Ανω-κάτω Πλατεία

Ανω-κάτω Πλατεία

  • |

Είμαστε του Συντάγματος η κάθε μία λέξη,/ θυμάμαι τον ΘΑλέξη να λέει επί λέξει./ Βλέπεις, η νομιμότητα του ’γινε οψίμως έξη/ κι αφού τον έχουν οι θεσμοί μη στάξει και μη βρέξει/ μέτρα σκληρά στο πόπολο χώνει κι όποιος αντέξει/ και τώρα με το Σύνταγμα σκαρφίστηκε να παίξει. Παντέρμε καταστατικέ χάρτη της χώρας. Κάμποσα χρόνια ύστερα από την ενηλικίωση του Οθωνα και το τέλος της Βαρβαροκρατίας η αιωνία Ελλάς βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνεια προς τις επικυρίαρχες προστάτιδες δυνάμεις και ο νεαρός βασιλιάς εφάρμοζε πολιτική ακραίας λιτότητας που στηριζόταν σε άνευ προηγουμένου απολυταρχισμό.

Δημήτρης Νανούρης

Ωσπου ορισμένοι μπαρουτοκαπνισμένοι οπλαρχηγοί, νεόκοποι αξιωματικοί και πολιτικοί αξίωσαν Σύνταγμα προκειμένου να περιορίσουν τις υπερεξουσίες του ξενόφερτου άνακτα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 λαός και στρατός πλημμύρισαν τους δρόμους αναγκάζοντας τον Οθωνα να ικανοποιήσει άπαντα τα αιτήματά τους. Πρωτοστάτησαν στο κίνημα, μεταξύ άλλων, οι Μακρυγιάννης, Κριεζώτης, Μήτρος Δεληγιώργης, Θεόδωρος Γρίβας, Ανδρέας Μεταξάς, Χρύσανθος Σισίνης. Ο συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης παρασημοφορήθηκε την επαύριο ως αρχηγός των στασιαστών. Η 3η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε εθνική γιορτή κι έδωσε τ’ όνομά της σε κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Λάμπρυνε την ισάδα έμπροσθεν των ανακτόρων η ένδοξη μετονομασία: Πλατεία Συντάγματος. Εκτοτε αράζουν στα παγκάκια και στα έξω της τραπεζάκια διάφοροι αργόσχολοι παραλίες, που λιάζονται και χασμουριούνται χτίζοντας αυθαίρετα στην άμμο, αδιαφορώντας για τους βοριάδες εντάσεως δέκα Μποφόρ, που μαίνονται τούτες τις μέρες απ’ άκρου εις άκρον του κράτους, μετατρέποντας σε συντρίμμια, κομμάτια και θρύψαλα ακόμα και τα παλάτια, πόσω δε μάλλον τις λυόμενες αυτοσχέδιες κατασκευές. Φαντάζει υπερβολική η εικόνα, δεν απέχει πολύ μολαταύτα από την τραγική πραγματικότητα.

Ορμώμενος από τις άλλοτε συνελεύσεις της κάτω Πλατείας ο Γιώργος Κατρούγ-κάλλος επεξεργάστηκε σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος άνω-κάτω, καθώς οι Κουμουνδουριστές επιθυμούν να κοσμήσουν την προεκλογική εξίσωση με αριστερό πρόσημο, αλλά και να μπορέσουν να επηρεάσουν τις μετά κάλπης εξελίξεις. Τα άρθρα για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία. Δοκιμασμένη η συνταγή. Η Νου Δου διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει διατεθειμένη εντούτοις να δεχθεί μερικές από δαύτες. Τετραπέρατος ο Βλάχος! Αν ψηφιστούν με 180, σου λέει, δύναμαι αύριο να τις αλλάξω με 151. Χέρια ψηλά, λοιπόν.

Σαΐνι όμως κι ο υπουργός, ανθίστηκε τους λάκκους στη φάβα. «Η Πειραιώς κάνει πονηριές και μας εξαναγκάζει να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς» αντιγύρισε. Τι υπονοεί ο ποιητής; Προφανώς ότι πολυάριθμοι βουλευτές του κόμματός του δεν αποκλείεται να απόσχουν από την ψηφοφορία. Παραδέχεται δηλαδή ότι ο έωλος ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές, τις οποίες ο μισητός του αντίπαλος θα κερδίσει με αυτοδυναμία. Ειδάλλως, πώς θα συγκέντρωνε 151. Του τράβηξαν τ’ αυτί, όμως, και επικαλέστηκε φέικ νιουζ. Συμπέρασμα: Τα παιδία παίζει· ένθεν κακείθεν.

.efsyn.gr