Ανέπαφα

Ανέπαφα

  • |

Noli me tangere. To πρωτοείδα σε μια φεμινιστική αφίσα, κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα. Αν και τριτοδεσμίτισσα, όπως λέγονταν κάποτε όσοι επέλεγαν θεωρητικές σπουδές, δεν είχα ιδέα τι σημαίνει. Επρεπε να ψάξω, για να βρω ότι είναι η βιβλική ρήση «Μη μου άπτου», που λέει ο αναστημένος Ιησούς στη Μαρία Μαγδαληνή.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Η γυναικεία ομάδα της εποχής μάλλον το επέλεξε για να δείξει ανεξαρτησία, ίσως και αποστροφή για το ανεπιθύμητο (αντρικό;) άγγιγμα. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου οι λατινικές ονομασίες ήταν σχετικά της μόδας στον αναρχοαυτόνομο χώρο, έδιναν έναν αέρα εστέτ αμφισβήτησης, ότι δεν ήσουν καμιά μπασκλάς λαϊκούρα.

Μιάμιση δεκαετία μετά, το κίνημα (ή μήπως ήταν μόδα;) του #ΜeToo έφερε ένα είδος ποπ φεμινισμού στο προσκήνιο, αναγκάζοντας ακόμα και τους πιο οπισθοδρομικούς να προσέχουν διπλά πριν προβούν σε σεξιστικές εκφράσεις ή ακόμα χειρότερα σε παρεξηγήσιμες χειρονομίες. Και καλώς έκανε.

Ομως αυτό που καλούμαστε να κάνουμε από εδώ και εμπρός δεν είναι απλώς να μην ακουμπάμε τον άλλο ή την άλλη χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή της, αλλά να μην αγγιζόμαστε καθόλου. Τελεία και παύλα. Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας. Στον δρόμο, στη δουλειά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (άραγε αυτό πόσο είναι εφικτό όσο τα δρομολόγια παραμένουν απελπιστικά αραιά;), στα ψώνια, στις συναναστροφές. Ακόμα και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, αν συγκατοικούμε με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι μεσογειακοί λαοί θεωρούνται λαοί της σωματικής οικειότητας, χαιρετιούνται με ασπασμούς και αγκαλιές. Ακόμα και οι πιο κομψεπίκομψοι Γάλλοι χαιρετιούνται με σταυρωτά φιλιά. Τώρα όλα αυτά κομμένα. Κομμένες και οι χειραψίες. Μακριά και αγαπημένοι. Θέλοντας και μη θα γίνουμε όλοι μη μου άπτου.

efsyn.gr