Η εκπληκτική ομολογία Τσακαλώτου και η συμμαχία με τις ΗΠΑ με ελπίδες για την αναδιάρθρωση του χρέους
«Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά. Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times.
Η δήλωση του αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είχε βέβαια ως στόχο να καθησυχάσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους πως η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα εφαρμόσει όλα όσα έχει υπογράψει, με την ελπίδα ότι μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος- άλλωστε ο κύριος στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να λάβει αμερικανική στήριξη στο συγκεκριμένο θέμα.
Και βέβαια ο κ.Τσακαλώτος ήθελε να καθησυχάσει τους εταίρους και δανειστές ότι η νέα κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει “αριστερές πολιτικές” όπως η κρατικοποίηση των τραπεζών- κάτι που υποστήριζε η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία όμως πλέον δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν στη Βουλή.
Με το άλλοθι του αριστερού η νέα κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να περάσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου πιο ανώδυνα. Σε αυτό ποντάρουν και οι εταίροι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού: Η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Αμερικανούς προϋποθέτει άλλωστε πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Κι ούτως ή άλλως πια είναι αντιληπτό πως δεν μπορείς να κάνεις πίσω από κάτι που έχεις υπογράψει ο ίδιος: Εάν υπέγραψες εκβιασμό, εσύ ο ίδιος το νομιμοποίησες.
Το Μαξίμου όμως ελπίζει πως έτσι θα έχει τους ΗΠΑ συμμάχους στην προσπάθεια να κερδίσει για το θέμα του χρέους κάτι περισσότερο από όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, που υπέγραψε και το οποίο κάνει λόγο για σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα οποία θα εξομαλύνουν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος.
Κούρεμα η Ευρώπη και συγκεκριμένα το Βερολίνο δε δέχεται, παρόλο που και Γερμανοί οικονομολόγοι παραδέχονται στις αναλύσεις τους ότι χωρίς μία τέτοια γενναία κίνηση το πρόβλημα δε λύνεται οριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στη Σύνοδο του ΟΗΕ παρέπεμψε ξανά σε διαγραφή χρέους στα πρότυπα της Γερμανίας του 1953, αίτημα που είχε “ξεχάσει” τους τελευταίους μήνες και ιδίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Την ελπίδα πάντως ότι και με αμερικανική υποστήριξη θα επιτύγχανε γενναίες κινήσεις στο θέμα του χρέους είχε και ο Αντώνης Σαμαράς. Αναγκάστηκε όμως να την εγκαταλείψει πριν από περίπου ένα χρόνο. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας να πετύχει με την ίδια πάνω κάτω στρατηγική κάτι περισσότερο; Φαίνεται πως ποντάρει στην καλή σχέση με τις ΗΠΑ και στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, με λιγότερες αντιδράσεις, από μία κυβέρνηση με αριστερή ταμπέλα.