Μυρίζει μπαρούτι

Μυρίζει μπαρούτι

  • |

Δεν συμβαίνει τώρα αλλά διαχρονικά σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και ειδικά σε Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου. Υπάρχει άμεση διασύνδεση με την πολιτική και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού πρόκειται για το πιο λαοφιλές άθλημα ανά την υφήλιο. Στη διάρκεια ενός Μουντιάλ, κάθε σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα αποκτά μεγαλύτερη προβολή και μεγαλύτερη ένταση. Ενα κορυφαίο παράδειγμα είναι το χέρι του Μαραντόνα στο περιβόητο Αγγλία – Αργεντινή που, τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ, απέκτησε διαστάσεις… θείας δίκης.

Κώστας Πετρωτός

Το μεγάλο ζήτημα στη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ είναι τα όσα συμβαίνουν στο Ιράν με τον ξεσηκωμό των γυναικών για τα δικαιώματα που τους στερούν. Απόψε η ομάδα της χώρας αντιμετωπίζει εκείνη των ΗΠΑ σε έναν τελικό για την πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης και το κλίμα, παραμονές της αναμέτρησης, μυρίζει μπαρούτι. Ο προπονητής του Ιράν, Κάρλος Κεϊρόζ, παραμονές του προηγούμενου αγώνα όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στη χώρα, βγήκε στην επίθεση απαντώντας με το ερώτημα: «Γιατί δεν ρωτάτε τους Αμερικανούς για το Αφγανιστάν;». Την Κυριακή, στη βαθμολογία του ομίλου, από τους επίσημους λογαριασμούς της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στα social media, αφαιρέθηκε από τη σημαία του Ιράν το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας (εμφανιζόταν μόνο με τις τρεις λωρίδες, πράσινου, άσπρου και κόκκινου χρώματος), ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, που μάχονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με αφορμή τον θάνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Πιθανόν όλα αυτά να είναι απλά η αφορμή και ο λόγος της αντιπαράθεσης να αφορά τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ιράν «για αθέτηση των όρων του πυρηνικού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί». Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή κόντρα ΗΠΑ – Ιράν είναι κάτι πολύ πάνω από ένα παιχνίδι τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου.

efsyn.gr/