Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ

  • |

Oι προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν κυρίαρχοι, οι πασοκογενείς αποτελούν τη νέα ισχυρή εσωκομματική δύναμη, η «Ομπρέλα» μετρά σοβαρές απώλειες, και η νεότερη γενιά στελεχών δίνει ηχηρό παρόν διεκδικώντας σοβαρό μερίδιο στη νέα ηγετική ομάδα:

Η τελική καταμέτρηση των σταυρών για την Κεντρική Επιτροπή επιβεβαιώνει την αλλαγή του εσωκομματικού τοπίου, ανατρέπει ιστορικούς συσχετισμούς, αλλά δεν σβήνει και τις παλιές συγκρούσεις και αντιπαλότητες.

Μαρίνα Αλεξανδρή

Η τελική λίστα με τους «300» της Κεντρικής Επιτροπής που ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει ότι οι συσχετισμοί μεταξύ προεδρικού μπλοκ και Ομπρέλας παραμένουν κοντά στο 75%:25% του συνεδρίου. Αποτυπώνει επίσης μια δυνάμει ηγετική ομάδα απολύτως αφοσιωμένη στην ατζέντα Τσίπρα και κάνει εξαιρετικά δύσκολη πλέον την αμφισβήτηση των πασοκογενών στελεχών που, σε πολλές περιοχές, έκαναν επίδειξη ισχύος.

Η πρώτη δεκάδα της Αττικής είναι ενδεικτική αυτών των συσχετισμών: Την πρώτη θέση κατέλαβε οριστικά η Εφη Αχτσιόγλου που προσμετράται στην κίνηση των «100» – την ομάδα των Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλου που κινήθηκαν επίσης ψηλά παίρνοντας αντίστοιχα την 8η και τη 10η θέση.

Η κίνηση Ηλιόπουλου-Τζανακόπουλου αυτοτοποθετείται ανάμεσα στους προεδρικούς και την «Ομπρέλα», έχει όμως απόλυτη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και δεν είχε μεγάλες επιδόσεις καθώς, πέραν των τριών της πρώτης δεκάδας, στην Αττική κατάφερε να εκλέξει μόνον τον Κώστα Πουλάκη. Επιπλέον, και σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες πηγές της Κουμουνδούρου, Οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος «πριμοδοτήθηκαν» προσωπικά από το επιτελείο Τσίπρα και τα ονόματά τους μπήκαν στις λίστες διαφορετικών τάσεων και υπο-ομάδων.

Η Αττική, πάντως, αναδείχθηκε σε μεγάλο προπύργιο των προεδρικών καθώς εξέλεξαν περίπου τα 80 από τα 150 μέλη που δίνει στην Κεντρική Επιτροπή το λεκανοπέδιο. Εντός προεδρικού μπλοκ η Κίνηση Μελών έχει την πιο ισχυρή παρουσία, καθώς η Ρένα Δούρου τερμάτισε στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από την Εφη Αχτσιόγλου και με μεγάλο προβάδισμα στην δυτική Αττική, ο Νίκος Παππάς είναι τέταρτος, ο Χρήστος Σπίρτζης πέμπτος και ο Κώστας Ζαχαριάδης πήρε την 9η θέση.

Αυξημένη δύναμη, δε, δύναμη φαίνεται να αποκτά πλέον ειδικά ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς όπως λένε στο tvxs.gr πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μια μεγάλη πλειοψηφία νεοεκλεγμένων μελών είναι δικής του επιρροής.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, προερχόμενος από την ΡΕΝΕ και «πολιτικό παιδί» του Αντώνη Κοτσακά, είχε θεαματική επίδοση καθώς εξελέγη τρίτος, ενώ οι πασοκογενείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Η ευρεία επικράτηση των προεδρικών αποτυπώνεται και στην πρώτη τριαντάδα της Αττικής όπου όμως υπάρχουν και οκτώ στελέχη της «Ομπρέλας».

Η πρώτη που καταγράφεται από την πλευρά της «Ομπρέλας» είναι η Θεανώ Φωτίου στην 12η θέση και ακολουθούν Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης στην 15η και 16η θέση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην 17η, και οι Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας και Ράνια Σβίγγου από την 22η έως την 25η θέση.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η «Ομπρέλα» φαίνεται να κινείται σε ένα ποσοστό περί το 26%, με στελέχη της κίνησης πάντως να εκφράζουν πολιτική δυσαρέσκεια τόσο για τις πρακτικές της εκλογικής διαδικασίας όσο και για κάποιους χειρισμούς της Εφορευτικής Επιτροπής υπό τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Σήμερα, μετά την τελική καταμέτρηση, υπήρξαν εντάσεις και ενστάσεις από κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» που θεωρούν ότι η Εφορευτική Επιτροπή επιχείρησε να εμφανίσει τη δύναμη των εσωκομματικών τάσεων με λάθος τρόπο.

Επισημαίνεται, για παράδειγμα, ότι στις τάξεις των προεδρικών στην Αττική προσμετρήθηκαν και στελέχη όπως ο Κώστας Αρβανίτης ο οποίος δεν ήταν σε καμία λίστα αφού δεν ήθελε να καταχωρηθεί σε καμία τάση, αλλά και πρόσωπα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αριστείδης Μπαλτάς και η Ζαχαρούλα Τσιριγιώτη, οι οποίοι «έπαιξαν» σε διάφορες λίστες άρα χρεώνονται στις διατασικές επιλογές του κόμματος.

Επίσης από την πλευρά της «Ομπρέλας» το γεγονός ότι τα στελέχη της δεν βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα αποδίδεται σε δύο λόγους: Αφενός στο ότι από τα 62.000 παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν να ψηφίσουν μόνο 42.000 – δηλαδή υπήρξε αποχή πάνω από 30% -, αλλά και στο ότι, όπως λένε, οι προεδρικοί  έριξαν το βάρος τους στην εκλογή των στελεχών πρώτης γραμμής και δεν στήριξαν τις πιο αδύναμες, και λιγότερο προβεβλημένες, υποψηφιότητες της ομάδας τους. Αντιθέτως στην «Ομπρέλα», κατά τις ίδιες πηγές, στηρίχθηκαν και οι λιγότερο γνωστοί υποψήφιοι και, τελικά, οι σταυροί μοιράστηκαν.