της Κατερίνας Μάτσα
Δύο βουλευτίνες του γαλλικού κοινοβουλίου συνέταξαν μία έκθεση για την κατάσταση της γαλλικής ψυχιατρικής σήμερα, μετά από μεγάλη έρευνα που ολοκλήρωσαν τώρα. Η έκθεση υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής. Τα πορίσματά της προκαλούν φρίκη.
Ψυχιατρικοί ασθενείς δεμένοι σε κρεββάτι ή πάγκο στα επείγοντα του εφημερεύοντος νοσοκομείου επί 10 – 15 μέρες μέχρι να αδειάσει κάποιο ψυχιατρικό κρεβάτι για να νοσηλευθούν.
Παιδιά κάτω των 15 χρόνων με ιδέες αυτοκτονίας αφού παρέμειναν κάποιες μέρες στα επείγοντα στάλθηκαν στα σπίτια τους. Κάποια απ’ αυτά αυτοκτόνησαν αργότερα.
Στη Γαλλία, τα τελευταία 15 χρόνια καταργήθηκαν 7.000 κρεβάτια νοσηλείας, στα πλαίσια της αποϊδρυματοποίησης, της κοινοτικής τάχα φροντίδας.
Όμως κοινοτικές δομές δεν έγιναν, τα Ιατροψυχολογικά Κέντρα -αντίστοιχα των δικών μας Κέντρων Ψυχικής Υγείας- δεν επαρκούν και σε πολλές περιπτώσεις, λόγω υποστελέχωσης, δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια της φροντίδας.
Στο μεταξύ, αυξήθηκαν τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές, οι οποίες απαιτούν ψυχιατρική νοσηλεία. Στο διάστημα 2019 – 2023 η αύξηση έφτασε το 21%. (mediapart, 12/12/24).
Η κρίση σε όλα τα επίπεδα έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταθλίψεων, ιδιαίτερα των νέων 18 – 24 ετών, κατά 77% μέσα σε 4 χρόνια.
Οι νοσηλείες νέων 10 – 15 ετών για απόπειρα αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά 133% κατά το διάστημα 2020 – 2023.
Η αναμονή για να αδειάσει ένα κρεβάτι νοσηλείας είναι μεγάλη και στα παιδιά μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες.
Όλα αυτά οδηγούν, βέβαια, στον ιδιωτικό τομέα και στην υπερσυνταγογράφηση ψυχοφαρμάκων. Σε έρευνα βρέθηκε ότι το 2023 936.000 νέοι 12 – 25 ετών έπαιρνε τουλάχιστον ένα ψυχοφάρμακο, μετά από συνταγή γιατρού.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολλούς ψυχιάτρους να φεύγουν από το δημόσιο και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά κέντρα, όπου και οι μισθοί είναι ψηλότεροι και οι συνθήκες καλύτερες, δεδομένου ότι δεν νοσηλεύουν ασθενείς με ιστορικό αναγκαστικών νοσηλειών, δεν αναλαμβάνουν συστηματική παρακολούθηση στο πλαίσιο της συνέχειας της φροντίδας του ασθενούς και βασικά δέχονται μόνο καταθλίψεις!
Τα «Κέντρα Ειδικών» (Centres Experts), που έχουν δημιουργηθεί, το μόνο που κάνουν είναι να θέτουν τη διάγνωση, να προτείνουν ένα πλάνο θεραπείας και να παραπέμπουν τον ασθενή στον προσωπικό του γιατρό. Αυτά τα κέντρα κοστίζουν πολύ ακριβά και δεν εξασφαλίζουν την αναγκαία παρακολούθηση του ασθενούς.
Θυμίζει την σημερινή Ελλάδα η κατάσταση και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προς το χειρότερο, προαναγγέλοντας και για μας τα χειρότερα. Σ’ αυτή την κόλαση οδηγούν, τον καιρό της άλυτης κρίσης του καπιταλισμού, οι αντιλαϊκές πολιτικές για την Υγεία και την Ψυχική Υγεία, που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπαγορεύουν και στη χώρα μας τους τελευταίους νόμους για την ψυχική υγεία, όπως είναι ο καταστροφικός νόμος Βαρτζόπουλου, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Η ειρωνεία είναι ότι ο Μπαρνιέ, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, με τη συντομότερη, μόλις 2 μήνες, θητεία είχε δηλώσει το αμίμητο: «η ψυχική υγεία αποτελεί για τη Γαλλία μεγάλη εθνική υπόθεση»!! Κάτι τέτοια παπαγαλίζουν με στόμφο κι ο Κούλης με τον Άδωνη…
Σχόλια (0)