Για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής η αυτοδιοίκηση θεωρείται ένας χώρος όπου εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ερείσματα και να κρατά σημαντικές δυνάμεις, αντιστρόφως ανάλογες με τα ποσοστά του σε επίπεδο επικράτειας.
Από αυτή την αφετηρία ξεκινά λοιπόν τις προσεχείς ημέρες η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των στελεχών που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων στις περιφέρειες και στους ΟΤΑ της χώρας για τις εκλογές του 2019, με σκοπό όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα και με σχετική κομματική εγκύκλιο που απέστειλε ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Κεντρική κατεύθυνση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να κατεβάσει 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και πλήρεις συνδυασμούς σε όλους τους μεγάλους δήμους και τις πρωτεύουσες νομών. Αυτονόητο είναι πως όλοι οι εν ενεργεία αιρετοί που είχαν στηριχθεί το 2014 θα λάβουν εκ νέου το χρίσμα εφόσον το επιθυμούν.
Παρά τη σαφή γραμμή για αυτόνομη πορεία (ειδικά στον α’ γύρο οπωσδήποτε), πιθανή στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες από τις υποψηφιότητες δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη επισήμανση της Φώφης Γεννηματά, η οποία, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε:
«Αναγκάζεται να στηρίξει υποψηφίους μας γιατί “δεν έχει τα κότσια”, δεν έχει ανθρώπους να ηγηθούν στις περιφέρειες και δεν έχει πια τις δυνάμεις που είχε για να μπορέσει να στηρίξει στελέχη που δεν έχουν ούτε αναγνωρισιμότητα, ούτε ικανότητα, ούτε είναι καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες… Ερχεται πίσω μας. Καλώς να ορίσει πίσω μας. Απλώς αποδέχεται και παραδέχεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει με δικά του ικανά στελέχη αυτές τις περιφέρειες και αυτούς τους δήμους».
Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα το τρίπτυχο «νίκη – ανανέωση – προοπτική», η Επιτροπή Διεξαγωγής Αυτοδιοικητικών Εκλογών με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και μέλη τους Αγγελο Τόλκα, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, Θάνο Μωραΐτη, Γιώργο Κόκιο, Νίκο Παντελιά, Γιάννη Σμέρο, Απόστολο Κοιμήση και Εφη Παγκάλου, θα έχει ιδιαίτερα βαρύ έργο να εκπληρώσει μέσα στον επόμενο περίπου ενάμιση μήνα.
«Κλείδωσαν»
Πιο αναλυτικά, από τις μέχρι στιγμής διεργασίες που πληροφορείται η «Εφ.Συν.» ότι έχουν γίνει ως προς τα πρόσωπα, στην Περιφέρεια Αττικής θα στηριχθεί και πάλι ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο οποίος συνδυάζει την εμπειρία και τη διεισδυτικότητα σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, επικρατέστερος παραμένει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος με συνέντευξή του επιβεβαιώνει ότι σκέφτεται να είναι υποψήφιος.
Στην Περιφέρεια Κρήτης δεδομένο είναι το «χρίσμα» στον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος θα έχει τη στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Δήμο Ηρακλείου, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης φέρεται να διερευνά το έδαφος μιας ενεργού επιστροφής του.
Στην Περιφέρεια Αττικής θα στηριχθεί και πάλι ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός (πάνω), ο οποίος συνδυάζει την εμπειρία και τη διεισδυτικότητα σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης δεδομένο είναι το «χρίσμα» στον νυν περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος θα έχει στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μερίδα τοπικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκφράζει δυσαρέσκεια με την εξέλιξη της κοινής στήριξης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Απ. Κατσιφάρα (κάτω) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη Κυριακή
Το ίδιο σκηνικό κοινής υποψηφιότητας Κεντροαριστεράς-Αριστεράς αναμένεται να στηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πρόσωπο του Απόστολου Κατσιφάρα. Ωστόσο, μερίδα τοπικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκφράζει δυσαρέσκεια με την εξέλιξη της κοινής στήριξης με τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή.Ενδεικτική είναι η παραίτηση από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Αντώνη Γκριμότση, ο οποίος σε επιστολή του καταγγέλλει «υπόγεια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερβαίνει τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε κεντρικό επίπεδο για τις υποψηφιότητες του Κινήματός μας» και, όπως εκτιμά, θα έχει ως μόνο όφελος τη «διάσωση του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ».
Σημειώνεται ότι ο κ. Γκριμότσης είναι στέλεχος της επιρροής του Γιώργου Καμίνη. Ενα άλλο εναλλακτικό σενάριο με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης αναφέρει ότι για υποψήφιος περιφερειάρχης θα μπορούσε να προταθεί ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, που είχε στηρίξει αρχικά τον κ. Καμίνη και στη συνέχεια την κ. Γεννηματά για αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Στη Στερεά Ελλάδα, με αξιώσεις μπορεί να διεκδικήσει τον περιφερειακό θώκο η πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή. Ξανά υποψήφιος φαίνεται ότι θα είναι στη Θεσσαλία ο γιατρός Νίκος Τσιλιμίγκας, τον οποίο συζητά να στηρίξει και η Κουμουνδούρου εξαιτίας του μετριοπαθούς προφίλ του.
Για τον Δήμο Λαρισαίων, ο Απόστολος Καλογιάννης, που είχε εκλεγεί το 2014 στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους, μπορεί να είναι μια αξιόπιστη λύση, ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Από την άλλη, στον Δήμο Βόλου αναζητείται ο κατάλληλος υποψήφιος που θα ηγηθεί σε ένα ευρύ μέτωπο προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στον Αχιλλέα Μπέο.
Στην κρίση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας θα εκτεθεί για δεύτερη φορά η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, την οποία στηρίζει ο πρώην βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος. Την πρόθεσή του να βάλει υποψηφιότητα στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω καταγωγής από τη Λέσβο, είχε γνωστοποιήσει πριν από αρκετούς μήνες ο Σταμάτης Μαλέλης, διευθυντικό στέλεχος σε ΜΜΕ και νυν γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πάντως, νεότερες πληροφορίες τον εμφανίζουν να σκέφτεται και την προοπτική της υποψηφιότητας στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Β’ Πειραιά.
Στο Νότιο Αιγαίο «πιέζεται» να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ο Μανώλης Γλυνός, στέλεχος με 20ετή θητεία στον Δήμο Ροδίων και πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις. Εχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα του πρώην υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, ο οποίος μάλλον προτιμά τη βουλευτική υποψηφιότητα, και του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη.
Για την Ηπειρο, η Χαριλάου Τρικούπη «θα ρίξει δίχτυα» στον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρη Δημητρίου, που έχει δηλώσει ότι «κόμματα όπως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να παράσχουν τη στήριξή τους».
Η Κεντρική Μακεδονία
Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία. Οι διερευνητικές επαφές ίσως αρχίσουν από πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Μαγκριώτης ή ο Γιώργος Πασχαλίδης. Αντιθέτως, στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, πριν ακόμη προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, έχει τις «ευλογίες» σύσσωμης της Κεντροαριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα.
Επικεφαλής αναζητείται στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου στο τραπέζι έπεσε το όνομα του Γιώργου Πεταλωτή, χωρίς όμως να ευοδωθεί το σενάριο. Το Κίνημα Αλλαγής θα έβλεπε θετικά την περίπτωση του νυν δημάρχου Κομοτηνής, Γιώργου Πετρίδη, ωστόσο ο ίδιος είναι απορριπτικός. Ενα από τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν και αυτό του πρώην βουλευτή και νομάρχη Εβρου, Γιώργου Ντόλιου. Στο Ιόνιο, δεν έχει βολιδοσκοπηθεί ακόμη κανένα στέλεχος. Τέλος, για την Πελοπόννησο ενισχύεται η ιδέα της αυτόνομης καθόδου με προβεβλημένο πρόσωπο, ίσως νυν βουλευτή ή πρώην υπουργό, παρά το γεγονός, ότι στελέχη της Κεντροαριστεράς μετέχουν στο συνδυασμό του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και θα ήθελαν επανάληψη της γαλαζοπράσινης συμμαχίας του παρελθόντος.
Στο λεκανοπέδιο
Σε επίπεδο δήμων στην Αττική, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., έστω και με έμμεσο τρόπο, δηλαδή άνευ χρίσματος, θα σταθεί στο πλευρό του δημάρχου Παλλήνης Αθανάσιου Ζούτσου, του δημάρχου Αγίων Αναργύρων Νίκου Σαράντη, του δημάρχου Μεταμόρφωσης Μιλτιάδη Καρπέτα, του δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου, του δημάρχου Ν. Ηρακλείου Νίκου Μπάμπαλου και του πρώην δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη.
Τους νυν δημάρχους Ανδρέα Ευθυμίου, Ξενοφώντα Μανιατογιάννη και Σταύρο Τζουλάκη λέγεται ότι θα στηρίξει σε Μοσχάτο-Ταύρο, Βριλήσσια και Νέα Σμύρνη αντίστοιχα. Την επάνοδό του στον Δήμο Καλλιθέας φημολογείται ότι ενδέχεται να επιχειρήσει ο Κώστας Ασκούνης, ενώ σκέψεις να είναι υποψήφιος κάνει και ο Γιάννης Εμιρζάς. Στον Πειραιά, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα βρεθεί δίπλα στον δήμαρχο του μεγάλου λιμανιού, Γιάννη Μώραλη.
Στου Ζωγράφου όπου παρατηρείται πολυδιάσπαση του κεντροαριστερού χώρου, διέξοδος μπορεί να δοθεί μέσω του νεαρού στελέχους Μιχάλη Καλογιαννάκη, προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Στη Μάνδρα θα επαναστηριχθεί η δήμαρχος Γιάννα Κριεκούκη, στην Ελευσίνα ο Γ. Ηλιόπουλος (αν δεν κατέβει ο νυν δήμαρχος) και στο Μαρκόπουλο ένας εκ των Γ. Πολίτη ή Λεων. Μπέη.
Επισημαίνεται ότι -όπως προβλέπει η εγκύκλιος της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής- «λόγω του κοντινού χρονικού διαστήματος διενέργειας των τριών εκλογικών διαδικασιών (αυτοδιοικητικές, εθνικές και ευρωεκλογές), καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούν να κατατεθούν κοινές υποψηφιότητες για επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και υποψήφιους βουλευτές στις εθνικές εκλογές».
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, η πρόσφατη παναττική συνεδρίαση στελεχών έστειλε το μήνυμα να υποστηριχθούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες ή σύμβουλοι που είχαν στηριχθεί παλαιότερα και απέδειξαν ότι εφαρμόζουν προοδευτικές πολιτικές.
Υπό αυτό το πρίσμα, θα ζητηθεί η ανανέωση της εμπιστοσύνης προς τους δημάρχους Χανίων Τάσο Βάμβουκα, Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα (αναμένεται να εκφραστεί ενδιαφέρον και από άλλους υποψηφίους της ανανεωτικής Αριστεράς), Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ενώ ως γνωστόν για την Αθήνα προτείνεται ο νυν αντιδήμαρχος Λευτέρης Παπαγιαννάκης.
efsyn.gr