Πειστήρια κοινωνικής ανισότητας

Πειστήρια κοινωνικής ανισότητας

  • |
Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπ. Εργασίας δείχνουν ότι η πλειονότητα των μισθωτών έχει μισθό κάτω από 1.000 ευρώ και ότι «συνωστίζεται» στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια ● Στο 12,4% το ποσοστό των «εργαζόμενων φτωχών» ● Για πολύ μικρό ποσοστό μισθωτών ισχύει η πρωθυπουργική υπόσχεση «πολλές και καλές δουλειές»…

Tα κυβερνητικά στελέχη υποδέχτηκαν τα πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία για τους μισθούς του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας με θριαμβολογίες για την αύξηση του μέσου μισθού από το 2022 στο 2023. Υποτίθεται ότι το 2023 κάναμε ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της πρωθυπουργικής υπόσχεσης για «πολλές και καλές δουλειές».

Ωστόσο, μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα, αποδεικνύοντας ότι η ανάδειξη σε αποκλειστικού του κριτηρίου του μέσου μισθού για το σύνολο των μισθωτών αποκρύβει σημαντικές όψεις της πραγματικής κατάστασης. Χρησιμοποιείται όμως κατ’ αποκλειστικότητα επειδή εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα.

Στην πραγματικότητα, όμως, η μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών συγκεντρώνεται στα πολύ χαμηλά και σχετικά χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Δύο «ταχύτητες»

Συγκεκριμένα, όπως τεκμηριώνει επεξεργασία των στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Ερευνών (ΕΝΑ):

● Είναι πραγματικότητα ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ωθούν συνολικά την κλίμακα των μισθών προς τα πάνω – λογικό και αναμενόμενο (βλέπε πίνακα). Συγκεκριμένα, η αύξηση του μέσου μισθού μεταξύ 2022 και 2023 ανήλθε σε 6,34%.

● Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η τάση προς τη βελτίωση του επιπέδου των μισθών δεν είναι ομοιόμορφη για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια: Τα μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού των μισθωτών συγκεντρώνονται στα χαμηλά και σχετικά χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια μέχρι 1.000 ευρώ και ένα μειοψηφικό αλλά αξιόλογο ποσοστό στην κατηγορία 1.001-1.500 ευρώ. Στην κατηγορία μέχρι 1.000 ευρώ συγκεντρώνεται σχεδόν το 53,7% των μισθωτών και στην κατηγορία 1.001-1.500 ευρώ το 27,5%. Από εκεί και πάνω, τα ποσοστά είναι ισχνά.

Εργαζόμενοι φτωχοί

Ενα άλλο ουσιαστικό μέγεθος, ο διάμεσος μισθός, κυμαίνεται κατά προσέγγιση περί τα 900 ευρώ. Ο διάμεσος μισθός είναι η βάση για τον υπολογισμό του ορίου της φτώχειας (είναι το 60% του διάμεσου μισθού). Ορίζεται ως το μισθολογικό όριο κάτω από το οποίο συγκεντρώνεται περίπου το 50% των μισθωτών. Το γεγονός ότι το 49,5% των μισθωτών συγκεντρώνεται στη μισθολογική κατηγορία μέχρι 900 ευρώ, σημαίνει ότι ο διάμεσος μισθός κυμαίνεται σε αυτή την τάξη μεγέθους. Οσο πιο χαμηλά είναι τα μισθολογικά κλιμάκια του κατώτερου 50% των μισθωτών τόσο χαμηλότερο το όριο της φτώχειας. Οσο πιο «φτωχό» είναι το εισόδημα του κατώτερου 50% των μισθωτών τόσο πιο πολλοί μισθωτοί βγαίνουν από τις στατιστικές της φτώχειας…

Τελικά, το μεγαλύτερο μέρος των μισθών κυμαίνεται περί τον κατώτατο μισθό, στις μισθολογικές κατηγορίες λίγο πάνω και λίγο κάτω από αυτόν. Δεδομένου ότι οι μισθοί στην Ελλάδα ήταν παγωμένοι στα επίπεδα που μειώθηκαν το 2012 (μείωση 22,5%) και δεδομένου ότι μόλις με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού αυτός ξεπέρασε τα επίπεδα του 2012, τα δεδομένα του ΕΡΓΑΝΗ αποδεικνύουν ότι ο δρόμος της επιστροφής στη μεταμνημονιακή «κανονικότητα» όσον αφορά τους μισθούς είναι ακόμη μακρύς.

Το γεγονός επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό μισθωτών (12,4%) εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία κάτω από 500 ευρώ, δηλαδή να ανήκει στην κατηγορία των «εργαζόμενων φτωχών» με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι απόδειξη ότι τα μνημονιακά τετελεσμένα στο ζήτημα των μισθών έχουν ακόμη γερές βάσεις…

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/422593_peistiria-koinonikis-anisotitas

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος