Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα διορθώσει το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών!
Πρόσφατα, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν περιείχαν πολύ δυσμενείς προβλέψεις για πολύ υψηλά ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών για όλη την τριετία 2024-2026. Οι μήνα με τον μήνα ανακοινώσεις από την ΤτΕ των στοιχείων για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το 2024 το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από το περσινό.
Πάνος Κοσμάς
Ομως, η χθεσινή δημοσιοποίηση εργασίας-ανάλυσης δύο στελεχών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), των Zamid Aligishiev και Robert Blotevogel, είναι πραγματικός καταπέλτης. Η ανάλυση εξετάζει τα αποτελέσματα της υλοποίησης του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην εξωτερική θέση της Ελλάδας, δηλαδή στο ισοζύγιο πληρωμών. Το ουσιαστικό συμπέρασμα υπάρχει ήδη στη σύντομη περίληψη της εργασίας, όπου γίνονται δύο διαπιστώσεις:
Πρώτον, ότι ένα επιτυχημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατεύθυνση της μείωσης των ανισορροπιών στο εξωτερικό ισοζύγιο της Ελλάδας, λόγω των μεγάλων αυξήσεων της δημόσιας αποταμίευσης.
Δεύτερον, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ωστόσο, δεν είναι μαγική σφαίρα και οι εσωτερικές πολιτικές παραμένουν κρίσιμες. Εάν οι μακροοικονομικές πολιτικές τονώνουν κυρίως την εγχώρια ζήτηση, η ώθηση που δημιουργείται από υψηλότερες επενδύσεις (μέσω νέων φορολογικών πολιτικών ή χαλαρότερων μακροπροληπτικών πολιτικών) θα είχε αποτέλεσμα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αποτύχει να προκαλέσει ουσιαστική μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών.
Στο βασικό σενάριο, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αυξάνει το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών κατά την πρώτη εξαετία, στη συνέχεια καταγράφεται μια μικρή κάμψη, μέχρι το τέλος της δεκαετίας μια νέα άνοδος και στη συνέχεια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα που θα έχουν δημιουργηθεί!
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/454029_esm-analysi-katapeltis-gia-ellada-20
Σχόλια (0)