Κάτω τα χέρια από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), του Νίκου Κακαγιάννη*

Κάτω τα χέρια από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), του Νίκου Κακαγιάννη*

  • |

Η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει την αρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Στο πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη που έφερε για διαβούλευση η Κυβέρνηση στις 6/10/2022 , με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 35 §1 με τίτλο Διαχείριση περιουσίας Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ( ΜΤΠΥ) προβλέπεται : «Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου των χρηματοοικονομικών προϊόντων καθώς και της ακίνητης περιουσίας του Μ.Τ.Π.Υ. , μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μ.Τ.Π.Υ., στις ανώνυμες εταιρείες του ν. 2768/1999 (Α΄ 273) και του ν. 4892/2022 (Α΄ 28)».

Σημειώνουμε ότι το Μ.Τ.Π.Υ δεν είναι ασφαλιστικός οργανισμός. Είναι το αρχαιότερο Ταμείο της χώρας, ιδρύθηκε το 1867 με πρωτοβουλία των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, για την παροχή μερίσματος κατά τη συνταξιοδότηση. Λειτουργεί σχεδόν δύο αιώνες, ως Ειδικό Ταμείο του Κράτους απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας και έχει οικονομική αυτοδυναμία με ίδιο προϋπολογισμό χωρίς καμιά χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέτοχοι του είμαστε οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμβάλουμε στο ταμείο με τις κρατήσεις μας (4,5% επί του βασικού μισθού) με σκοπό να λάβουμε μέρισμα δηλαδή την επιστροφή των συσσωρευμένων καταθέσεών μας, κατά τη συνταξιοδότηση μας.

Σημειώνουμε ότι μόνο η ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ περιλαμβάνει οικόπεδα και κτίρια, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα ιστορικά κτίρια στην καρδιά της Αθήνας. Είναι 100% εκμισθωμένα και αποφέρουν πάνω από 5,5 εκατ. ετήσια έσοδα.

ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΤΠΥ που έφτιαξαν με τις αποταμιεύσεις τους οι προηγούμενες γενιές δημοσίων υπαλλήλων:

1) 5 όροφοι στο κτήριο Λ. Συγγρού 165 ( 1ος -5ος όροφος με 2.777,50 m² Γραφεία ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) .

2) Κατάστημα (700 m²) στο κτήριο Ακαδημίας 65.

3) Κτηριακό συγκρότημα Πινδάρου 2 – Ακαδημίας (1.815m²).

4) Κτήριο πλατείας Συντάγματος Καταστήματα, 1ος -9ος όροφος 11.333,00 m² Γραφεία Υπουργείου Οικονομικών).

5) Κτήριο Πανεπιστημίου 37 & Κοραή ( Καταστήματα και 1ος – 4ος όροφος 2.773,00m² Γραφεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).

6) Κτήριο Λυκούργου 12 (6 όροφοι και ισόγειο).

7) Κτήριο Λυκούργου 10 και Αθηνάς (19 Καταστήματα 270m² και 1ος-5ος όροφος γραφεία).

8) Κτήριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 32.

9) Κτήριο Ακαδημίας & Κανάρη.

10) Οικόπεδο (5.500 m²) Κόκκαλη – Γέλωνος – Δορυλαίου.

11) Οικόπεδο (480,66m²) Δορυλαίου – Γέλωνος – Λάχητος.

Επιπλέον στον ισολογισμό του 2021 παρουσιάζει ενεργητικό υπόλοιπο 29,5 εκατομμύρια!

Να τους τα χαρίσουμε;

Με την διάταξη του άρθρου 35 §1 του νομοσχέδιου η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χέρι στην κινητή και ακίνητη περιουσία του (Μ.Τ.Π.Υ). Η προτεινόμενη διάταξη για διαχείριση της τεράστιας κερδοφόρας κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ από τις Ανώνυμες Εταιρείες των οποίων το καταστατικό αναφέρει ρητά τη δυνατότητα εκποίησης, παραχώρησης και μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται, καταδεικνύει ολοφάνερα το σχέδιο της Κυβέρνησης που δεν είναι άλλο παρά το ξεπούλημα της τεράστιας περιουσίας του ΜΤΠΥ. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για περιουσία η οποία έχει αποκτηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από κληροδοτήματα και από τις κρατήσεις των Δ.Υ. Με το νομοσχέδιο προτείνεται η αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΠΥ, από επταμελές σε εννεαμελές, αποδυναμώνοντας έτσι τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των Δ.Υ. και συνταξιούχων. Προβλέπεται μάλιστα ότι η μη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων δεν αποτελεί πρόβλημα για την διεξαγωγή των συνεδριάσεων και τη λήψη αποφάσεων. Επίσης δημιουργείται θέση Διοικητή ο οποίος τοποθετείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με υπερεξουσίες αφού ταυτόχρονα θα είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και εκείνος που θα αποφασίζει περί οικονομικών, διοικητικών και πειθαρχικών θεμάτων χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν παρά μόνο στον Υπουργό.

Οι υπερεξουσίες που δίνονται στον Διοικητή είναι ανήκουστες και καταστρατηγούν κάθε έννοια χρηστής διοίκησης. Τα προσόντα δε που περιγράφονται για την κάλυψη της θέσης είναι μηδαμινά. Σημειώνουμε εδώ ότι από την ίδρυσή του ΜΤΠΥ το 1867 η λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου στους μετόχους του αποτελεί μια από τις βασικότερες καταστατικές διατάξεις που με το νομοσχέδιο καταργείται.

Η κινητή και η ακίνητη περιουσία του ταμείου μας δημιουργήθηκε από τις κρατήσεις μας και μας ανήκει. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την ξεπουλήσει. Είναι χρέος μας να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστεί αυτό που χτίστηκε από τόσες γενιές δημοσίων υπαλλήλων με τόσο κόπο.

Μετά το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων μας στο χρηματιστήριο από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται τώρα νέα κλεψιά. Απαιτούμε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους Δ.Υ. και συνταξιούχους για την επιχειρούμενη υφαρπαγή της περιουσία μας. Να οργανώσουν τον αγώνα μας ώστε αυτό το τερατούργημα να μη γίνει νόμος που ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την χρεωκοπία του Μ.Τ.Π.Υ. και βέβαια την περαιτέρω μείωση του εισοδήματός μας.

Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, οι Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δημοσίου να κινητοποιηθούν άμεσα και δυναμικά ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο , να διασφαλιστεί η κινητή και ακίνητη περιουσία μας που θα τη διαχειρίζεται το ΜΤΠΥ όπως κάνει από την ίδρυσή του.

* Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

.kommon.gr