Στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών (κόμβος Μαραθιάς) κατεβαίνουν σήμερα οι αγρότες της Ηλείας διαμαρτυρόμενοι για τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου, ενώ οι κινητοποιήσεις τους αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέα Τσουκαλά, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα διερχόμενα αυτοκίνητα και την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.
Χωρίς αποτέλεσμα
Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με επιτροπές αγροτών, κυρίως από Μακεδονία και Θράκη, καθώς οι αγρότες έκριναν γενικόλογες τις τοποθετήσεις του υπουργού.
«Να είστε σίγουροι. Θα δείτε δυναμικές κινητοποιήσεις», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γ. Παναγής, γραμματέας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο διά ταύτα. Με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα. Πάμε για ολοσχερή καταστροφή μιας ολόκληρης τάξης και όχι μόνο της αγροτικής και κτηνοτροφικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο Χ. Γκόντιας από την επιτροπή η οποία εκπροσωπεί αγρότες από σημεία όλης της χώρας, κυρίως από Μακεδονία και Θράκη.
Κρίσιμη σύσκεψη των μπλόκων την Κυριακή
Αν και η επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη χρονική αφετηρία των κινητοποιήσεων, η Πρωτοβουλία Αγροτών (εκπροσωπεί 63 συλλόγους ανά την Ελλάδα), σε σύσκεψη που ακολούθησε τη συνάντηση με τον υπουργό, αποφάσισε κινητοποιήσεις στο επόμενο δεκαήμερο.
Ωστόσο, κρίσιμη είναι η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα γίνει την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και θα λάβει αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.
Η κυβέρνηση και το… γερμανικό μοντέλο
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα επιμείνει στις συζητήσεις με τους δανειστές σε πακέτο εναλλακτικών προτάσεων για τη φορολόγηση των αγροτών, με βασική κατεύθυνση τη δίκαιη κατανομή βαρών -σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική τους δυνατότητα- και την άμβλυνση των επιπτώσεων των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς,
Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να ενισχύσει τα επιχειρήματά του επικαλούμενο το γερμανικό μοντέλο. Οι Γερμανοί αγρότες, μεταξύ άλλων, έχουν γενικό αφορολόγητο (από εισόδημα και επιδοτήσεις) 8.000 ευρώ. Φορολογούνται με κλιμακωτό σύστημα 14-45% και όχι οριζόντιο και επομένως άδικο για τους μικροκαλλιεργητές.
Ακόμη, οι μικροί αγρότες στη Γερμανία μπορούν να επιλέξουν τρόπο φορολόγησης, είτε μέσω συστήματος εσόδων-εξόδων είτε μέσω συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς θα βασιστούν στο μοντέλο (με επίκεντρο τη διεκδίκηση αφορολόγητου ορίου) και όχι στους επιμέρους αριθμούς και συντελεστές. Οι διαφορές στα χαρακτηριστικά μεταξύ Ελληνα και Γερμανού αγρότη είναι χαώδεις, λαμβάνοντας υπόψη και μόνο ότι «μικροί» αγρότες στη Γερμανία θεωρούνται όσοι καλλιεργούν έως 200 στρέμματα.
Ο μέσος Ελληνας αγρότης καλλιεργεί περίπου 45 στρέμματα και έχει πολυτεμαχισμένο κλήρο. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, για την κυβέρνηση είναι να ξεπεράσει τη δυσπιστία των δανειστών στο ζήτημα της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.