Σχετικά με την «επανεκκίνηση» της ΛΑΕ

Σχετικά με την «επανεκκίνηση» της ΛΑΕ

  • |

Με μια δια πλειοψηφίας απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας –στην πραγματικότητα των μελών της που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα και την ΑΡΑΣ– δρομολογείται μια απόπειρα επανεκκίνησης της ΛΑΕ.

Πρό­κει­ται για μια πρό­σκλη­ση επα­να­λει­τουρ­γί­ας των το­πι­κών Πο­λι­τι­κών Επι­τρο­πών (αφού αυτές «ανα­δια­τα­χθούν» με συγ­χω­νεύ­σεις και αλ­λα­γές) και την υπό­σχε­ση για μια σύ­γκλι­ση –στο μέλ­λον– μιας «πα­νελ­λα­δι­κής συ­νά­ντη­σης» (απ’ όσα γνω­ρί­ζω, δεν υπάρ­χει κα­τα­στα­τι­κή πρό­βλε­ψη για τέ­τοιου εί­δους όρ­γα­νο…), που θα συ­ζη­τή­σει τα ανα­γκαία ζη­τή­μα­τα αυ­το­κρι­τι­κής και τα ακόμα πιο ανα­γκαία ζη­τή­μα­τα της πο­λι­τι­κής φυ­σιο­γνω­μί­ας αυτού του «με­τώ­που», που αλ­λιώς ξε­κί­νη­σε κι αλ­λιώς εξε­λί­χθη­κε.

Αντώνης Νταβανέλος

Ας αρ­χί­σου­με με τα τυ­πι­κά. Κο­ρυ­φαίο όρ­γα­νο της ΛΑΕ ανά­με­σα στις Συν­δια­σκέ­ψεις της, κα­τα­στα­τι­κά προ­βλέ­πε­ται ότι είναι το Πο­λι­τι­κό Συμ­βού­λιο (ΠΣ), τα μέλη του οποί­ου εκλέ­γο­νται από τη Συν­διά­σκε­ψη και εκλέ­γουν την ΠΓ, η οποία λο­γο­δο­τεί στο ΠΣ. Το τε­λευ­ταίο ΠΣ της ΛΑΕ συ­γκλή­θη­κε (πριν πολ­λούς μήνες) αμέ­σως μετά τη συ­ντρι­πτι­κή πο­λι­τι­κή ήττα στις ευ­ρω­ε­κλο­γές (0,56%) και πριν την πο­λι­τι­κή κα­τα­στρο­φή στις εθνι­κές εκλο­γές (0,28%). Το ΠΣ απο­φά­σι­σε τότε –δια πλειο­ψη­φί­ας– το αυ­τό­νο­μο κα­τέ­βα­σμα της ΛΑΕ στις εθνι­κές εκλο­γές, ενώ πα­ρέ­πεμ­ψε τη συ­ζή­τη­ση για την αυ­το­κρι­τι­κή της ΛΑΕ, τα πο­λι­τι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα από την πο­ρεία της και την από­φα­ση για το μέλ­λον της ΛΑΕ, σε έκτα­κτη Συν­διά­σκε­ψη που όφει­λε να συ­γκλη­θεί μέσα στο φθι­νό­πω­ρο του 2019. Η κα­τεύ­θυν­ση αυτή δεν υλο­ποι­ή­θη­κε.

Η πλειο­ψη­φία της ΠΓ, που σή­με­ρα απο­φα­σί­ζει την επα­νεκ­κί­νη­ση της ΛΑΕ, ξε­περ­νά, κατά τη γνώμη μου, πολύ «εύ­κο­λα» αυτό το ζή­τη­μα ως σκέτα «τυ­πι­κό». Δεν είναι. Μετά από τόσο σο­βα­ρές ήττες, η τή­ρη­ση κά­ποιων ου­σια­στι­κών δια­δι­κα­σιών είναι ανα­ντι­κα­τά­στα­τη προ­ϋ­πό­θε­ση τόσο για να εμπνευ­στεί ξανά ένας κό­σμος, όσο και για να δια­σφα­λι­στεί μια πει­στι­κό­τη­τα στις πο­λι­τι­κές απα­ντή­σεις απέ­να­ντι στα ερω­τή­μα­τα που κα­θό­ρι­σαν την τύχη του εγ­χει­ρή­μα­τος.

Τι­μώ­ντας τις σχέ­σεις που ανα­πτύ­ξα­με με πολ­λούς συ­ντρό­φους και συ­ντρό­φισ­σες μετά από πολλά χρό­νια πο­λι­τι­κής συ­νερ­γα­σί­ας, δεν θε­λή­σα­με και δεν θέ­λου­με να δώ­σου­με συ­νέ­χεια και βάρος σε αυτή την πα­ρα­βί­α­ση της «τυ­πι­κό­τη­τας». Τα πο­λι­τι­κά ζη­τή­μα­τα είναι εντέ­λει τα κα­θο­ρι­στι­κά.

Η ΛΑΕ ξε­κί­νη­σε για να ανα­με­τρη­θεί με ένα αυ­το­νό­η­το και πολύ ση­μα­ντι­κό κα­θή­κον: να δώσει κοινή πο­λι­τι­κή και ορ­γα­νω­τι­κή έκ­φρα­ση στην από τα αρι­στε­ρά αντί­στα­ση στη νε­ο­μνη­μο­νια­κή κα­τρα­κύ­λα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η ήττα στις εκλο­γές του Σε­πτέμ­βρη του 2015 ήρθε κυ­ρί­ως κάτω από το βάρος «αντι­κει­με­νι­κών» πα­ρα­γό­ντων (εκ­βια­σμός ΤΙΝΑ, αμ­φι­βο­λί­ες ενός πλα­τύ­τε­ρου κό­σμου για την «κω­λο­τού­μπα» ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δια­λυ­τι­κές συ­νέ­πειες της απο­γο­ή­τευ­σης κ.ο.κ.), αν και ήταν σαφές ότι ενυ­πήρ­χαν και «υπο­κει­με­νι­κές» πο­λι­τι­κές ευ­θύ­νες. Παρ’ όλα αυτά η ΛΑΕ εξα­κο­λου­θού­σε να είναι ένας πόλος συ­σπεί­ρω­σης ενός πολύ ση­μα­ντι­κού δυ­να­μι­κού, όπως φά­νη­κε από τη συμ­με­το­χή στις δια­δι­κα­σί­ες της Συν­διά­σκε­ψής της. Το στοί­χη­μα ήταν να συ­γκρο­τη­θεί αυτός ο κό­σμος, να πα­ρέμ­βει συ­στη­μα­τι­κά στην αντί­στα­ση στο μνη­μό­νιο 3, να χτί­σει μια πο­λι­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή από τη σκο­πιά της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

Το στοί­χη­μα αυτό χά­θη­κε κυ­ρί­ως από τις ηγε­τι­κές πο­λι­τι­κές ευ­θύ­νες και τα τρα­γι­κά λάθη που ακο­λού­θη­σαν, μέσα βέ­βαια σε εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λες και πρω­τό­τυ­πες συν­θή­κες:

Η ανα­γκαία κρι­τι­κή στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εξε­λί­χθη­κε σε έναν επι­θε­τι­κό βερ­μπα­λι­σμό, με πε­ριο­ρι­σμέ­νο πο­λι­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο, που έχανε συχνά τη βα­σι­κή εκτί­μη­ση ότι η στό­χευ­ση της ΛΑΕ όφει­λε να είναι στο «ακρο­α­τή­ριο» των αρι­στε­ρών αν­θρώ­πων που απο­γοη­τεύ­ο­νταν από την πο­λι­τι­κή Τσί­πρα. Αντί αυτής της επι­λο­γής, που στις εκλο­γές απο­δεί­χθη­κε ότι αφο­ρού­σε εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες αν­θρώ­πους, ο ηγε­τι­κός λόγος της ΛΑΕ άρ­χι­σε στα­δια­κά να ανα­ζη­τά τα, τάχα, πλα­τύ­τε­ρα «εθνι­κά» ακρο­α­τή­ρια και κώ­φευ­σε στις προει­δο­ποι­ή­σεις ότι αυτά δεν υπάρ­χουν (ή ακρι­βέ­στε­ρα δεν υπάρ­χουν για έναν σχη­μα­τι­σμό που είχε ταυ­το­τι­κά δο­μη­θεί ως ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά).

Η ηγε­σία της ΛΑΕ «διά­βα­σε» τε­λεί­ως λαν­θα­σμέ­να τις εξε­λί­ξεις στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό μπλοκ της πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης (Τραμπ, Brexit, ανά­δυ­ση του φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού «εθνι­κής προ­τε­ραιό­τη­τας»). Εκτι­μώ­ντας αυτές τις εξε­λί­ξεις ως «αντι­κει­με­νι­κά προ­ο­δευ­τι­κές», άρ­χι­σε, στα­δια­κά, να στρέ­φε­ται προς μια στρα­τη­γι­κή «εθνι­κού ρε­που­μπλι­κα­νι­σμού», υπο­χω­ρώ­ντας από την επι­μο­νή στον φυ­σιο­γνω­μι­κό αντι­κα­πι­τα­λι­σμό της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Ανα­λύ­σεις για την «εξά­ντλη­ση της δυ­να­μι­κής της διε­θνούς Αρι­στε­ράς», για τον (τάχα) «νέο ρόλο του εθνι­κού κρά­τους, που απο­τε­λεί απο­κού­μπι των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των φτω­χών στα δεινά της πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης», η υπε­ρε­πέν­δυ­ση στην «πο­λυ­διά­στα­τη εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή» (που στην πράξη οδη­γού­σε σε έναν άκρι­το, πα­ρε­ξη­γή­σι­μο και άσχε­το με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα «εξω­ραϊ­σμό» της Ρω­σί­ας του Πού­τιν), μαζί με τη φι­λο­ξε­νία στις σε­λί­δες της Iskra των σκλη­ρών ιδε­ο­λό­γων της νέας Alt Right και των ντό­πιων «ψε­κα­σμέ­νων» ομο­λό­γων της, έγι­ναν πα­ρά­γο­ντες σύγ­χυ­σης, απο­προ­σα­να­το­λι­σμού και απο­στρά­τευ­σης στις γραμ­μές της ΛΑΕ.

Το κρί­σι­μο βήμα ακο­λού­θη­σε στη συ­νέ­χεια. Ο ηγε­τι­κός λόγος της ΛΑΕ υπο­βάθ­μι­σε τον κίν­δυ­νο της ρα­τσι­στι­κής και εθνι­κι­στι­κής ακρο­δε­ξιάς, παρά τις προ­θέ­σεις της συ­ντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας των μελών. Οι το­πο­θε­τή­σεις π.χ. για τα εθνι­κι­στι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια των μα­κε­δο­νο­μά­χων, η έμ­φα­ση στο ζή­τη­μα της «ασφά­λειας των συ­νό­ρων», η ανα­ζή­τη­ση μιας στρα­τη­γι­κής ενό­τη­τας του «πα­τριω­τι­κού χώρου», ήταν πο­λι­τι­κές που –ίσως– ταί­ρια­ζαν στο ΔΗΚΚΙ ή στο ΕΠΑΜ, όμως ήταν αδύ­να­τον να υλο­ποι­η­θούν από τη σύν­θε­ση της ΛΑΕ, ακόμα και από την πλειο­ψη­φία του Αρι­στε­ρού Ρεύ­μα­τος. Η από­στα­ση που ανα­πτύ­χθη­κε ανά­με­σα στην «κε­ντρι­κή πο­λι­τι­κή εκ­φώ­νη­ση» και τις δια­θέ­σεις (ακόμα και τον κα­θη­με­ρι­νό προ­γραμ­μα­τι­σμό) των μελών, ήταν μια δρα­μα­τι­κή προει­δο­ποί­η­ση για την επερ­χό­με­νη κα­τάρ­ρευ­ση. Η ΛΑΕ πρώτα γνώ­ρι­σε μια ση­μα­ντι­κή απο­συ­σπεί­ρω­ση, στη συ­νέ­χεια απο­μο­νώ­θη­κε από ένα αρι­στε­ρό δυ­να­μι­κό και τε­λι­κά έφτα­σε στην εκλο­γι­κή συ­ντρι­βή.

Η πο­λι­τι­κή διόρ­θω­ση δεν έγινε εφι­κτή, γιατί η ΛΑΕ λει­τουρ­γού­σε ήδη με ένα υπερ­συ­γκε­ντρω­τι­κό-αρ­χη­γι­κό τρόπο, που θα ήταν ακα­τάλ­λη­λος και για ένα «μο­νο­λι­θι­κό κόμμα», ενώ ήταν πλή­ρως ασύμ­βα­τος με ένα πο­λυ­τα­σι­κό «μέ­τω­πο». Οι ευ­θύ­νες, ασφα­λώς, δεν πε­ριο­ρί­ζο­νται σε πρό­σω­πα. Σε ό,τι μας αφορά, ανα­ζη­τού­με τους άξο­νες της ανα­γκαί­ας αυ­το­κρι­τι­κής μας στα εξής: Πόσο γρή­γο­ρα έπρε­πε να απο­φα­σί­σου­με ότι η έμ­φα­ση στην ανα­γκαιό­τη­τα συ­γκρό­τη­σης πόλου της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς είχε πλέον κρι­θεί; Πόσο γρή­γο­ρα και απο­φα­σι­στι­κά έπρε­πε να προ­χω­ρή­σου­με στη συ­γκρό­τη­ση εσω­τε­ρι­κού «μπλοκ» αντι­πο­λί­τευ­σης, μαζί με την ΑΡΑΝ και την ΑΡΑΣ; Πόσο γρή­γο­ρα έπρε­πε να μην πε­ριο­ρι­ζό­μα­στε πλέον στο «εσω­τε­ρι­κό» της ΛΑΕ, αλλά να πά­ρου­με και πρω­το­βου­λί­ες έξω και πέρα από αυτήν; Σε αυτά τα ζη­τή­μα­τα επι­χει­ρή­σα­με να απα­ντά­με με την πο­λι­τι­κή και ορ­γα­νω­τι­κή στάση μας στα τε­λευ­ταία χρό­νια και, τε­λι­κά, με τις απο­φά­σεις της Συν­διά­σκε­ψής μας.

Οι σύ­ντρο­φοι και συ­ντρό­φισ­σες που πήραν την από­φα­ση της «επα­νεκ­κί­νη­σης» της ΛΑΕ, υπο­τι­μούν το γε­γο­νός ότι τα πο­λι­τι­κά ζη­τή­μα­τα που ανέ­δει­ξε η πο­ρεία της ΛΑΕ προς την εκλο­γι­κή συ­ντρι­βή, δεν έχουν απα­ντη­θεί με έναν τρόπο ενω­τι­κό και αξιό­πι­στο, σε οποιο­δή­πο­τε επί­πε­δο, μέσα στη ΛΑΕ. Η απο­δο­χή της πα­ραί­τη­σης του σ. Π. Λα­φα­ζά­νη δεν είναι απά­ντη­ση σε αυτό το καί­ριο ζή­τη­μα. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο που ο σ. Π.Λ. επι­μέ­νει στις από­ψεις του, εξα­κο­λου­θεί να παίρ­νει πρω­το­βου­λί­ες προς τη συ­γκρό­τη­ση του «εθνι­κού/πα­τριω­τι­κού χώρου».

Στις απο­φά­σεις του Αρι­στε­ρού Ρεύ­μα­τος, παρά την ου­σια­στι­κή διόρ­θω­ση προς την πο­λι­τι­κή ενό­τη­τας της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, επι­βιώ­νουν στοι­χεία που οδή­γη­σαν στην προη­γού­με­νη ήττα.

Μας είναι κα­τα­νοη­τό ότι προ­βλή­μα­τα που είχαν και έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν οι σύ­ντρο­φοι και οι συ­ντρό­φισ­σες αυτού του χώρου, είναι σο­βα­ρά κι επι­κίν­δυ­να και ότι τόσο ση­μα­ντι­κές αλ­λα­γές δεν μπο­ρούν να γί­νουν ακα­ριαία. Όμως σε ποια πο­λι­τι­κή βάση θα επι­χει­ρη­θεί η «επα­νεκ­κί­νη­ση» της ΛΑΕ;

Όλοι γνω­ρί­ζουν ότι το ερώ­τη­μα πα­ρα­μέ­νει ανα­πά­ντη­το. Γι’ αυτό, άλ­λω­στε, ανα­γνω­ρί­ζε­ται ότι η «επα­νεκ­κί­νη­ση» είναι μια με­τα­βα­τι­κή επι­λο­γή, μέχρι να ωρι­μά­σουν οι συν­θή­κες για μια νέα ανα­γκαία πο­λι­τι­κή πρω­το­βου­λία, που ως βήμα αφε­τη­ρί­ας θα έχει τη συ­γκρό­τη­ση ενός ευ­ρύ­τε­ρου «Χώρου Δια­λό­γου και Κοι­νής Δρά­σης της Αρι­στε­ράς». Θε­ω­ρού­με ότι προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση θα πρέ­πει να κι­νη­θούν όλοι, χωρίς όμως εν­διά­με­σες «με­τα­βα­τι­κές» ορ­γα­νω­τι­κές συ­γκρο­τή­σεις που είναι στον αέρα. Ο κα­θέ­νας και η κα­θε­μιά οφεί­λει να πα­ρου­σιά­σει κα­θα­ρά την «ταυ­τό­τη­τά του», να ξε­δι­πλώ­σει τις πο­λι­τι­κές επι­λο­γές του, και στη βάση αυτή να προ­κύ­ψουν οι όποιες ανα­γκαί­ες νέες σχέ­σεις, συμ­μα­χί­ες και από­πει­ρες.

Σε ό,τι μας αφορά, δεν έχου­με καμιά πρό­θε­ση να επα­να­λά­βου­με τα αρ­νη­τι­κά φαι­νό­με­να σύ­γκρου­σης και αν­θρω­πο­φα­γί­ας που συ­νή­θως συν­δυά­ζο­νται με τις ορ­γα­νω­τι­κές δια­σπά­σεις στην Αρι­στε­ρά. Δια­φω­νού­με με τους συ­ντρό­φους και συ­ντρό­φισ­σες που απο­φά­σι­σαν την «επα­νεκ­κί­νη­ση» της ΛΑΕ, θε­ω­ρού­με ότι αυτό το σχήμα δεν μπο­ρεί και δεν πρό­κει­ται να «περ­πα­τή­σει». Όμως κρα­τά­με στο μυαλό μας ότι με τους πε­ρισ­σό­τε­ρους συ­ντρό­φους και συ­ντρό­φισ­σες που κά­νουν αυτή την επι­λο­γή, έχου­με δου­λέ­ψει μαζί και θέ­λου­με να δου­λέ­ψου­με ξανά μαζί, σε νέα πο­λι­τι­κή βάση, στο μέλ­λον. Γι’ αυτό, αν και δεν πρό­κει­ται να τους ακο­λου­θή­σου­με στην «επα­νεκ­κί­νη­ση» της ΛΑΕ, θα συ­νε­χί­σου­με να αρ­νού­μα­στε κάθε προ­σπά­θεια δια­χω­ρι­σμού και απο­κλει­σμού, τόσο μέσα στις κι­νη­μα­τι­κές αντι­στά­σεις, όσο και μέσα στις πο­λι­τι­κές διερ­γα­σί­ες που είναι σε εξέ­λι­ξη ή και αυτές που –εξ αντι­κει­μέ­νου– θα επω­α­στούν στο μέλ­λον.

rproject.gr/