Μικτά είναι τα συναισθήματα των πολιτών έναντι της Νέας Αριστεράς, σύμφωνα με την έρευνα Τάσεων της εταιρείας MRB για τον μήνα Δεκέμβριο. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό περίπου ένας στους τέσσερις κρίνουν θετικά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία των βουλευτών που σχημάτισαν τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία πάντως στην πρόθεση ψήφου κινείται χαμηλά, σε ποσοστά γύρω στο 2,5%.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στο σύνολο του δείγματος η αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται θετικά από τo 24,5% των ερωτηθέντων. Ωστόσο στην ερώτηση πώς την κρίνουν ως κοινοβουλευτικό αντιπολιτευτικό σχήμα, συγκεντρώνει 9,2% θετικές κρίσεις με τις αρνητικές να διαμορφώνονται στο 77,5%.
Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πρόσφατες εκλογές, το 28,6% συμφωνεί με την αποχώρηση, το 62,7% διαφωνεί και 8,7% δεν παίρνει θέση. Σε όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, το ποσοστό όσων τοποθετούνται αρνητικά έναντι της Νέας Αριστεράς ανέρχεται στο 75,5%.
Τις πταίει
Οι ευθύνες για τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιράζονται, αν και όχι απόλυτα αναλογικά. Αυτοί που αποδίδουν μεγαλύτερη ευθύνη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, είναι περισσότεροι στο σύνολο των ερωτηθέντων.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη της διάσπασης», στο σύνολο των ψηφοφόρων το 30,9% πιστεύει ότι ευθύνονται ο Σ. Κασσελάκης και η ομάδα των «προεδρικών» και το 23,8% πιστεύει ότι ευθύνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση.
Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ Ιουνίου 2023 το 26,7% πιστεύει ότι φταίει ο Σ. Κασσελάκης και η ομάδα του, ενώ το 45,2% πιστεύει ότι ευθύνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση.
Για τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται Αριστεροί / Κεντροαριστεροί την ευθύνη της διάσπασης έχει η εσωκομματική αντιπολίτευση.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, στο σύνολο του δείγματος, στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν ένα κόμμα που θα έχει ως κορμό τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 3,1% δηλώνει «Σίγουρα θα το Ψήφιζα» (2,5% στην αναγωγή της Πρόθεσης Ψήφου) και το 8,4% «Μάλλον θα το ψήφιζα».
Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, το «Σίγουρα θα το Ψήφιζα» ανέρχεται στο 11,1%, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς είναι αρκετά χαμηλότερα.
Πρόθεση ψήφου
Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου όσον αφορά το σύνολο των κομμάτων, για μια ακόμη φορά καταγράφονται απώλειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι προφανώς απόρροια των εσωκομματικών εξελίξεων, το οποίο καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που βρίσκεται στη δεύτερη. Επίσης, το ΚΚΕ ενισχύεται σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου.
Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη και με διαφορά 20,3 μονάδων από τον δεύτερο.
Ειδικότερα
- ΝΔ: 32,5%
- ΠΑΣΟΚ: 12,2%
- ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%
- KKE: 8,1%
- Ελληνική Λύση: 5%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%
- Σπαρτιάτες 3%
- ΝΙΚΗ: 2,7%
- MEΡΑ25: 2,2%
- Νέα Αριστερά: 2,1%
Όταν γίνεται αναγωγή, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά
- ΝΔ: 38,8%
- ΠΑΣΟΚ: 14,6%
- ΣΥΡΙΖΑ: 13%
- KKE: 9,7%
- Ελληνική Λύση: 6%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
- Σπαρτιάτες 3,6%
- ΝΙΚΗ: 3,2%
- MEΡΑ25: 2,6%
- Νέα Αριστερά: 2,5%
Η ταυτότητα της έρευνας
Πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με μικτή μέθοδο συλλογής συνεντεύξεων (προσωπικές συνεντεύξεις Face to Face και CAWI συνεντεύξεις) που καταγράφει την πολιτική κατάσταση της χώρας έως και την 6
η Δεκεμβρίου 2023 (χρόνος διεξαγωγής 27/11 έως 6/12/2023). Το δείγμα σταθμίστηκε βάσει δημογραφικών παραμέτρων (ΕΛΣΤΑΤ) και ως προς την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023.
https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/414979_taseis-mrb-pos-blepoyn-oi-psifoforoi-ti-nea-aristera