Ερωτηματικά γεννά η καταγγελία της Δ.Ο.Ε (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) ότι στην πρόσφατα δημοσιευμένη εγκύκλιο (Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023) ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν αναφέρεται μεταξύ των σχολικών εορτών.
Όσο και αν θέλει κανείς, είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει ότι πρόκειται για παρανόηση (όπως έσπευσε να δηλώσει η Υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν). Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια αφαίρεσης του εορτασμού της εξέγερσης από το σχολικό πρόγραμμα.
Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης οδηγούν στα αντίθετα συμπεράσματα απ’ το αφήγημα της υφυπουργού. Πρόκειται για την κυβέρνηση που κατά την προηγούμενή της θητεία, ο τότε Υφυπουργός Παιδείας Συρίγος μιλούσε από το βήμα της Βουλής για «μύθο του Πολυτεχνείου» κατά το κλασικό αφήγημα της ακροδεξιάς.
Ένα αφήγημα που το υιοθετούν μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης. Από τον Βορίδη που έχει υπάρξει και γραμματέας της ΕΠΕΝ (η οργάνωση που είχε φτιάξει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος μέσα από την φυλακή) μέχρι τους Γεωργιάδη και Πλεύρη. Πρόκειται για την κυβέρνηση που με αφορμή την πανδημία του Covid επιχείρησε με αμφιβόλου συνταγματικότητας χειρισμούς να απαγορεύσει τον εορτασμό της εξέγερσης, το 2020.
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ουκ ολίγες φορές «κλείσει το μάτι» στην Ακροδεξιά. Από την προγεννητική αγωγή (με καθαρά ακροδεξιές θέσεις περί αγνότητας κοκ) που προσπαθήσανε να περάσουν στα σχολεία αλλά χωρίς επιτυχία, μέχρι την προκλητική στάση της να κατηγορήσει τους μετανάστες για τις πρόσφατες πυρκαγιές ώστε να καλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες, η ΝΔ ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ακροδεξιάς σε μια σειρά ζητήματα.
Η υποτίμηση (στην πραγματικότητα άρνηση) της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί μια ακόμα «κοινή συνισταμένη» μεταξύ τους, η οποία είναι μάλιστα συνεπής με τη συνολική προσπάθεια της Δεξιάς (ειδικά τα τελευταία χρόνια) να «ξαναγράψει» την ιστορία από τον εμφύλιο μέχρι την μεταπολίτευση εξαφανίζοντας το ρόλο της Αριστεράς στην ιστορία του τόπου.
Είναι εξαιρετικά απίθανο να πρόκειται για παρανόηση, όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο – ενώ σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη.
Όσο και αν η ΝΔ και η Ακροδεξιά θέλουν να εξαφανίσουν από τη συλλογική μνήμη του μεγάλους αγώνες του λαού και της Αριστεράς στη χώρα, εμείς θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους νεκρούς μας και τους αγώνες τους. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε οι νέες γενιές να μαθαίνουν για αυτούς ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους αγώνες του μέλλοντος!
/xekinima.org/