Απαξιωτικές κρίσεις πολιτών για τους αρχηγούς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το έργο των κομμάτων τους

Απαξιωτικές κρίσεις πολιτών για τους αρχηγούς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το έργο των κομμάτων τους

  • |

Απαξιωτικές κρίσεις πολιτών για τους αρχηγούς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το έργο των κομμάτων τους

Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Η Ν.Δ. από την ίδρυσή της ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ένα αρχηγικό κόμμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πάνω από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας απέκτησε τα χαρακτηριστικά αρχηγικού κόμματος. Ο χαρακτήρας αυτός κατοχυρώθηκε, μετά από πρόταση του προέδρου του, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος και την προσφυγή στα μέλη του και επιβεβαιώθηκε από τα όσα ακολούθησαν.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από όσα έπραξε και δεν έπραξε στη διάρκεια των τεσσεράμισι ετών της πρωθυπουργίας του και την αντιπολιτευτική πολιτική του μετά τις εκλογές του 2019 και ο αρχηγός της Ν.Δ. τόσο για τα τρία χρόνια που συμπληρώνονται σε λίγες μέρες της δικής του πρωθυπουργίας όσο και για την όλη πορεία του πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω και τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι κρίσεις πολιτών για τους δύο αρχηγούς των δύο κομμάτων εξουσίας και την πολιτική των κομμάτων τους, όπως αποτυπώθηκαν στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA Α.Ε., τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο φύλλο 4-5 Ιουνίου της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις απαντήσεις των πολιτών στις 6 ερωτήσεις που αφορούσαν τους αρχηγούς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και στην ερώτηση για το έργο των κομμάτων τους. Στον Πίνακα δίνονται τα ποσοστά αρνητικής γνώμης, δηλαδή το ποσοστό του συνόλου των ερωτηθέντων που απάντησαν «όχι ιδιαίτερα/καθόλου» στα ερωτήματα αυτά.

Ο Πίνακας χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο δίνονται οι ερωτήσεις στις οποίες τα ποσοστά των αρνητικών κρίσεων για τον αρχηγό της Ν.Δ. είναι υψηλότερα από εκείνα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο μέρος τα ποσοστά αρνητικών κρίσεων για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλότερα από εκείνα του αρχηγού της Ν.Δ. και στο τρίτο για το έργο των κομμάτων τους (στην κυβέρνηση για τη Ν.Δ. και στην αντιπολίτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ).

Από τον Πίνακα φαίνεται ότι από τα 12 ποσοστά αρνητικής (απορριπτικής ουσιαστικά) γνώμης των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, 4 είναι άνω του 70%, 4 άνω του 60% και 4 κυμαίνονται μεταξύ 56% και 59%.

Ειδικότερα:

 Στο πρώτο μέρος τα αρνητικά ποσοστά για τον αρχηγό της Ν.Δ. είναι κατά 3 έως 6 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από εκείνα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

 Στο δεύτερο μέρος τα αρνητικά ποσοστά για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 12 έως 21 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από εκείνα για τον αρχηγό της Ν.Δ.

 Στο τρίτο μέρος το αρνητικά ποσοστά για το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 13 εκατοστιαίες μοναδες υψηλότερα από το αρνητικό ποσοστό για το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ. Μια διαφορά που αντανακλά τις διαφορές που προαναφέρθηκαν για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων και αιτιολογεί την υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Οι διαφορές που προαναφέρθηκαν δεν μειώνουν κατ’ ελάχιστο την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν στην κοινή γνώμη οι αρχηγοί των δύο κομμάτων και το έργο που επιτελούν τα κόμματά τους και δικαιλογούν απόλυτα τα αισθήματα απογοήτευσης, οργής και απελπισίας που νιώθουν οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση.

Φυσικά, μια δημοσκόπηση δεν αποτελεί πρόβλεψη για το ποια θα είναι η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος στις πιθανές πρόωρες εκλογές. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι το πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει από αυτές δεν θα έχει καμιά σχέση με όσα προέκυψαν σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Καλό επομένως θα είναι –για να αποφευχθεί το κυνήγι μιας πιθανόν ανέφικτης αυτοδυναμίας από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με τη διεξαγωγή αλλεπάλληλων εκλογών– τα κόμματα που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος τετραετίας αντιμετώπισης των πολλαπλών και δύσκολων προβλημάτων του τόπου να προετοιμάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

efsyn.gr