Τα όμορφα «καυτά» ονόματα, όμορφα καίγονται

Τα όμορφα «καυτά» ονόματα, όμορφα καίγονται

  • |

Το φιάσκο Γεωργούλη στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τις συνέπειες που οι λίστες των «λαμπερών προσώπων» (με στόχο την πολυσυλλεκτική αύξηση των ψήφων) έχουν επιφέρει στα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων που ορκίζονται στο όνομα μιας κάποιας «ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Η εξα­χρεί­ω­ση του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου κα­πι­τα­λι­σμού διε­θνώς, έχει οδη­γή­σει σε μια ρα­γδαία ανά­πτυ­ξη του πιο χυ­δαί­ου σε­ξι­σμού, του ρα­τσι­σμού και του σο­βι­νι­σμού. Αλλά, πα­ράλ­λη­λα, η ση­μα­ντι­κή ανά­πτυ­ξη των αγώ­νων των γυ­ναι­κών και των ομο­φυ­λό­φι­λων έχει χα­ρά­ξει το δρόμο για την αντι­με­τώ­πι­ση των φαι­νο­μέ­νων σε­ξι­στι­κής βίας, ακόμα και μέσα στα κόμ­μα­τα και τις ορ­γα­νώ­σεις της Αρι­στε­ράς και του κι­νή­μα­τος. Προ­φα­νώς, ο δρό­μος αυτός πρέ­πει να ακο­λου­θη­θεί αυ­στη­ρά από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην προ­κλη­τι­κή πε­ρί­πτω­ση του Γε­ωρ­γού­λη.

Αντώνης Νταβανέλος

Όμως αυτό το ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό ζή­τη­μα δεν είναι το αντι­κεί­με­νο αυτού του ση­μειώ­μα­τος. Πέρα από αυτό, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι σή­με­ρα αντι­μέ­τω­πος με το ερώ­τη­μα του πώς και γιατί ένας άν­θρω­πος σαν τον Γε­ωρ­γού­λη επι­λέ­χθη­κε για να εκ­προ­σω­πή­σει τον κόσμο της Αρι­στε­ράς μέσα από μια ιδιαί­τε­ρα προ­βε­βλη­μέ­νη (αλλά και ιδιαί­τε­ρα προ­σο­δο­φό­ρα) πο­λι­τι­κή θέση.

Ασφα­λώς το πρό­βλη­μα δεν αφορά μόνο τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Οι πε­ρι­πτώ­σεις της Εύας Καϊλή και της Μ. Σπυ­ρά­κη είναι εν­δει­κτι­κές για την κα­τά­στα­ση τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΝΔ. Επί­σης, το πρό­βλη­μα δεν είναι και­νούρ­γιο. Πριν από κά­μπο­σα χρό­νια, όταν ο Θ. Πά­γκα­λος βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πος στο Δήμο της Αθή­νας με τον Δημ. Αβρα­μό­που­λο, είχε εκ­φρά­σει τη δυ­σκο­λία του να αντι­με­τω­πί­σει πο­λι­τι­κά έναν κου­στου­μά­το «κύριο τί­πο­τα». Όμως το πέ­ρα­σμα του χρό­νου έκανε τα πράγ­μα­τα χει­ρό­τε­ρα: ο Δημ. Αβρα­μό­που­λος θα μπο­ρού­σε σή­με­ρα να χα­ρα­κτη­ρι­στεί ως ένα αυ­θε­ντι­κό «πο­λι­τι­κό ζώο», σε σύ­γκρι­ση με τους απο­λί­τι­κους σταρ που πλημ­μυ­ρί­ζουν πλέον τις λί­στες των πο­λι­τι­κών κομ­μά­των. Οι ευ­θύ­νες των πο­λι­τι­κών ηγε­σιών σε αυτή την εξέ­λι­ξη είναι κα­θο­ρι­στι­κές.

Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας επέ­λε­ξε ο ίδιος τον Αλ. Γε­ωρ­γού­λη και τον επέ­βα­λε ως μια ακόμα «διεύ­ρυν­ση» της ευ­ρω­ο­μά­δας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Στη δή­λω­ση-πα­ρου­σί­α­ση της επι­λο­γής του, υπάρ­χει η εκτί­μη­ση ότι ο Γε­ωρ­γού­λης θα με­τέ­φε­ρε στις Βρυ­ξέλ­λες τη «φωνή του πο­λι­τι­σμού» στην Ελ­λά­δα. Το τάχα και το δήθεν αυτής της εκτί­μη­σης βγά­ζει μάτια. Δεν υπήρ­χε τί­πο­τε στο βιο­γρα­φι­κό και στα πε­πραγ­μέ­να του Γε­ωρ­γού­λη που να δεί­χνει μια κά­ποια σχέση του με τον «πο­λι­τι­σμό» (ηθο­ποιός δεν ση­μαί­νει, πάντα, φως…) και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο σχέση με έναν μα­χό­με­νο «πο­λι­τι­σμό», σχέση με τη σύ­γκρου­ση Αρι­στε­ράς-Δε­ξιάς μέσα στις πο­λι­τι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σή­με­ρα δεν έρ­χε­ται αντι­μέ­τω­πος με τις ευ­θύ­νες του Γε­ωρ­γού­λη, αλλά με τις ευ­θύ­νες του Τσί­πρα που απο­φά­σι­σε, τότε, να τρα­βή­ξει έναν «άσσο» από το σωρό της γκλα­μου­ριάς, με στόχο να πα­σπα­λί­σει με «λάμψη» την ευ­ρω­ο­μά­δα του κόμ­μα­τός του. Θα μπο­ρού­σε να έχει τρα­βή­ξει και τον Φι­λιπ­πί­δη…

Αυτές οι ηγε­τι­κές επι­λο­γές δεν επι­βλή­θη­καν κα­θό­λου, μα κα­θό­λου, δη­μο­κρα­τι­κά. Στις ευ­ρω­ε­κλο­γές του 2014, όταν ο Τσί­πρας απο­φά­σι­σε για πρώτη τότε φορά, να ανοί­ξει το δρόμο στην πο­λυ­συλ­λε­κτι­κή διεύ­ρυν­ση, χρειά­στη­κε να θυ­μη­θούν κά­ποια στε­λέ­χη της ΚΕ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τις χει­ρό­τε­ρες στα­λι­νι­κές πα­ρα­δό­σεις μέσα στην Αρι­στε­ρά, για να κα­τορ­θώ­σουν να «πε­ρά­σουν» τις προ­ε­δρι­κές επι­λο­γές μέσα στη λίστα των υπο­ψη­φί­ων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η κάμψη των αντι­στά­σε­ων του κομ­μα­τι­κού κορ­μού, η πα­ρα­βί­α­ση των «πα­ρα­δο­σια­κών» κρι­τη­ρί­ων και του ορ­γα­νω­τι­κού ήθους που προ­έ­βλε­παν ότι τα κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν με τον ίδιο τρόπο με τα αστι­κά κόμ­μα­τα, δεν ήταν ένα δευ­τε­ρεύ­ον πρό­βλη­μα. Σή­με­ρα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ακόμα και η ΚΕ εκλέ­γε­ται (ου­σια­στι­κά δια βοής) από ένα «λαό» χα­λα­ρών μελών και όχι από το κομ­μα­τι­κό συ­νέ­δριο. Και βέ­βαια ο Πρό­ε­δρος είναι πιο «οχυ­ρω­μέ­νος» από ποτέ…

Η θέση του/της εκ­προ­σώ­που Τύπου ήταν πάντα ένα κρί­σι­μο «πόστο» στα κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς. Την ανα­λάμ­βα­νε κά­ποιο στέ­λε­χος εμπι­στο­σύ­νης με στόχο να δια­σφα­λί­ζε­ται, κατά το δυ­να­τόν, η ακρι­βής απο­τύ­πω­ση της συλ­λο­γι­κής γραμ­μής και τα­κτι­κής. Σή­με­ρα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στη θέση αυτή βρί­σκε­ται η κ. Πόπη Τσα­πα­νί­δου, με μακρά θη­τεία στην ιδιω­τι­κή τη­λε­ό­ρα­ση, θη­τεία στην οποία όμως απου­σιά­ζει η έκ­θε­ση υπέρ της Αρι­στε­ράς «όταν έκαι­γε η μπάλα», απου­σιά­ζει ακόμα και η έκ­θε­ση υπέρ της συν­δι­κα­λι­στι­κής αντί­στα­σης όταν γύρω έπε­φταν κορ­μιά και οι συ­νά­δελ­φοι απο­λύ­ο­νταν κατά εκα­το­ντά­δες. Θα μπο­ρού­σε να θυ­μί­σει κα­νείς ότι κά­πο­τε ήταν αυ­στη­ρό­τε­ρα τα κρι­τή­ρια ακόμα και για τη συν­δι­κα­λι­στι­κή εκ­προ­σώ­πη­ση, σε σχέση με τα ση­με­ρι­νά κρι­τή­ρια ανά­δει­ξης στις πιο υπεύ­θυ­νες κομ­μα­τι­κές θέ­σεις.

Τού­των δο­θέ­ντων, δεν θα έπρε­πε να προ­κα­λεί καμιά έκ­πλη­ξη η πα­ρου­σία του πρώην πορτ-πα­ρόλ του Κα­ρα­μαν­λή στα ψη­φο­δέλ­τια του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Στο κά­τω-κά­τω, απο­φεύ­χθη­κε, του­λά­χι­στον για την ώρα, η «με­τα­γρα­φή» του Άρη Σπη­λιω­τό­που­λου και της Κρι­νιώς Κα­νελ­λο­πού­λου. Και δεν θα έπρε­πε να προ­κα­λεί έκ­πλη­ξη η επι­λο­γή του Νίκου Παππά, ενός συ­μπα­θούς κα­λα­θο­σφαι­ρι­στή, ως αντί­πα­λου δέους απέ­να­ντι στον Μπα­κο­γιάν­νη, στην κρί­σι­μη μάχη για να στα­μα­τή­σει η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη λαί­λα­πα στην Αθήνα. Όπως έγρα­ψε και η Εφ. Συν., να άλλο ένα «buzzer beater του Αλ. Τσί­πρα».

Είναι αστείο, αλλά αυτή η φαρ­δυ-πλα­τιά «διεύ­ρυν­ση» προ­βάλ­λε­ται ως η κα­λύ­τε­ρη μέ­θο­δος για να νι­κη­θεί εκλο­γι­κά ο Κυρ. Μη­τσο­τά­κης, ένας σκλη­ρός πο­λι­τι­κός αντί­πα­λος που δια­κρί­νε­ται για τη στρα­τη­γι­κή και τα­κτι­κή προ­σή­λω­σή του σε μια ακραιφ­νή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή στην υπη­ρε­σία του κε­φα­λαί­ου. Λίγες εβδο­μά­δες πριν τις εκλο­γές, αυτός ο ισχυ­ρι­σμός δεν επι­βε­βαιώ­νε­ται, αφού ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν μπο­ρεί «να πάρει κε­φά­λι», δεν μπο­ρεί να συ­γκρο­τή­σει ένα σαφές κι ελ­πι­δο­φό­ρο εναλ­λα­κτι­κό πο­λι­τι­κό ρεύμα, παρά τη φθορά του Μη­τσο­τά­κη μέσα από τη σύ­γκρου­σή του με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.

Κά­ποια στε­λέ­χη της αρι­στε­ρής πτέ­ρυ­γας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ διέ­κρι­ναν πίσω από την προ­κλη­τι­κή πε­ρί­πτω­ση του Γε­ωρ­γού­λη ένα πρό­βλη­μα «δη­μο­κρα­τι­κής ορ­γά­νω­σης των κομ­μά­των». Δυ­στυ­χώς δεν πρό­κει­ται μόνο γι’ αυτό. Η κα­τα­φυ­γή στη νο­μεν­κλα­τού­ρα των «λα­μπε­ρών προ­σώ­πων» προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί το αυ­γά­τι­σμα των ψήφων, είναι από­δει­ξη κα­θε­στω­τι­κής με­τα­τό­πι­σης των κομ­μά­των που διεκ­δι­κούν την ψήφο του ερ­γα­ζό­με­νου κό­σμου. Τα (εκλο­γι­κά) μέσα ήταν και είναι πάντα άρ­ρη­κτα συν­δε­δε­μέ­να με τους (με­τε­κλο­γι­κούς) σκο­πούς. Αυτό δεν μειώ­νει τη ση­μα­σία της δια­πί­στω­σης για την υπο­χώ­ρη­ση της εσω­κομ­μα­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας. Τα κόμ­μα­τα-εκλο­γι­κά καρ­τέλ, είναι κόμ­μα­τα κυ­ριαρ­χι­κού ρόλου της ηγε­σί­ας. Πίσω από τους χει­ρι­σμούς του Τσί­πρα, για μια «εύ­κο­λη» πο­λι­τι­κή-εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση με τον Μη­τσο­τά­κη, στη­ριγ­μέ­νη σχε­δόν απο­κλει­στι­κά στο πεδίο της ψη­φο­θη­ρί­ας, κρύ­βε­ται ένας χυ­δαί­ος υπο­λο­γι­σμός: ότι στο εν­δε­χό­με­νο μιας (νέας) πο­λι­τι­κής ήττας, δεν θα είναι εύ­κο­λο να τεθεί θέμα ηγε­σί­ας στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ…

rproject.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος