Μπορεί να πνιγόμαστε με την πρώτη δυνατή βροχή, να κλείνουν εθνικές οδοί και να καταργούνται δρομολόγια τρένων ακόμα και με την υποψία χιονόπτωσης, αλλά από τεχνολογία πάμε καλά.
Τόσο καλά μάλιστα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε αναλυτική ενημέρωση, εξηγώντας γιατί η φωνή του 112 ακούγεται σαν ρομπότ με καμένα τσιπάκια. Οι διευκρινίσεις της Πολιτικής Προστασίας δόθηκαν «με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ηχητική απόδοση/εκφώνηση-προφορά των προειδοποιητικών μηνυμάτων του 112 στην αγγλική γλώσσα, προς αποτύπωση της πραγματικότητας».
Αφροδίτη Τζιαντζή
Αν και λεπτομερείς, ήταν μάλλον ακαταλαβίστικες σε όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με τη διάλεκτο των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών: «Το μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης αποτελεί ένα γραπτό μήνυμα περιορισμένου μήκους και η διαδικασία εκφώνησής του είναι αυτόματη και δεν σχετίζεται με την υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης, αλλά αποκλειστικά και μόνο με το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ήχο (Text to Speech ή TTS) που υποστηρίζει ο κάθε κατασκευαστής κινητού τηλεφώνου (TalkBack σε Android και VoiceOver σε IOS)».
Αυτό που καταλάβαμε, ως μη μυημένοι, είναι ότι δεν φταίει το 112 αλλά τα δήθεν έξυπνα κινητά μας, ενώ μας καθησύχασε η υπόσχεση της Πολιτικής Προστασίας ότι το «δύσκολο τεχνικό θέμα» της εκφώνησης των μηνυμάτων θα αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αποκλεισμένοι εξαιτίας της προληπτικής διακοπής κυκλοφορίας, πλημμυρίσει το σχολείο του παιδιού σας εξαιτίας των άθλιων υποδομών, ξεμείνετε χωρίς συγκοινωνίες ή ρισκάρετε τη ζωή σας δουλεύοντας στον χιονιά, αφού το υπ. Εργασίας περιορίστηκε σε άτυπες συστάσεις αντί να λάβει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, θυμηθείτε: Το 112 σας νοιάζεται και όπου να ‘ναι θα σας μιλάει με ανθρώπινη φωνούλα και όχι σαν ρομπότ. Το λύσαμε το πρόβλημά μας.
efsyn.gr