Ο νεαρός πρωθυπουργός της χώρας, κ. Τσίπρας, ανακοίνωσεστις Ελληνίδες, τους Έλληνες αλλά και τα Ελληνάκια,το όραμά του για την επονομασθείσα από τον ίδιο «νέα μεταπολίτευση».
- του Κώστα Λαμπρόπουλου |
| red line
Η νέα πολιτειακή διαμόρφωση που οραματίζεται ο νεαρός πρωθυπουργός συγκροτείται από την απλή αναλογική, την ψήφο στα 16/17 έτη και τη συνταγματική αναθεώρηση που -ανάμεσα στα άλλα- θα προνοεί για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό καθώς και για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία.
Η «νέα μεταπολίτευση» που οραματίζεται ο νεαρός πρωθυπουργός δεν συμπεριλαμβάνει τους Έλληνες πολίτες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφος δεν αποτελούν στοιχεία της νέας πολιτειακής διαμόρφωσης. Ούτε, επίσης, συμπεριλαμβάνει την κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση των πολιτών που το ψηφοδέλτιο που ψήφισαν συγκεντρώνει λιγότερες από 297.409 ψήφους (το 3% επί του πλήθος των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015).
Τι, λοιπόν, σημαίνει η «νέα μεταπολίτευση» που εξήγγειλε ο νεαρός κ. πρωθυπουργός;
Κατ’ αρχήν, ο όρος «νέα μεταπολίτευση» μάλλον είναι παράδοξος, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Προφανώς, η «νέα» αντιδιαστέλλεται με την «παλιά» μεταπολίτευση, την οποία ενσαρκώνει ποιος;
Μα η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ #2 – ΑΝΕΛ η οποία διαθέτει τη δεδηλωμένη χάριν του bonus των 50 εδρών που απλόχερα της προσέφερε η «παλιά μεταπολίτευση».
Συνεπώς, η «νέα» μεταπολίτευση ως αντιδιαστολή στην υφιστάμενη «παλιά» εκφράζει την πολιτική πρόθεση του νεαρού πρωθυπουργού να «σπάσει» με τον παλιό εαυτό τού ΣΥΡΙΖΑ #2 που συγκυβερνά με μια εκδοχή της Δεξιάς, τους ΑΝΕΛ.
Συνεπώς, ο νεαρός πρωθυπουργός δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει, ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ο νεαρός πρωθυπουργός στο παιχνίδι της διακυβέρνησης της χώρας είναι να συμμαχήσει με το Κέντρο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και γιατί όχι με την φιλική τουλάχιστον προς το πρόσωπό του Ένωση Κεντρώων.
Επομένως, η «νέα» μεταπολίτευση ως αντιδιαστολή στην υφιστάμενη «παλιά» εκφράζει την πολιτική πρόθεση του νεαρού πρωθυπουργού να επανατοποθετηθεί συμμαχικά στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.
Η επανατοποθέτηση αυτή έχει μια σειρά από προϋποθέσεις:
α) δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ #2 να συμμαχήσει εν μία νυκτί με τους μέχρι χθες «γερμανοτσολιάδες» του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της μιντιακής διαπλοκής του Θοδωράκη. Πρέπει πρώτα τα κόμματα αυτά να αποκαταστήσουν το δικαίωμά τους να ανήκουν στην Κεντροαριστερά ώστε να μπορεί στη συνέχεια να δικαιολογηθεί (στη βάση του κόμματος και τους ψηφοφόρους του, ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ) η κυβερνητική συνεργασία μαζί τους. Ο εκλογικός νόμος με την απλή αναλογική και την ψήφο στα 16/17 έτη και η συνταγματική αναθεώρηση με τον δημοψηφισματικά εκλεγόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την θέσπιση των «λαϊκών» δημοψηφισμάτων αποτελούν τα μέσα κάθαρσης των επιθυμητών μελλοντικών συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ #2 από το βρώμικο παρελθόν τους.
β) οι πολιτικές αυτές κινήσεις πρέπει να υποστηρίζονται από τα ΜΜΕ. Την υποστήριξη από τα ΜΜΕ ανέλαβε να παράσχει ο παιδικός φίλος, σύντροφος, συνεργάτης και Υπουργός Επικρατείας κ. Παπάς ο νεώτερος με την διαδικασία επαναδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας που σχεδίασε και υλοποιεί: ο πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ #2 κ. Καλογρίτσας θα αναλάβει το ένα από τα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια που θα αδειοδοτηθούν, ο ορκισμένος τηλεοπτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, το MEGA, θα κλείσει και έτσι η κυβέρνηση θα ελέγχει (μαζί με την κρατική ΕΡΤ) τουλάχιστον τα 2/5 των τηλεοπτικών σταθμών.
γ) τέλος, όλα αυτά είναι ανούσιες ασκήσεις επί χάρτου εάν δεν υποστηρίζονται χρηματοδοτικά. Το πραγματικό κράτος στην Ελλάδα πάντοτε ήταν και συνεχίζει να είναι η Εθνική Τράπεζα. Η κα. Κατσέλη, συνεπικουρούμενη από τον πολιτικό κομισάριο του ΣΥΡΙΖΑ στην τράπεζα κ. Πεπέ, ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή του κυβερνητικού ελέγχου του μισού σχεδόν εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει υποβοηθητικά και η μικρή μη συστημική Τράπεζα Αττικής [υπό τον έλεγχο του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πρώην Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ (και πρώην αριστερού Πασόκου) κου. Σπρίντζη].
Το σχέδιο της «νέας μεταπολίτευσης» ήδη προσκρούει σε σοβαρές αντιξοότητες:
Πρώτο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η σχεδιαζόμενη κεντροαριστερή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ #2 σε ΣΥΡΙΖΑ #3 βρίσκει σύμφωνο τον Υπουργό επί των Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τους 53 «του». Ενδεχομένως, οι 53 να διαχωρισθούν από το όλο εγχείρημα.
Δεύτερο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το MEGA θα καταθέσει τα όπλα και θα κλείσει επειδή ο κ. Παπάς δεν του δίνει άδεια. Η επέμβαση των ΜΑΤ για να κλείσουν έναν τηλεοπτικό σταθμό «που αντιστέκεται» θα ανασύρει μνήμες ΕΡΤ γεγονός που μάλλον θα τραυματίσει ανεξίτηλα τη «νέα μεταπολίτευση».
Τρίτο, οι Θεσμοί εκπαραθύρωσαν την κα. Κατσέλη και τον κ. Πεπέ από την Εθνική Τράπεζα με το (δικαιολογημένο) αιτιολογικό της επαγγελματικής ακαταλληλότητας.
Τέταρτο, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν δείχνουν καθόλου διαθέσιμα να ανταποκριθούν θετικά στην επιχειρούμενη από τον νεαρό κ. Πρωθυπουργό κεντροαριστερή αναβάπτισή τους.
Τελικά, η επιτυχία ή η αποτυχία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ #3 στις επόμενες εκλογές. Ποια θα είναι η πολιτική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ #3 στο (διευρυμένο από τη μια και ελαττωμένο από την άλλη εκλογικό σώμα)?
Αυτό είναι, τελικά, το ζητούμενο και το προσωπικό στοίχημα που έβαλε ο νεαρός κ. πρωθυπουργός.
Κομβικοί παράγοντες στην επιτυχία του εγχειρήματος πολιτικής επιβίωσης του νεαρού κ. πρωθυπουργού είναι συνυφασμένα η άρση των ελέγχων επί των κινήσεων κεφαλαίου και η είσοδος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές που συνδυασμένα θα επιτρέψουν την επανέναρξη της ομαλής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας, δηλαδή την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Χωρίς αυτά, η προσφυγή στις κάλπες θα καταστρέψει το σχέδιο του νεαρού κ. πρωθυπουργού και μαζί μ’ αυτό και τον ίδιο πρόωρα.