Συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ στην επόμενη κυβέρνηση ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκτίμησε πως δεν υπάρχει περιθώριο διπλών εκλογών, όπως το 2012. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ταχθεί κατά μίας συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι η χώρα τους θέλει όλους.
Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. «Μπορεί να κριθεί ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν πρέπει να μετέχουν σε αυτήν την κυβέρνηση, πρέπει να είναι μία εθνική κυβερνητική ομάδα διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.
Έκανε, δε, λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο έκρινε πως είναι απαραίτητο, ενώ αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι το μπόνους των 50 εδρών πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο, καθώς αποτελεί ανακολουθία και αντιδημοκρατική αντίφαση.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Βουλή στήριξε «το μνημόνιο που έφερε ο κ. Τσίπρας» και εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αντίθεσή του για συνεργασία με τα άλλα κόμματα. «Πρέπει να εμφανίζεσαι υπεύθυνος και καθαρός, είναι νεομνημονιακός και αντιμνημονιακός, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες στον κ. Τσίπρα και για την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέσου του Προέδρου της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς την ως «επιβάρυνση για το κοινοβουλευτικό πολίτευμα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Αλέξη Μητρόπουλο, σχολιάζοντας πως «έτσι τρώγονται τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την ουσία της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το τρίτο μνημόνιο ήταν «άχρηστο», και δεν ήταν «ούτε μοιραίο, ούτε αναγκαίο».
Άφησε, δε, αιχμές, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερο το ποσοστό που ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες χωρίς διάσπαση του κόμματος και υπογράμμισε ότι δεν τάχθηκε ενάντια σε μια επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως «καταλύτη και εγγυητή» και έκανε λόγο για επτά «τραγικούς» μήνες και μια χώρα που βρίσκεται σε αδιέξοδο με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Θα είχαμε κάνει μία συμφωνία πολύ διαφορετική από το μνημόνιο, με λίγα μέτρα, που ωστόσο θα προκαλούσαν ασύμμετρη αντίδραση στην κοινωνία που θα πίστευε ότι υπάρχει σχέδιο Β» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι έχει επέλθει πλέον μία κοινωνική εκτόνωση, με την κοινωνία να είναι πιο ώριμη μετά το τελευταίο επτάμηνο.
Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9, ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο προγράμματός του ως «θλιβερό».
«Τι έγινε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα είναι το μνημόνιο Τσίπρα και παραδίπλα υπάρχει ένα παράλληλο πρόγραμμα. Έχουμε το παράλληλο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ που είναι τόσο απατηλό όσο ήταν και το παράλληλο νόμισμα».
«Τώρα βλέπω ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Μνημόνιο και πίσω από κάθε μνημονιακό μέτρο υπάρχει το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια υπονόμευσης των δεσμεύσεων, εξομάλυνσης, διόρθωσης, που στην πραγματικότητα είναι μια νέα πολιτική εξαπάτηση. Διότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε διαφορετικό από αυτό που συνέβη με την ιστορία του παράλληλου νομίσματος του κ. Βαρουφάκη, που ήταν υπουργός του κ. Τσίπρα. Δηλαδή, από την περιπέτεια του παράλληλου νομίσματος, που θα οδηγούσε τη χώρα στην ταπείνωση, στη γενικευμένη πτώχευση» τόνισε.
Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και υποστήριξε πως «προσβάλλει την κοινή λογική όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι θέλει αυτοδυναμία ή συνεργασία με τον κ. Καμμένο».
Σε ερώτηση για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, απάντησε ότι το θέμα δεν είναι οι πρωθυπουργοί, δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη και σημείωσε: «Εδώ πορεύεται η χώρα με υπηρεσιακό πρωθυπουργό την κ. Θάνου, που έτυχε να είναι η μοναδική πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει επιλέξει τους άλλους προέδρους».
Ερωτηθείς, δε, αν θα ήθελε ο ίδιος να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε μια τέτοια κυβέρνηση, απάντησε: «Εγώ, προσωπικά, έχω συμβάλει όσο μπορούσα σε μια προσπάθεια εξαιρετικά άνιση, δύσκολη, ασύμμετρη. Κάποτε θα βρεθεί η ηρεμία και η νηφαλιότητα για να καταλάβουν οι πολίτες ποιοι βοήθησαν τη χώρα και ποιο είναι αυτοί οι οποίοι μπήκαν φουριόζοι, τα έκαναν λίμπα και αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τις ανακολουθίες, τα ψέματα, τις συκοφαντίες τις χυδαιότητες, γλείφουν εκεί που έφτυναν και λένε ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον. Δεν καθοδηγείται η χώρα στο μέλλον με τέτοιες πολιτικές αντιλήψεις και θα μού επιτρέψετε να πω και από τέτοια πολιτικά πρόσωπα».tETRA