Ξέρουμε τις τοποθεσίες της φρίκης: Ρόδος, Γλυκά Νερά, Κάτω Πατήσια, Πάτρα. Γνωρίζουμε τους πιθανούς δράστες με τα μικρά τους ονόματα: η Ρούλα, ο Μπάμπης. Θρηνούμε τα θύματα σαν να είναι δικοί μας άνθρωποι: η Ελένη, η Τζωρτζίνα, η Καρολάιν…
Επειτα από δύο χρόνια πρωτόγνωρου εγκλεισμού και αποστασιοποίησης, επιστρέφουμε στην κανονικότητα «χτυπημένοι» από ένα τσουνάμι στυγερών εγκλημάτων, σεξουαλικών κακοποιήσεων, ανεπανάληπτων δικαστικών ερευνών. Πριν προλάβουμε να μετρήσουμε τις ανατροπές, τις αβεβαιότητες, τα προσωπικά τραύματα στο οικογενειακό και επαγγελματικό μας περιβάλλον, γινόμαστε κοινωνοί μιας πρωτοφανούς εγκληματικής πραγματικότητας.
Ματούλα Κουστένη
Σε αυτόν τον καθημερινό διεστραμμένο μαραθώνιο φρίκης καταναλώνουμε διαρκώς ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, βιαζόμαστε για τη διαλεύκανση, βγάζουμε τα δικά μας αυθαίρετα καφενειακά συμπεράσματα που σπανίως επιτρέπεται να διαψευστούν και κυρίως καταλήγουμε στο αδιαμφισβήτητο: «Εγώ το είχα πει απ’ την αρχή».
Στη νέα μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Ελληνες – 2022 (Α’ Μέρος)», που μελετά πόσο έχουν αλλάξει οι στάσεις και οι απόψεις του λαού μας μετά από τρία μνημόνια, μία πανδημία και έναν πόλεμο στην Ευρώπη, διακρίνουμε σε ερωτήσεις ψήγματα της πρόσφατης ζοφερής εγκληματικής πραγματικότητας (άλλωστε διεξήχθη πολύ πρόσφατα).
Αλλά για να δούμε πως: Στην κοινωνία του 2022 σχεδόν όλοι οι Ελληνες (90,7%) πιστεύουν ότι «οι ποινές για πολύ σοβαρά εγκλήματα ή για εγκλήματα που αφήνουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες» πρέπει να αυστηροποιηθούν. Ενώ οι μισοί Ελληνες (51%) εξακολουθούν να θεωρούν ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να επανέλθει για ορισμένα εγκλήματα.
Είναι αυτή η συντηρητική αναδίπλωση αποκλειστικό μας «προνόμιο»; Ευτυχώς όχι, βεβαιώνει η έρευνα, καθώς αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται και σε άλλες χώρες. Η απαγόρευση της θανατικής ποινής είναι βασικός πυλώνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου και μέρος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έρευνα, «η διαχρονική τοποθέτηση των ερωτηθέντων σε πολλές έρευνες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε αντίστοιχα ερωτήματα με αυτόν τον τρόπο είναι ένα εύρημα ενδεικτικό και χρήσιμο»…
efsyn.gr/