Η κρίση οδηγεί την Γαλλία σε υποβάθμιση από την Fitch

Η κρίση οδηγεί την Γαλλία σε υποβάθμιση από την Fitch

  • |

Η πολιτική και οικονομική κρίση στην Γαλλία φαίνεται ότι καλπάζουν παρά τα Μακρονικά πραξικοπήματα για να κυβερνήσει την χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch, υποβαθμίζει τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» λόγω της πολιτικής κρίσης και των προβλημάτων διαχείρισης της οικονομικής κατάστασης. Να σημειωθεί ότι η υποβάθμιση αυτή είναι το βήμα πριν από την μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η ανακοίνωση εξηγεί ότι «Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής πολιτικής έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας αξιολόγηση… Η προβλεπόμενη δημοσιονομική διολίσθηση του τρέχοντος έτους τοποθετεί τη Γαλλία σε χειρότερη δημοσιονομική αρχική θέση και τώρα αναμένουμε ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους στο 118,5% του ΑΕΠ έως το 2028».

O Οίκος Αξιολόγησης επίσης κάνει λόγο για ενδεχόμενο έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026 και επισήμανε ότι δεν θεωρεί εφικτό η κυβέρνηση να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να κατεβάσει έλλειμμα εντός του ορίου του 3% της ΕΕ μέχρι το 2029.

Σημειώνεται επίσης, ότι μπορεί να παρθούν περαιτέρω αρνητικά μέτρα σχετικά με την αξιολόγησή της για τη Γαλλία (υποβάθμιση στο rating), εάν η χώρα δεν εφαρμόσει ένα σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης μεσοπρόθεσμα, το οποίο είναι δύσκολο για το παράδειγμα της Γαλλίας, λόγω των παραδόσεων του εργατικού κινήματος και της κατάστασης μετά το πραξικόπημα Μακρόν ενάντια στη νίκη του λαϊκού μετώπου. Όλη η σεισμογενής κατάσταση σε Ευρώπη και Αμερική, φέρνει φόβο στη γαλλική αστική τάξη να μπει σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις παρά την ανάγκη της να αντιμετωπίσει τις δεσμεύσεις της.

Ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος λόγος για την υποβάθμιση της χώρας είναι «οι ουσιαστικά χαμηλότερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και η αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας». Αν θυμηθούμε την πρόσφατη αναφορά του Μακρόν ότι «η Ευρώπη πεθαίνει» θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζούμε το τέλος εποχής για την Ε.Ε. Σ’ αυτή η φάση της ιστορίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι σήμερα ζούμε τις συνέπειες της γεωπολιτικής και οικονομικής της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, μετά τις καταστροφικές συνέπειες των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για την Ευρώπη, στο πλαίσιο των οποίων συμπαρασύρεται και η Γαλλία. Η Γαλλία δεν είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στην Ευρώπη καθώς μαζί με την Γερμανία αποτέλεσε τον οικονομικό και πολιτικό άξονα πάνω στον οποίο δημιουργήθηκε η Ε.Ε. και το Ευρώ.

Το Bloomberg τονίζει ότι η πτώση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας είναι μια ακόμη ένδειξη για την σοβαρότητα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας αλλά και της Ε.Ε.

Το 2024 υπήρξε έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα και δημιουργήθηκε κενό στον προϋπολογισμό. Ο Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και πολιτικής αδράνειας με την απόφαση για διάλυση του κοινοβουλίου.

Αυτή η κατάσταση γέννησε ευρύτερη αναταραχή, με τους επενδυτές να σπεύδουν να ξεφορτωθούν (πουλήσουν) γαλλικά ομόλογα, πηγαίνοντας το ασφάλιστρο για το δεκαετές γαλλικό ομόλογο έναντι της Γερμανίας κοντά στις 80 μονάδες βάσης, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν λιγότερο από 50 μ.β.  Σήμερα, για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της πτώσης, η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα ακόμα και από την Ελλάδα στα πέντε χρόνια.

Τώρα η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, που βέβαια είναι παράνομα στην εξουσία και μη εκλεγμένη από τον λαό, παραβιάζοντας ακόμα και τους όρους της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που βασίζεται σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ από 6,1% φέτος. Με παρόμοιο τρόπο όμως και ο Μακρόν εστίαζε ένα ακόμα μικρότερο έλλειμμα 4,4% το 2024 και απέτυχε με αποτέλεσμα να έρθει σήμερα σε αυτήν την πτώση σε ικανότητα δανεισμού.

Fanis P.

https://www.neaprooptiki.gr/i-krisi-odigei-tin-gallia-se-ypovathmisi-apo-tin-fitch/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.