Τα αίτια και ο παγκόσμιος χάρτης της σύγχρονης μεταναστευτικής κρίσης

Τα αίτια και ο παγκόσμιος χάρτης της σύγχρονης μεταναστευτικής κρίσης

  • |

Κλιματική κρίση , πόλεμοι, εκμετάλλευση λαών και χωρών από τον πανίσχυρο αλλά ταυτόχρονα σε βαθειά κρίση ιμπεριαλισμό. Συμπύκνωση της ομιλίας του πρώην αναπλ. υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ησυχου, στη διεθνή διάσκεψη «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΝΟΜΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ», που διεξήχθη στην Αθήνα.

Κώστας Ήσυχος

Λάφυρα του ιμπεριαλισμού. Όπως την εποχή όπου δεν υπήρχαν δυνατότητες προσφυγιάς ( κονκισταδόρες – Αμερική) , μόνο γενοκτονία. Τώρα η γενοκτονία και ο βίαιος εκτοπισμός μπορούν να «συνυπάρξουν».

Από τις αρχές του 2015, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός ανθρώπων από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής —πολλοί από τους οποίους φεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την αδυσώπητη φτώχεια— έχουν περάσει τα σύνορα προς και εντός της Ευρώπης, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μάγχη. Το σύγχρονο απαρτχάιντ στην Παλαιστινη αλλά και το τείχος της ντροπής στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικου αποτελούν επίσης αξιοσημείωτα δεδομένα σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε την ντροπή της ανθρωπότητας, δηλαδή ιμπεριαλιστές πτυχές στην παγκόσμια ευρωατλαντική ηγεμονία.

Αυτή η «προσφυγική κρίση» -και χρησιμοποιούμε σκόπιμα αποσπάσματα τρόμου- έχει μετατρέψει τη μετανάστευση, το άσυλο, τον έλεγχο των συνόρων και την κρατική κυριαρχία σε αλληλένδετα προβλήματα, καθιστώντας τη μετανάστευση όχι μόνο πολιτικό γεγονός αλλά και ένα υπερθέαμα με χολιγουντιανές πλευρές των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης.

Με αυτόν τον τρόπο, έχει φέρει ορισμένα ζητήματα στο προσκήνιο, από τις ποσοστώσεις των προσφύγων και τις ηθικές επιταγές που φαινομενικά γειώνουν τον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό μέχρι την αδυναμία αλλά και υποκρισία, ακόμη και όταν έχει κάνει ταυτόχρονα άλλα αόρατα, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων προτύπων της μετανάστευσης, του ελέγχου των συνόρων και της κρατικής βίας.

Αυτή η σειρά Hot Spots έχει λοιπόν ως αφετηρία την ανά-κριση του θεάματος της κρίσης, της κρίσης ως ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ θεάματος της εικόνα και όχι της ουσίας. Πώς, ρωτάμε, θα έπρεπε να ερμηνεύσουμε την εστίαση των μέσων ενημέρωσης στους Σύριους πρόσφυγες και πώς μπορεί αυτή η εστίαση να επαναφέρει μια (φυλετική) διάκριση μεταξύ «άξιων» ή «πραγματικών» προσφύγων και των λεγόμενων οικονομικών μεταναστών; Πώς εντοπίζουμε τη μεταναστευτική κρίση σε μια συνεχή εναλλαγή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της μεταξύ του ανθρωπισμού και του ελέγχου των συνόρων, μεταξύ μιας Φιλελεύθερης Ευρώπης δεσμευμένης στον ηθικό ανθρωπισμό και μιας Ευρώπης φρουρίου που έχει δεσμευτεί να εκδιώξει ανεπιθύμητους; Μιας ΕΕ που έχει μετατραπεί σε νατοϊκό φρούριο. Αφού ακόμα και από επίσημα χείλη , οι Σύριοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Αφρικανοί , οι Αφγανοί και πολύ άλλοι είναι « λαθρομετανάστες» βρώμικη, άρρωστοι που κουβαλούν ασθένειες, «αλλόθρησκοι» , ενώ οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι πραγματικοί πρόσφυγες , πρόκειται για την πραγματική διάσταση της ανώτατης Υποκρισίας.

Πώς οι στρατηγικές, αφενός, της φύλαξης και ελέγχου (ξένων σωμάτων και συνόρων) και, αφετέρου, της διάσωσης και της φροντίδας (θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, αιτούντων άσυλο και προσφύγων) αντικατοπτρίζουν και διαθλούν τη φύση της εξουσίας και κυριαρχίας στην ΕΕ σήμερα;

Την τελευταία δεκαετία, οι προσφυγικές κρίσεις έγιναν πρωτοσέλιδα σε καθημερινή βάση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να βρουν ασφάλεια και μέλλον. Καταστάσεις όπως η συριακή εμφύλια σύγκρουση και η έξοδος των Ροχίνγκια είναι μόνο δύο παραδείγματα.

Τα τελευταία χρόνια, η ειδησεογραφία για τους πρόσφυγες δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο παλαιότερα. Ωστόσο, οι προσφυγικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αποτελούν μείζονα ανησυχία. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 84 εκατομμύρια στα μέσα του 2021, από 82,4 εκατομμύρια στα τέλη του 2020. Μεταξύ αυτών, 35 εκατομμύρια είναι παιδιά, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο γεννήθηκαν ως πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, περίπου ένας στους 97 ανθρώπους στον κόσμο εκτοπίζεται βίαια.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία έχει επίσης επιδεινώσει τον αριθμό των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία. Σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε ότι ο μαζικός εκτοπισμός Ουκρανών ξεκίνησε την επόμενη του πραξικοπήματος Μαινταν. Μέσα σε λίγα χρόνια πάνω από τέσσερα εκατομμύρια μετανάστευσαν στη. Ρωσία και την Δύση.

Καθώς η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο τρομερή. Παρακάτω, διαβάστε τα κύρια στοιχεία και τα στοιχεία των πιο πιεστικών προσφυγικών κρίσεων το 2022. Παρατίθενται ανά χώρα και περιοχή από την οποία προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.Στα τέλη του 2020 ως αποτέλεσμα διώξεων, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γεγονότων που διαταράσσουν σοβαρά τη δημόσια τάξη. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης.

Σημαντικές χώρες προέλευσης
Πάνω από τα δύο τρίτα (68 τοις εκατό) όλων των προσφύγων (και των Βενεζουελάνων) που εκτοπίστηκαν στο εξωτερικό προέρχονταν από μόλις πέντε χώρες:

Συρία 6,7 εκ ( ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ και Δύσης με την μισθοφορική δύναμη των τζιχαντιστων)
Βενεζουέλα 4εκ. ( οικονομικοί μετανάστες λόγο του πρωτοφανούς οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ σε βάρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας)
Αφγανιστάν 2,6 εκ (Ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ )
Νότιο Σουδάν 2,2 εκ (Δυτική εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο)
Μιανμάρ 1,1 εκ (παρατεταμένη εμφύλια σύγκρουση)

Από τότε που ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στον κόσμο πέρυσι, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια σε όλο τον κόσμο συνέχισε να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Μια γρήγορη σημείωση ότι εστιάζουμε ειδικά στους πρόσφυγες και τους απαριθμούμε ανά χώρα προέλευσης για αυτήν τη λογιστική. Μπορείτε να δείτε την κατανομή των μεταναστών, των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικών εκτοπισμένων για τις βασικές διαφορές.

Ερυθραία:

Περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της Ερυθραίας —πάνω από 492.000— ζει τώρα ως πρόσφυγες λόγω κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας και βίας. Είναι δύσκολο να μετρηθεί η ανθρωπιστική ανάγκη στη μικρή χώρα της Ανατολικής Αφρικής — η Ερυθραία παραμένει μία από τις χώρες που η Concern αγωνίζεται να λάβει πλήρη στοιχεία για τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας.

Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

Από τα τέλη του 2012, ο λαός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχει υποστεί κρίσεις θρησκευτικής βίας που έχουν εκτοπίσει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Από τον Δεκέμβριο του 2021, που περιλαμβάνει πάνω από 713.000 πρόσφυγες — αύξηση άνω των 100.000 σε σύγκριση με το 2020. Αυτή η κλιμάκωση της βίας (η οποία συνεχίζεται από τότε που η CAR απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960) έχει καταστήσει όλο και πιο επικίνδυνο για τους πολίτες να ζουν στο χώρα — και για ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν στη χώρα. Το Concern λειτουργεί στην CAR από το 2014, με κύριους στόχους την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων που πλήττονται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Σομαλία:

Τα καλά νέα είναι ότι ο αριθμός των Σομαλών προσφύγων σε όλο τον κόσμο βρίσκεται, τα τελευταία αρκετά χρόνια, σε αργή μείωση. Στο τέλος του 2017, υπήρχαν πάνω από 986.000. Τώρα στο τέλος του 2020, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 790.000.

Όπως και άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής, η Σομαλία μαστίζεται από ξηρασίες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ 2016 και 2018, τέσσερις διαδοχικές περιόδους βροχών κάτω του μέσου όρου οδήγησαν σε αποτυχία των καλλιεργειών, θανάτους ζώων και απώλεια περιουσιακών στοιχείων. Μια 25ετής ένοπλη σύγκρουση επιδείνωσε το πρόβλημα. Πολλοί Σομαλοί πρόσφυγες έχουν βρει την Αιθιοπία, την Κένυα, ακόμη και την Υεμένη ως ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

Ένα βασικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για τους Σομαλούς πρόσφυγες είναι το Somali Cash Consortium της Concern. Έχουμε διανείμει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 300.000 εκτοπισμένους, επιτρέποντάς τους την αυτονομία και την αξιοπρέπεια να μπορούν να θέσουν σε οικονομική προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες.

Σουδάν:

Στο Σουδάν, όπως και στη ΛΔΚ και σε άλλες χώρες σε αυτήν τη λίστα, μπορούμε να δούμε μία από τις επιπλοκές που προέκυψαν από την παγκόσμια προσφυγική κρίση: Ενώ το Σουδάν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα ασύλου για πρόσφυγες (συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πληθυσμού προσφύγων από Νότιο Σουδάν), είναι επίσης μια χώρα που παράγει έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων — πάνω από 805.000 από τον Δεκέμβριο του 2021. Πολλοί Σουδανοί ξεφεύγουν από την παρατεταμένη βία ή την ξηρασία και την πείνα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό:

Όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό παραμένει μια από τις μεγαλύτερες «ξεχασμένες κρίσεις» στον κόσμο. Οι αριθμοί εκτόπισής του είναι τώρα οι μεγαλύτεροι στην Αφρική. Πάνω από 864.000 Κονγκολέζοι πρόσφυγες καταγράφηκαν το 2021. Αυτό δεν περιλαμβάνει πάνω από 4,5 εκατομμύρια Κονγκολέζους που εκτοπίστηκαν εντός της χώρας τους λόγω βίας στις περιοχές Κασάι, Τανγκανίκα, Ιτούρι και Κίβου. Μέσα σε όλα αυτά, η ΛΔΚ είναι επίσης μια μεγάλη κοινότητα υποδοχής για πρόσφυγες από γειτονικές χώρες, όπως θα δούμε σε αυτήν τη λίστα.

Η ανησυχία υπάρχει στη ΛΔΚ για περισσότερα από 25 χρόνια, με την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με το RRMP της UNICEF (Rapid Response to Population Movement), το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της χώρας.

Ροχίνγκια:

Από τις 25 Αυγούστου 2017, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει, λόγω της συνεχιζόμενης εναντίον τους βίας, στη Μιανμάρ. Πολλοί από τους απάτριδες Ροχίνγκια έχουν καταλήξει σε αυτό που είναι γνωστό ως ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στον κόσμο, στο Cox’s Bazar, στο Μπαγκλαντές.
Μαζί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, πάνω από 130 τοπικοί, εθνικοί και διεθνείς μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένης της Concern) έχουν υποστηρίξει την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να προσαρμοστεί σε αυτήν την αύξηση. Η ασφάλεια παραμένει σοβαρή ανησυχία για τους Ροχίνγκια που ζουν στο Cox’s Bazar, ειδικά στον απόηχο του COVID-19 (ο οποίος έφτασε στον καταυλισμό αυτό το καλοκαίρι).

Νότιο Σουδάν:

Από τον Δεκέμβριο του 2013, η σύγκρουση στο αναπτυσσόμενο έθνος του Νοτίου Σουδάν έχει οδηγήσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους – με περισσότερους από τους μισούς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εντελώς τη χώρα. Περίπου 2,6 εκατομμύρια Νότιοι Σουδανοί ζουν σε κοινότητες υποδοχής στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Σουδάν, της Ουγκάντα, της Αιθιοπίας, της Κένυας και της ΛΔΚ.
Ανησυχία υπάρχει στο Νότιο Σουδάν από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του το 2011. Εκεί, εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες και την πίεση που δημιουργείται από τον εκτεταμένο εκτοπισμό. Εκτός από τη συνεργασία με τα σχεδόν 2 εκατομμύρια εσωτερικά.

Αφγανιστάν:

Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι μια από τις κορυφαίες χώρες προέλευσης για τους πρόσφυγες. Περίπου 1 στους 10 —δηλαδή 2,6 εκατομμύρια— πρόσφυγες είναι Αφγανοί εκ γενετής, και αυτός ο αριθμός κυμαίνεται σταθερά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Πάνω από το 88% των Αφγανών προσφύγων φιλοξενούνται στο γειτονικό Πακιστάν και το Ιράν. Σήμερα, ένας στους 10 πρόσφυγες προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Για όσους Αφγανούς εξακολουθούν να ζουν στη χώρα τους, σχεδόν τα δύο τρίτα βρίσκονται σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τις συγκρούσεις. Αυτή η σύγκρουση προκαλεί συνεχή εσωτερική μετατόπιση. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την περιορισμένη ικανότητα των κοινοτήτων, της κυβέρνησης και των ανθρωπιστικών φορέων να αντέξουν τις επιπτώσεις επαναλαμβανόμενων φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, των κατολισθήσεων, των σεισμών και της ξηρασίας. Η ανησυχία είναι στο Αφγανιστάν για περισσότερα από 20 χρόνια και πρόσφατα έγινε ο επιλεγμένος εταίρος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στους εκτοπισμούς στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ουκρανία:

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία έχει επίσης επιδεινώσει τον αριθμό των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία. Σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε ότι ο μαζικός εκτοπισμός Ουκρανών ξεκίνησε την επόμενη του πραξικοπήματος Μαινταν. Μέσα σε λίγα χρόνια πάνω από τέσσερα εκατομμύρια μετανάστευσαν στη. Ρωσία και την Δύση.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, μια κρίση στην Ουκρανία έκανε τη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα καταγωγής για τον παγκόσμιο προσφυγικό πληθυσμό. Από τις 25 Απριλίου 2022, περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με σχεδόν 3 εκατομμύρια να έχουν καταφύγει ακριβώς πέρα ​​από τα σύνορα στην Πολωνία. Αυτό έχει ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ότι τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί — σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας — θα εκτοπίζονταν διεθνώς ως αποτέλεσμα συγκρούσεων. Κατά πάσα πιθανότητα, ο παγκόσμιος προσφυγικός πληθυσμός έχει φτάσει σε νέο υψηλό το 2022, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια άτομα.

Η Ουκρανία είναι πολύ πίσω σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ποσοστό σε πληθυσμό από την πρώτες στο κόσμο Συρια και Αφγανιστάν θύματα πολέμου .

Συρία:

-Αριθμός προσφύγων: 6,8 εκατομμύρια
-Αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων: 6,7 εκατομμύρια

Από το 2011, η Συρία έχει βυθιστεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει αφήσει τη χώρα σε ερείπια. Αντιπροσωπεύει πάνω από το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού με περίπου 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους. Από το 2021, 6,7 εκατομμύρια ήταν διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από αυτόν τον αριθμό, 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία που ζουν ως πρόσφυγες και περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά ζουν ως εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Οι Σύροι που έφυγαν από τη σύγκρουση ζουν αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 125 χώρες, αλλά οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και της Αιγύπτου. Ορισμένοι Σύροι πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς όπως το Zaatari και το Azraq στην Ιορδανία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία – το 95 τοις εκατό – ζει σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Πάνω από το 25% του συνολικού παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού είναι μέρος της παγκόσμιας διασποράς στον απόηχο της δεκαετούς συριακής κρίσης. Από το 2021, 6,7 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, κυρίως στον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Αίγυπτο και την Τουρκία (η οποία είναι επί του παρόντος η μεγαλύτερη κοινότητα υποδοχής προσφύγων). Στον Λίβανο, δεν υπάρχουν επίσημοι καταυλισμοί, γεγονός που αφήνει τον πληθυσμό του, άνω του 1 εκατομμυρίου Σύριων, να ζει σε 2.000 κοινότητες, συχνά υπερπλήρη προσωρινά καταφύγια.

Ο αριθμός των Σύριων που εκτοπίστηκαν εντός της χώρας τους αντιστοιχεί στον αριθμό των προσφύγων, με τις συγκρούσεις να εκδιώκουν πάνω από 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους και να τους αναγκάζουν να επανεγκατασταθούν. 2,98 εκατομμύρια εξακολουθούν να παραμένουν σε δυσπρόσιτες και πολιορκημένες περιοχές.
Από το 2013, η Concern ανταποκρίθηκε σε αυτήν την κρίση, τόσο σε τοπικό επίπεδο στη Συρία, όσο και σε κοινότητες προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και το Ιράκ.

Πρέπει οι λαοί να αγωνιστούν για έναν πραγματικό και ουσιαστικό ΟΗΕ
Κάποτε είχαμε το laisser passez , διαβατήριο πρόσφυγα. Τώρα δεν υπάρχουν έγγραφα για πρόσφυγες . Τίποτα μόνο εκμετάλλευση από διακινητές , χώρες που τους εργαλείοπιουν, χώρες που δεν τους δέχονται. Και αυτές που τιυς δέχονται επιλεκτικά ( Μαγκεμπ) το κάνουν για να μετατραπούν σε φθηνή εργατική δυναμη Πολιτικές δυνάμεις στο χώρο της Ακροδεξιάς και του νέο ναζισμου που τρέφονται από την παγκοσμια προσφυγική κρίση. Δυνάμεις που «εκμοντερνιζουν» τον ρατσισμό βαφτίζοντας τον πατριωτισμό , δηλαδή πράγματα εντελώς αντίθετα διαμετρικά . Μέρα με την νύχτα. Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε ένα θερμοκήπιο νεοφασιστικών νέο ναζιστοκων αξιών. Το Τέρας είναι πάλι εδώ .

Οι λαοί οφείλουν να διαφυλάξουν τις βαθύτερες ανθρωπιστικές αξίες που από την εποχή του διαφωτισμού έως σήμερα, (την γαλλική επανάσταση) από τα πιο ευγενικά φιλοσοφικά, πολιτικά ιδεώδη , που αξίζουν να αναγεννηθούν , να συντονίσουν την μαζική ελπιδοφόρα νέα μέρα που πρέπει να ανατείλει σε έναν κόσμο που ολοένα βυθίζεται στο Σκοτάδι.

Αυτή η σημερινή συζήτηση πιστεύω συμβάλλει ουσιαστικά σε ένα θέμα που η Ακροδεξιά και ο νέο ναζισμός τπ είχαν κάνει « χωράφι» τους. Ας επιτρέψει αυτή η τραγωδία σε αυτούς μπουν θέλουν και μπορούν να νικήσουν τον τρόμο, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον ρατσισμό κάθε είδους.

/thepressproject.gr