρολάβει να κατοχυρώσει θέσεις. Οι κάθε λογής Μυτιληναίοι που δηλώνουν συγκινημένοι από τη στροφή προς την συμφιλίωση με την ιδέα να δούμε ξανά «νέα παιδιά, μέσα σε φέρετρα καλυμμένα με την ελληνική σημαία», ακολουθούν κυνικά και με ακραία συνέπεια τη μυρωδιά του κέρδους.
Αυτή η νέα «Μεγάλη Ιδέα» έχει (όπως και η προκάτοχός της, στις αρχές του 20ού αιώνα) ένα αδύναμο, αλλά πάντα επικίνδυνο, σημείο.
Τα ελληνοτουρκικά
Μια τρίτη σταθερά στην εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη (όπως και των προκατόχων του) είναι η στενή σύνδεση της ταύτισης με τις αμερικανικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και της στενής συμμαχικής σχέσης με το Ισραήλ, με την προσπάθεια δημιουργίας «πλεονεκτήματος» στα καυτά ζητήματα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.
Στα τελευταία χρόνια, όταν ήταν αναμενομένη η επέκταση της «φωτιάς» στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία άλλαξε τη διπλωματική στρατηγική αλλά και το Πολεμικό Δόγμα της. Η «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων Ερντογάν περιλαμβάνει την εκτίμηση ότι οι καθοριστικές εξελίξεις θα συμβούν στα ανατολικά και νότια σύνορά της και τη συνακόλουθη υποβάθμιση του «ενδιαφέροντος» για τα ζητήματα στα δυτικά. Αυτή η «στροφή» έχει τη στρατιωτική διάστασή της: μετά το 2016, ο κύριος όγκος των μάχιμων δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχει μεταφερθεί στις περιοχές εγγύτητας με το Ισραήλ και το Ιράν.
Αυτή ήταν η πραγματική βάση του «τάιμ άουτ» στην ένταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για κυριαρχία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που ονομάστηκε «ήρεμα νερά».
Αυτή η περίοδος μοιάζει να ανακόπτεται. Στα μέσα του Δεκέμβρη υπήρξε ξανά, μετά από καιρό, μια πρώτη εμπλοκή οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο.
Η ελληνική διπλωματία ισχυρίζεται ότι επιθυμεί τη διατήρηση της συνθήκης «ήρεμα νερά». Όμως τη συνδυάζει με αυτό που ο Τύπος ονομάζει «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, επί του πεδίου».
Πρόκειται για την προσπάθεια να επιβληθούν μονομερώς (υπολογίζοντας πάντα στις πλάτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ) ως εφαρμοσμένα κυριαρχικά δικαιώματα, τα μέγιστα όρια που δίνει ως «δυνητικά» κυριαρχικά δικαιώματα το Διεθνές Δίκαιο, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση των Διεθνών Συνθηκών και των συγκεκριμένων συμφωνιών οριοθέτησης μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών. Τα «καυτά» ζητήματα αυτής της διαφοράς είναι γνωστά: το εύρος των χωρικών υδάτων και συνακόλουθα του εθνικού εναέριου χώρου, το εύρος των «θαλάσσιων ζωνών» (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ), το καθεστώς κυριαρχίας επί των ακατοίκητων βραχονησίδων που άφησε άλυτο η συνθήκη της Λοζάνης, αλλά και το ζήτημα του εξοπλισμού των νησιών που η Λοζάνη όρισε ως αποστρατιωτικοποιημένα, για να υπογραμμίσει την «προσταγή» για καθεστώς «ελεύθερης διεθνούς ναυσιπλοΐας» στο Αιγαίο.
Η τάση μονομερούς επιβολής «λύσεων» σε κάποια από αυτά τα ζητήματα, προωθείται ξανά με πλάγια βήματα από την ελληνική πλευρά, επιλέγοντας σημεία όπου είναι πιο φανερή η υποστήριξη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η πολυδιαφημισμένη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η γνωστή «επιχείρηση καλώδιο», προϋποθέτει έρευνες και πράξεις οικονομικής εκμετάλλευσης –δηλαδή πράξης άσκησης κυριαρχίας…– επί διεθνών υδάτων, χωρίς την έγκριση ή την ανοχή παρακείμενης χώρας, δηλαδή της Τουρκίας.
Η επιχείρηση μονομερούς οριοθέτησης «θαλάσσιων πάρκων» στο Αιγαίο, με πρόσχημα την πάταξη της παράνομης αλιείας και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προσπαθεί να επεκτείνει την άσκηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους σε μεγάλες περιοχές διεθνών υδάτων. Μια ματιά στο χάρτη που περιγράφει τα όρια του «πάρκου» Νότιο Αιγαίο-1, αρκεί για να καταλάβει κανείς το πόσο ξεπερνά τα όρια των χωρικών υδάτων, αλλά κυρίως το πώς προσπαθεί να εγκαταστήσει μια «τάπα» ελέγχου όλων των πιθανών περασμάτων δια μέσου των νότιων Κυκλάδων, καθιστώντας την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» κυριολεκτικά ανέκδοτο. Για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για τους πραγματικούς στόχους του ελληνικού κράτους στην επιχείρηση «πάρκα», ο Κικίλιας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας των θαλάσσιων πάρκων σχετικά με τις «μεταναστευτικές ροές» (!), την ασφάλεια σε ναυσιπλοΐα (!!) και τις… εξορύξεις (μέσα σε, υποτίθεται, πάρκα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος!). Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα, σε πραγματικό χρόνο, τόσο για το Λιμενικό και τη Frontex, όσο και για το ελληνικό υπουργείο… Εθνικής Άμυνας. Τα «πάρκα» θα είναι στρατιωτικά εποπτευόμενες περιοχές.
Σε αυτές τις κουτοπονηριές, η Τουρκία αντιδρά, για την ώρα, επικαλούμενη το… Διεθνές Δίκαιο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος «παρανομεί» και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί «τετελεσμένα, αρπακτικές πρακτικές ή πειρατεία…». Η αντίδραση είναι κυρίως φραστική, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο στη διπλωματία –αλλά και στην επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα– να αποκαταστήσει τις συνθήκες των «ήρεμων νερών».
Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλοι οι «εμπειρογνώμονες» διαπραγματευτές του ελληνικού κράτους στους διεθνείς Οργανισμούς, προειδοποιούν ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν αφήνει πραγματικά περιθώρια για τους «μαξιμαλιστικούς στόχους» που προβάλλονται σχετικά με την κυριαρχία στο Αιγαίο και περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εδώ σημειώνεται μια επικίνδυνη εξέλιξη. Οι δηλώσεις Πλεύρη-Γεωργιάδη, που χαρακτήρισαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σαν μια επικίνδυνη κομμουνιστική σφηκοφωλιά που πρέπει να παρακαμφθεί, δεν πρέπει να «διαβαστούν» σαν μια ακόμα ακροδεξιά «γραφικότητα». Είναι μια πρώτη αναγνωριστική απόπειρα τραμπικής στροφής προς τις πολιτικές ισχύος, σαν τις μοναδικές «κατάλληλες» μεθόδους επίλυσης διαφορών στις τρέχουσες συνθήκες.
Όσοι σκέφτονται έτσι είναι απολύτως επικίνδυνοι. Παρά τα κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων χρόνων, το διαβόητο «πολεμικό πλεονέκτημα» απέχει πολύ από το να έχει κριθεί υπέρ του ελληνικού κράτους. Στην πρόσφατη δημοσίευση των στοιχείων σχετικά με τις 100 μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες στον κόσμο, η Τουρκία διαθέτει τρεις, και μάλιστα ανερχόμενες, μέσα σε αυτή τη διεθνή κατάταξη των παραγωγών όπλων. Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ ως δεδομένη, μια ένοπλη αναμέτρηση με την Τουρκία θα είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες και στις δυο όχθες του Αιγαίου.
Η υπεράσπιση της ειρήνης, μαζί με έναν αυθεντικό αντιιμπεριαλισμό που θα απαιτεί ρήξη με το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και το Ισραήλ, έχουν ήδη γίνει ένα αποφασιστικό σημείο του «προγράμματος» πάλης για την ανατροπή της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη.
https://rproject.gr/article/mia-nea-megali-idea









Σχόλια (0)