Η κατά Σόιμπλε Δραχμή | του Κώστα Λαμπρόπουλου

Η κατά Σόιμπλε Δραχμή | του Κώστα Λαμπρόπουλου

  • |

Ο κ. Σόιμπλε, ως ένας ευσυνείδητος πολιτικός υπάλληλος της καπιταλιστικής τάξης στη γερμανόφωνη υποστασιοποίησής της, είναι πραγματιστής και όχι φετιχιστής. Το νόμισμα είναι γι’ αυτόν ένα απλό οικονομικό μέτρο κοινωνικής αξίαςκαι όχι ένα μαγικό ραβδί κοινωνικού μετασχηματισμού.

  • του Κώστα Λαμπρόπουλου |  | red line

Εάν, η ελληνική οικονομία πάσχει από χαμηλή διεθνή ανταγωνιστικότητας ως προς το επίπεδο ανάπτυξής της, τότε το έλλειμμα αυτό μπορεί να γεφυρωθεί σε χρόνο dt με την επιστροφή στη Δραχμή, την υποτίμησή της έναντι του Ευρώ και στη συνέχεια την επανένταξη στην Ευρωζώνη (με την υποτιμημένη αξία της).

Η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει έναν περίπου χρόνο, διάστημα κατά το οποίο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών μπορεί αυτοτελώς να χρηματοδοτήσει διμερώς τα ενδεχόμενα ελληνικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Για το λόγο αυτό, ο κ. Σόιμπλε προτιμάει να μιλάει για “time-out” κι’ όχι για “Grexit”.

Τόσο απλό.

Την θέση του κου. Σόιμπλε την πληροφορούμαστε από το νέο βιβλίο του κου. Βαρουφάκη, «Adultsin the Room» που πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα τις εκδόσειςPenguin. Στην προδημοσίευση της ελληνικής έκδοσης[i], ο πρώην υπουργός Οικονομικών αφηγείται ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου του 2015, λίγο πριν από τη συνεδρίαση τουEurogroup της ίδιας ημέρας με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε του είπε: «Χάρηκα πολύ που άκουσα τον Πρωθυπουργό σου να αναφέρει την πιθανότητα δημοψηφίσματος. Αυτό θα ’ταν τέλειο! Αλλά πρόσεξε. Πρέπει να είσαστε πολύ-πολύ ξεκάθαροι απέναντι στους Έλληνες ως προς το ποιες είναι οι επιλογές τους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία είναι υπέρ του ευρώ. Πρέπει να τους πείτε ότι, αν θέλουν το ευρώ, πρέπει να δεχτούν το μνημόνιο. Αν δε θέλουν το μνημόνιο, δεν πειράζει, ας προχωρήσουν. Ας προχωρήσουν»i.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε στον κ. Βαρουφάκη ότι το δημοψηφισματικό δίλλημα πρέπει να είναι απολύτως σαφές: «Το μνημόνιο, το μνημόνιο ως έχει, χωρίς αλλαγές. Ή τη δραχμή. Πρέπει να δεχτείτε το μνημόνιο, αν θέλετε το ευρώ. Αν δε θέλετε το ευρώ, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το αποφασίσει αυτό. Γι’ αυτό χάρηκα που άκουσα τον πρωθυπουργό σας να μιλάει για δημοψήφισμα. Πρέπει πραγματικά να το οργανώσετε αυτό το δημοψήφισμα. Και ξέρεις, αν οι Έλληνες χρειάζονται έξι μήνες καιρό για να πάρουν την απόφασή τους μετά από σοβαρό διάλογο και σκέψη, κανένα πρόβλημα. Θα σας χρηματοδοτήσουμε πλήρως για έξι μήνες»i.

Και ο κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη καταλήγει: «Μην το λες Grexit τότε», είπε ο Βόλφγκανγκ. «Δεν είναι ανάγκη να το σκέφτεσαι ως μόνιμη έξοδο. Σκέψου το σαν time-out.Όπως το καταλαβαίνω εγώ, βγαίνετε για λίγο, ανακτάτε την ανταγωνιστικότητά σας μέσω της υποτίμησης κι έτσι επανακάμπτετε πολύ γρήγορα. Και μετά από έναν χρόνο περίπου, όταν θα έχετε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης σας ανταγωνιστικότητας, μπορείτε να ξαναμπείτε»i.

Το ερώτημα, λοιπόν, που δημιουργείται είναι το ακόλουθο: τελικά, η Δραχμή είναι μέσο προοπτικής απεξάρτησης από την καπιταλισμό ή μέσο προοπτικής επανεξάρτησης απ’ αυτόν;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η ακόλουθη: το νόμισμα ως νόμισμα είναι ανεπαρκές μέσο για την αποκαπιταλιστικοποίηση∙η αποκαπιταλιστικοποίηση γίνεται με άλλα μέσα που πρέπει να βγουν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο για να αξιολογηθούν πολιτικά από το εκλογικό σώμα μετά λόγου γνώσεως …

Όποιος ταυτίζει, έστω και εμμέσως, τη Δραχμή με τη σοσιαλιστική μετάβαση είναι απλώς πολιτικός απατεώνας!

«Μην το λες Grexit τότε», είπε ο Βόλφγκανγκ. «Δεν είναι ανάγκη να το σκέφτεσαι ως μόνιμη έξοδο. Σκέψου το σαν time – out. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, βγαίνετε για λίγο, ανακτάτε την ανταγωνιστικότητά σας μέσω της υποτίμησης και έτσι επανακάμπτετε πολύ γρήγορα. Και μετά από έναν χρόνο περίπου, όταν θα έχετε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης σας ανταγωνιστικότητας, μπορείτε να ξαναμπείτε».


[i] http://www.kathimerini.gr/907261/article/epikairothta/politikh/varoyfakhs-ti-moy-proteine-o-soimple-gia-dhmoyhfisma—grexit

 

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Τα σχόλια είναι κλειστά.