Τι ψηφίσατε, ρε µαλάκες;

Τι ψηφίσατε, ρε µαλάκες;

  • |

H ερωτηµατική πρόταση, που προηγείται είναι ολοκληρωτικά, α-νόητη. Υπαινίσσεται, µάλλον ρητά το δηλώνει, πως όσοι ψήφισαν πριν µια βδοµάδα και έφεραν το αποτέλεσµα που έφεραν, το έκαναν λόγω ελλιποβαρούς περιεχοµένου της κρανιακής τους κοιλότητας. Κάποιοι, µάλιστα, θυµήθηκαν και το βιβλίο του Λεµπέση για την “Χρησιµότητα των βλακών εν τω συγχρόνω βίω”.

Πλα­νώ­νται πλά­νην οι­κτράν.

Όσοι ψή­φι­σαν δεξιά στις 21 Μαΐου ήξε­ραν πολύ καλά τι έκα­ναν. Το µε­γά­λο τµήµα τους είναι ο πε­ριού­σιος «λαός της ιδιο­κτη­σί­ας», άν­θρω­ποι, οι οποί­οι ήταν κτη­τι­κοί ατο­µι­κι­στές πολύ πριν οι κοι­νω­νιο­λό­γοι µας ενη­µε­ρώ­σουν πως ζούµε σε µια ατο­µι­κι­στι­κή κοι­νω­νία. Δεν είναι µικρό πο­σο­στό του πλη­θυ­σµού. Η πε­ρί­πτω­σή τους αφορά ένα 30 -35% του πλη­θυ­σµού, που,  µε δια­βα­θµί­σεις, κα­τέ­χει το 80% του πλού­του και δεν έχει κα­µµιά διά­θε­ση να τον θέσει σε κίν­δυ­νο. Το κάτω 50% κα­τέ­χει, αντί­στοι­χα, µόλις το 4%!

Χρήστος Λάσκος |

Σε ό,τι αφορά τις κα­τα­θέ­σεις, το 70% των κα­τώ­τε­ρων τά­ξε­ων δια­θέ­τουν το 1.7% των συ­νο­λι­κών κα­τα­θέ­σε­ων, µε λο­γα­ρια­σµούς το πολύ των 1000 ευρώ. Το υπό­λοι­πο 98.3% ανή­κει στο 30% του πλη­θυ­σµού.

Ο λαός της δε­ξιάς, επι­πλέ­ον, πε­ρι­λα­µβά­νει και το µέρος εκεί­νο που οι αξίες του αξο­νί­ζο­νται γύρω από την θρη­σκεία, την οι­κο­γέ­νεια και την πα­τρί­δα, αρκεί τα παι­διά να µην υπη­ρε­τούν (sic) στα σύ­νο­ρα. Ένας κό­σµος, για τον οποίο το ρου­σφέ­τι είναι κα­θα­για­σµέ­νο -το αξί­ζουν.

Τί­πο­τε πρω­τό­τυ­πο, δη­λα­δή. Πρό­κει­ται, ακρι­βώς, για το λαό του Ρέι­γκαν και της Θά­τσερ, το πολύ συ­µπα­γές µεί­γµα νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σµού και νε­ο­συ­ντη­ρη­τι­σµού -ηµι­φα­σι­σµού, που κυ­βερ­νά τον κόσµο επί πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες.

Ο λαός της δε­ξιάς, λοι­πόν, δεν είναι µα­λά­κες. Μάλ­λον είναι το συ­νει­δη­τό­τε­ρο κο­µµά­τι της κοι­νω­νί­ας, το πιο «εχέ­φρον και έλ­λο­γο». Που ξέρει το συ­µφέ­ρον του -δεν το δια­πρα­γµα­τεύ­ε­ται µε τους πλη­βεί­ους. Που δίνει την τα­ξι­κή πάλη, έστω και… από µόνο του.

Και που είναι, στ’ αλή­θεια, κυ­νι­κό -ξέ­ρει τι κάνει και συ­νε­χί­ζει να το κάνει. Γι’ αυτό και επα­νε­κλέ­γει ένα κά­θα­ρµα στις Σέρ­ρες, που ευ­θύ­νε­ται για τό­σους νε­κρούς.

Από την άλλη πλευ­ρά, ο λαός της αρι­στε­ράς, απο­διαρ­θρω­µέ­νος, τα­πει­νω­µέ­νος, απελ­πι­σµέ­νος, προ­δο­µέ­νος για πολ­λο­στή φορά, κου­ρα­σµέ­νος να υφί­στα­ται τη µια κρίση πίσω από την άλλη, δεν µπο­ρεί να αντι­δρά­σει. Δίνει σπου­δαί­ες µάχες, αλλά δεν µπο­ρεί να συ­γκε­ντρώ­σει τη δύ­να­µή του. Γι’ αυτό και, στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση, αντι­στέ­κε­ται απε­γνω­σµέ­να. Οι πο­λι­τι­κοί του φο­ρείς είναι εντε­λώς ανα­ξιό­πι­στοι. Για δια­φο­ρε­τι­κούς λό­γους ο κα­θέ­νας, αλλά µε κοινό στοι­χείο την ανα­ξιο­πι­στία, που, πολ­λές φορές, οδη­γεί στην πε­ρι­φρό­νη­ση.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πλη­ρώ­νει -και πολύ καλά κά­νει- τον ασυγ­χώ­ρη­το εξευ­τε­λι­σµό της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας, το κα­λο­καί­ρι του ’15. Δεν πρό­κει­ται να ανα­τα­χθεί. Η κα­τη­φό­ρα του είναι ανα­πό­φευ­κτη -προ­βλέ­πω πως θα είναι και γρή­γο­ρη. Ακόµη κι αν ανα­κά­µψει λίγο εκλο­γι­κά, η ρα­γδαία απο­δρο­µή έχει προ­δια­γρα­φεί.

Όσοι αρ­νή­θη­καν την αθλιό­τη­τα του  ’15, πε­ρι­θω­ριο­ποι­ή­θη­καν, επί­σης, -ίσως, τους προ­σά­πτε­ται πως δεν απέ­τρε­ψαν το κακό, πως φά­νη­καν άχρη­στοι για την ερ­γα­τι­κή τάξη, στην πιο κρί­σι­µη στι­γµή. Το ΜΕ­ΡΑ­25 -Συ­µµα­χία για τη Ρήξη έµει­νε εκτός Βου­λής.

Συ­νο­λι­κά, µπο­ρού­µε να πούµε πως όσοι, από τα αρι­στε­ρά, ηγή­θη­καν στον αντι-µνη­µο­νια­κό αγώνα έχα­σαν, πε­ρισ­σό­τε­ρο ή λι­γό­τε­ρο, πα­νη­γυ­ρι­κά.

Το ΚΚΕ, από την άλλη, όντας πά­ντο­τε αντί­θε­το στη λαϊκή κί­νη­ση, έξω κι ενά­ντια στα µε­γά­λα συ­µβά­ντα του 2008 έως το 2015, αντί­πα­λο, πε­ρισ­σό­τε­ρο κι από τη δεξιά, στη νε­α­νι­κή εξέ­γερ­ση του 2008, αντί­πα­λο στο κί­νη­µα των πλα­τειών, ακόµα και στο δη­µο­ψή­φι­σµα του 2015, καρ­πώ­θη­κε µια ισχνή αύ­ξη­ση από την κα­τάρ­ρευ­ση της υπό­λοι­πης αρι­στε­ράς και αι­σθά­νε­ται δι­καιω­µέ­νο! Η δεξιά τα πήρε όλα κι ο Κου­τσού­µπας χαί­ρε­ται. Το ΚΚΕ, βέ­βαια, πε­ρισ­σό­τε­ρο από πο­λι­τι­κό κόµµα είναι όµι­λος διορ­γά­νω­σης τε­λε­τουρ­γιών. Μου κάνει µε­γά­λη εντύ­πω­ση πώς κό­σµος µε προ­σή­λω­ση στην ερ­γα­τι­κή αυ­το­νο­µία, στα δι­καιώ­µα­τα των ΛΟ­ΑΤ­ΚΙ ή στην αδια­πρα­γµά­τευ­τη αντι­στα­λι­νι­κή το­πο­θέ­τη­ση -θα µπο­ρού­σα να βρω δε­κά­δες αντί­στοι­χα- µπο­ρεί να στη­ρί­ζει αυτό το κόµµα.

Και τώρα;

Ένα µε­γά­λο µέρος του ρι­ζο­σπα­στι­κού κό­σµου θε­ω­ρεί πως µόνο το κί­νη­µα µε­τρά­ει. Τα υπό­λοι­πα είναι κα­τα­δι­κα­σµέ­να σε απο­τυ­χία. Η πο­λι­τι­κή οι­κο­δό­µη­ση µπο­ρεί να ξα­να­γί­νει επί­και­ρη µετά από πολύ καιρό. Μπαί­νου­µε, λοι­πόν, ανα­γκα­στι­κά, σε µια πε­ρί­ο­δο «µα­κράς νο­µί­µου δρά­σε­ως», που έλε­γαν κά­ποιοι πρό­γο­νοί µας στο µε­σο­πό­λε­µο.

Δεν νο­µί­ζω πως στέ­κει αυτή η το­πο­θέ­τη­ση. Ο κύ­ριος λόγος είναι πως η κα­τά­στα­ση έχει τον χα­ρα­κτή­ρα του υπε­ρε­πεί­γο­ντος. Από την εξω­φρε­νι­κή έντα­ση της εκµε­τάλ­λευ­σης στο κα­θε­στώς της από­λυ­της ερ­γο­δο­τι­κής δι­κτα­το­ρί­ας µέχρι την διαρ­κή κα­τά­στα­ση των πολ­λα­πλών µε­γά­λων κρί­σε­ων και έως την κρίση των κρί­σε­ων, την κλι­µα­τι­κή, όλα οδη­γούν στο συ­µπέ­ρα­σµα ότι ο χρό­νος είναι λίγος. Σε αντί­θε­ση µε το παλιό ρητό, το µέλ­λον δεν διαρ­κεί πολύ. Ίσως, µά­λι­στα, απο­δει­χτεί πως διαρ­κεί ελά­χι­στα.

Σε αυτήν την συν­θή­κη της απε­γνω­σµέ­νης άµυ­νας, ο κό­σµος της ερ­γα­σί­ας έχει από­λυ­τη ανά­γκη µια ενιαιο-µε­τω­πι­κή συ­γκρό­τη­ση.  Και ο µόνος χώρος που προ­σφέ­ρει, µε σχε­τι­κά µα­ζι­κή ανα­φο­ρά, τη δυ­να­τό­τη­τα -και µε τη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του πα­ρου­σία- µιας τέ­τοιας συ­γκρό­τη­σης είναι, νο­µί­ζω, το ΜΕ­ΡΑ­25 -Συ­µµα­χία για τη Ρήξη. Με τα στρα­βά του και τα κακά του, είναι ει­λι­κρι­νά στρα­µµέ­νο σε µια πο­λι­τι­κή επι­λο­γή  ευ­ρύ­τα­της συ­σπεί­ρω­σης του ρι­ζο­σπα­στι­κού χώρου, της αντα­γω­νι­στι­κής αρι­στε­ράς.

Θεωρώ, λοι­πόν, ότι, όπως ήρθαν τα πρά­γµα­τα, το µόνο εκλο­γι­κό επί­δι­κο είναι η εί­σο­δός του στη Βουλή. Χωρίς αυτό οι δυ­να­τό­τη­τές µας θα είναι ακόµη µι­κρό­τε­ρες. Δεν θα υπάρ­χει κα­νείς να πει, µε­τα­ξύ πολ­λών άλλων, πως πρέ­πει να γκρε­µι­στεί ο φρά­χτης, να απο­τρα­πούν ολο­κλη­ρω­τι­κά οι εξο­ρύ­ξεις, να επα­να­κρα­τι­κο­ποι­η­θούν όλες οι κοι­νω­φε­λείς επι­χει­ρή­σεις -και οι τρά­πε­ζες, ανά­µε­σά τους.

Ποιος θα µπο­ρού­σε, στα σο­βα­ρά, να αδια­φο­ρή­σει για αυτό το πρά­γµα;

rproject.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος