Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα

Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα

  • |

Συντάκτης:
Δημήτρης Φαναριώτης
Εάν νομίζετε ότι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν ρίξει το βάρος των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μάλλον απατάσθε, καθώς στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σανγκάης οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποκάλυπταν το ένα ηλεκτρικό όχημα μετά το άλλο.

Ετσι η Audi παρουσίασε το πρωτότυπο E-Tron Sportback, έναν πιθανό ανταγωνιστή του Tesla Model X. Η Volkswagen αποκάλυψε το Crozz, ενώ Chevrolet, Buick, Renault, Citroen και Jaguar ήρθαν όλες στη Σανγκάη με την ηλεκτροκίνητη πρότασή τους. Το ίδιο όμως έπραξαν και οι Κινέζοι «παίκτες» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Denza, η Chery, η Lynk & Co και η Nio.

Η ανακοίνωση ενός νέου μοντέλου το οποίο αντικαθιστά ένα παλαιότερο είναι κατά κύριο λόγο μια συμβολική όσο και εμπορική κίνηση, ωστόσο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της κινεζικής μεγαλούπολης, η έμφαση όλων των κατασκευαστών δόθηκε στα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων (ηλεκτροκίνητα) καταδεικνύοντας την κυρίαρχη τάση που επικρατεί πλέον στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Την τελευταία δεκαετία αρκετές εταιρείες στις ΗΠΑ στράφηκαν στην ηλεκτροκίνηση, όπως η Tesla, η Chevrolet, με τα μοντέλα Volt και Bolt, αλλά και η Nissan με το Leaf.

Ωστόσο, με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ να εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διαλύσει τους φιλικούς προς τα «πράσινα» οχήματα νόμους, η αυτοκινητοβιομηχανία αρχίζει να «λοξοκοιτά» την Κίνα πεπεισμένη, όπως επισημαίνει το έγκυρο περιοδικό τεχνολογίας Ars Technica, ότι θα καταστεί η κυρίαρχη αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι το 2020, όπως τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες.

Η περαιτέρω άνοδος ή η στασιμότητα της σχετικά νεότευκτης βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη νομοθεσία της κάθε χώρας.

Για παράδειγμα, στη Νορβηγία το 40% των αυτοκινήτων είναι ηλεκτροκίνητα καθώς ισχύουν μεγάλες φοροαπαλλαγές, ενώ στην Πολιτεία της Τζόρτζια οι πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων καταβαραθρώθηκαν κατά 90% όταν οι αρχές ανακοίνωσαν τον Ιούλιο του 2015 μπόνους 5.000 δολαρίων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Την πολιτική αυτή ενστερνίζεται τα τελευταία χρόνια και η εξαιρετικά επιβαρημένη περιβαλλοντικά πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η Κίνα, καταγράφοντας θεαματική άνοδο στις πωλήσεις.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην «πράσινη» πολιτική που ακολουθεί (δυστυχώς μόνο) σε αυτόν τον τομέα το Πεκίνο, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει θέσει ως στόχο το 2020 το 12% του συνόλου των οχημάτων να είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά.

Και την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν την ηλεκτροκίνηση για ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς λόγους οι Κινέζοι βλέπουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία όχι μόνο ως περιβαλλοντική λύση, αλλά και ως μια αδήριτη παγκόσμια αναγκαιότητα.

Οπως μάλιστα τονίζει ο Κρίστοφερ Μάρκουις, καθηγητής σε θέματα εναλλακτικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Cornell, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας προσδίδει επιπροσθέτως μεγάλο κύρος σε μια χώρα και γι’ αυτόν τον λόγο οι Κινέζοι φέρονται αποφασισμένοι να επενδύσουν πολλά σε αυτόν.

Ωστόσο για να πάρει τα σκήπτρα του συγκεκριμένου τομέα από τις ΗΠΑ, η Κίνα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα. Κι αυτό επειδή οι λίγες ντόπιες εταιρείες πωλούν μεν ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και φορτηγά, αλλά καμία τους δεν έχει καταφέρει να πωλήσει οχήματα εκτός συνόρων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές εταιρείες δεν πληρούν τα στάνταρ ποιότητας, κάτι που το Πεκίνο θέλει να αλλάξει.

«Είναι πολύ δύσκολο, προς το παρόν τουλάχιστον, για τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων να φτάσουν στα επίπεδα ποιότητας των διεθνών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας», επισημαίνει ο Σαοτζούν Ζανγκ, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν στη Ford και έκανε τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα του Πεκίνου με αντικείμενο την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με την κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια;

Οπως εκτιμούν οι δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου, η Κίνα είναι σχετικά απομονωμένη, αλλά η αγορά αυτοκινήτου αποτελεί ένα διαρκώς επεκτεινόμενο πεδίο και ό,τι κι αν κάνει ο Τραμπ με την αμερικανική νομοθεσία, η Ευρώπη εξακολουθεί να προωθεί αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι Αμερικανοί πολίτες ενδιαφέρονται πλέον εξίσου τόσο για τα βενζινοκίνητα όσο και για τα ηλεκτρικά οχήματα. Και αυτή ακριβώς η στροφή του κοινού στα «πράσινα» οχήματα αποτελεί ένα όπλο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον της «βενζινοβόρας» πολιτικής του Αμερικανού προέδρου…

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος