Δημοκρατία, αλλά μόνο αν μας βολεύει

Δημοκρατία, αλλά μόνο αν μας βολεύει

  • |

Tην περασμένη εβδομάδα ήρθε από την Αμερική μια είδηση στην οποία ο φόρτος της επικαιρότητας δεν μας επέτρεψε να σταθούμε όσο θα της άξιζε. Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με τη συναίνεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι στο μέλλον ένας εν ενεργεία πρόεδρος που έχασε τις εκλογές δεν θα μπορεί να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να επιχειρεί να το ανατρέψει μέσω του Κογκρέσου, όπως έκανε πέρυσι ο Ντόναλντ Τραμπ, μια διαδικασία που κορυφώθηκε με την αιματηρή εισβολή αφιονισμένων οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Κορίνα Βασιλοπούλου

Πριν από λίγα χρόνια, κάτι τέτοιο θα ακουγόταν ως ανέκδοτο. Αλλά μετά την περίοδο Τραμπ και τον «μαγικό» Γενάρη του 2021, τίποτα πια δεν μοιάζει αυτονόητο στη μεγαλύτερη αστική δημοκρατία του πλανήτη. Ο Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι πάλι υποψήφιος το 2024, εξακολουθεί να διαλαλεί πως έχασε τις προεδρικές του 2020 από νοθεία και έχει πείσει γι’ αυτό πολλούς πολιτικάντηδες, αρκετοί από τους οποίους θα είναι οι επίσημοι υποψήφιοι του κόμματός του για μια θέση βουλευτή, γερουσιαστή ή κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές τον ερχόμενο μήνα, και φυσικά, εκατομμύρια οπαδούς του. Σε πολλά άρθρα είναι έκδηλη η αγωνία για το πόσο μακριά θα μπορούσαν να φτάσουν ορισμένοι τραμπικοί αρνητές της πραγματικότητας αν τα αποτελέσματα στην εκλογική τους περιφέρεια δεν είναι αυτά που θέλουν.

Φαίνεται όμως πως ο Τραμπ έχει φτιάξει σχολή. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο, ο οποίος έχασε στον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής με πέντε μονάδες διαφορά από τον Λούλα, είχε αφήσει να εννοηθεί προεκλογικά πως θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της κάλπης αν δεν τον βγάλει νικητή. Σήμερα, αρνείται και πάλι να δεσμευτεί πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν χάσει, ενώ κάποιοι φανατισμένοι οπαδοί του απειλούν πως θα χυθεί αίμα. Εν έτει 2022 εμφανίζονται φαινόμενα άρνησης των διαδικασιών της αστικής δημοκρατίας από ανθρώπους που θεωρητικά κόπτονται γι’ αυτήν, αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελαν να την καταργήσουν. Μήπως, τελικά, αυτό που χωλαίνει είναι το σύστημα της αστικής δημοκρατίας; Αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης ανάλυσης…

efsyn.gr