Αφού τα έβαλε (ανεπιτυχώς) με τους υπαλλήλους τους ΕΦΚΑ για το ότι δεν βγαίνουν γρήγορα οι νέες συντάξεις, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πετά τώρα το “μπαλάκι” της ευθύνης για την έκδοση της σύνταξης στους ίδιους τους… συνταξιούχους.
Με διάταξη την οποία υπέβαλε στη Βουλή στις 11 Απριλίου και η οποία αναμένεται να ψηφισθεί πριν το Πάσχα, προκειμένου να εφαρμοστεί αμέσως μετά, δίδει τη δυνατότητα έκδοσης σύνταξης ως εξής: Ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα δηλώνει στον ΕΦΚΑ πως με βάση όσα γνωρίζει για τον ασφαλιστικό βίο του, δικαιούται σύνταξη, θα υποβάλει σχετική αίτηση. Έπειτα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, μέσω μιας τυπικής διαδικασίας επιβεβαίωσης όσων δηλώνει ο ασφαλισμένος, θα δίνουν το πράσινο φως για την έκδοση της σύνταξης. Όσον αφορά τον ουσιαστικό έλεγχο, θα γίνεται… μετά την έκδοση της σύνταξης. Αν έχει γίνει λάθος στην έκδοση σύνταξης, θα υπάρχουν τρεις επιλογές : αναδρομική μεταβολή του ύψους της σύνταξης, επιστροφή της ή ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος των συνταξιούχων…
Αυτό σημαίνει πως αν ο συνταξιούχος κάνει λάθος στην έκδοση της σύνταξής του (άκουσον! άκουσον!), μπορεί να τη χάσει ή ακόμα και να τρέχει στα δικαστήρια!
Αυτό το νέο μοντέλο θα αφορά τόσο τις εκκρεμείς αιτήσεις, όσο και τις νέες. Οι νέες συντάξεις θα βγουν με διαδικασία “fast track”, όπως λέει ο Υπουργός, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις θα ονομαστούν “συντάξεις εμπιστοσύνης”, καθώς το κράτος θα δείξει “εμπιστοσύνη” στους συνταξιούχους που θα πάρουν “πάνω τους” την έκδοση της σύνταξής τους…
Το μέτρο αυτό το οποίο δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του δημοσίου, δηλαδή οι κρατικές υπηρεσίες να προσφέρουν μία παροχή στους πολίτες, με δική τους ευθύνη (αυτό δεν θυμίζει την “ατομική ευθύνη” για τη μη διάδοση του κορονοϊού την οποία λάνσαρε ο Μητσοτάκης;) και έπειτα να ελέγχουν ουσιαστικά αν τη δικαιούνται, αποτελεί άλλη μία -αλλά τη μεγαλύτερη έως τώρα– ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και ειδικά του Χατζηδάκη.
Αναλαμβάνοντας τον Ιανουάριο του 2021 τα ηνία του Υπουργείου Εργασίας, ο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος σε σημείο απανθρωπιάς πολιτικός έθεσε ως κεντρικό στόχο του τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Μάλιστα, η κυβέρνησή του έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας να εκμηδενίσει, έως τον Ιούνιο του 2022, τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για σύνταξη από ένα ταμείο, αλλά και εκείνες από διαδοχική ασφάλιση… Όταν είδε τα σκούρα, πέρσι τέτοιον καιρό, έδωσε προκαταβολές και υποχρεωτικές προσωρινές συντάξεις προκειμένου να μετριάσει τουλάχιστον τις αντιδράσεις των συνταξιούχων χωρίς σύνταξη.
Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν μείωσε δραστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς αυτές αφορούν οριστικές αποφάσεις και όχι τις προσωρινές και τις προκαταβολές.
Έτσι ο Χατζηδάκης, έφερε ένα σύστημα πριμοδότησης για τους πιο “αποδοτικούς” υπαλλήλους (το οποίο ελάχιστα πριμ έδωσε καθώς οι στόχοι ήταν όλως τυχαίως… άπιαστοι) και που μετρά το μέτρο των “πιστοποιημένων” αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και λογιστών από τον ιδιωτικό τομέα. Αν και χιλιάδες πέρασαν από εκπαίδευση, ελάχιστοι πέρασαν τις εξετάζεις της “πιστοποίησης” (αν και αυτές ήταν της πλάκας, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές στα ταμεία), ενώ ακόμα πιο… ελάχιστο (για την ακρίβεια λιλιπούτειο) είναι το πλήθος των νέων συντάξεων που εκδίδουν.
Έτσι και πάλι το φορτίο της έκδοσης νέων συντάξεων έπεσε στους υπαλλήλους. Παρόλα αυτά, ο Χατζηδάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί συκοφαντεί τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ -αν και σε αυτούς και μόνο οφείλεται η μείωση των εκκρεμών συντάξεων τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν έκοψε όλες τις άδειές τους, με την ελεεινή δικαιολογία ότι δεν μπορούν λείπουν τις γιορτές από τις δουλειές, όταν κάποιοι συνταξιούχοι περιμένουν ακόμα τη σύνταξή τους!
Μένει να δούμε, τι θα γίνει με τους διευθυντές που ετοιμάζεται να φέρει ο Χατζηδάκης από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και όχι μόνο από τον ΕΦΚΑ) αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα στον ΕΦΚΑ. Θα τα καταφέρουν τόσο… καλά όσο οι ιδιώτες στην έκδοση νέων συντάξεων; Και αν αποτύχουν και αυτοί, με ποιους θα τα βάλει ο Χατζηδάκης; Πάλι με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που δεν θα πειθαρχήσουν στους μάνατζερς από τον ιδιωτικό τομέα; Τότε τι θα κάνει; Θα καλέσει τους ασφαλισμένους να κάνουν με δική τους “ευθύνη” τις εργασίες που έχουν αναλάβει οι υπάλληλοι ; Το τραγικό είναι πως αυτό το μοντέλο της έμμεσης ιδιωτικοποίησης στον ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση το βλέπει ως “πιλότο” για όλο το Δημόσιο.
Αν “πετύχει” λένε στελέχη της, θα εφαρμοστεί και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Προφανώς δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς μία αντικειμενική αξιολόγηση από πλευράς κυβέρνησης αυτού του μοντέλου στον ΕΦΚΑ. Δεν το εφαρμόζουν για να “πετύχει”, αλλά για να διαλύσουν το δημόσιο, να δώσουν “φέτες” του στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει λυσσάξει για φρέσκο “αίμα” μετά από τις απανωτές κρίσεις που έχει περάσει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια (και πού’σαι ακόμα). Οι επιχειρηματίες, όμως, δεν ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, παρά μόνο αφού τους πιουν το “αίμα”, δηλαδή ενδιαφέρονται πάνω από όλα να εξυπηρετήσουν απλά και μόνο την πάρτη τους.
Δ.Κ.