Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς βλέπει τον κόσμο ο σκύλος, η γάτα σου ή ακόμη και οι αράχνες που ζουν στο σπίτι σου;
Δεδομένου ότι κάθε ζώο βλέπει διαφορετικά τα χρώματα, τα μοτίβα και το φως, ανάλογα με τις μοναδικές προσαρμογές του ματιού του, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι όρασης που οι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει ποτέ. Γι’ αυτό οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει δωρεάν, open-source λογισμικό που μπορεί να τρέξει σε φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν με ένα απλό smartphone για να προσομοιώσει την οπτική των ζώων. Η πλατφόρμα περιγράφεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Methods in Ecology and Evolution.
Η πλατφόρμα, με τον τίτλο «Πλαίσιο Ποσοτικής Ανάλυσης Χρώματος Μοτίβου» (Quantitative Colour Pattern Analysis -QCPA), επιτρέπει στους χρήστες να τροποποιήσουν ψηφιακές φωτογραφίες ανάλογα με τα οπτικά συστήματα του ζώου που θέλουν.
«Είναι συναρπαστική εποχή να μελετάει κανείς την όραση του ζώων, επειδή οι τεχνολογίες απεικόνισης γίνονται απίστευτα προσβάσιμες και φτηνές και έχουμε τρομερή υπολογιστική δύναμη», είπε ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς, ο Cedric van den Berg, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη και η βαθιά μάθηση αρχίζουν να μπαίνουν στον χώρο και η κατανόησή μας για τα νευρωνικά συστήματα που συνδεουν τα μάτια με τη συμπεριφορά και τις εξελικτικές συνέπειες, μεγαλώνει διαρκώς», συμπλήρωσε.
Επί δεκαετίες οι επιστήμονες ανέπτυσσαν τεχνικές για να προσομοιώσουν μεμονωμένα χαρακτηριστικά της όρασης των ζώων, χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό φασματικής απεικόνισης. Το 2015, ο van den Berg και οι συνάδελφοί του συνειδητοποίησαν ότι οι ψηφιακές φωτογραφίες, ακόμα και από ένα συνηθισμένο smartphone, θα μπορούσαν να παράγουν συγκρίσιμα πρότυπα.
Η ομάδα από τότε εργάζεται πάνω σε ένα πλαίσιο λογισμικού, με στόχο να ενοποιήσει όλες τις διάσπαρτες μεθόδους και σύνολα δεδομένα άλλων ερευνητών σε ένα σύστημα.
Στο παραπάνω βίντεο, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς, ο Jolyon Troscianko, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, εξηγεί πώς το QCPA μπορεί να προσαρμόσει εικόνες για να αντανακλούν διάφορες ευαισθησίες σε φως και χρώμα, χωρικές οξύτητες, φωτοδέκτες και άλλα στοιχεία που διαφέρουν από είδος σε είδος.
Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ένα τοπίο μέσα από ανθρώπινο μάτι στα αριστερά και δίπλα του ένα πρότυπο από το QCPA, που δείχνει πώς μπορεί να βλέπει μια μέλισσα το ίδιο τοπίο.

«Αυτό το πλαίσιο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ανάλυση χώρου, χρώματος, μοτίβου, που είναι η ικανότητα να συγκεκριμενοποιεί και να αποτίει φόρο τιμής στο γεγονός ότι σε οποιοδήποτε οπτικό σύστημα, τα μάτια τελικά τροφοδοτούν μια νευρωνική διεργασία που δεν σταματάει στον κερατοειεδή», εξήγησε ο van den Berg.
Αυτήν τη στιγμή το λογισμικό είναι πρωτίστως σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους βιολόγους και τους περιβαλλοντολόγος να καταλάβουν πώς βλέπουν τα ζώα το ένα το άλλο και το περιβάλλον τους. Αλλά η ομάδα ελπίζει ότι άνθρωποι με διαφορετικά υπόβαθρα θα πειραματιστούν με το QCPA με νέους τρόπους.
Για να δοκιμάσεις το πρόγραμμα μπορείς να επισκεφτείς το σάιτ της ομάδας Empirical Imaging και να εγκαταστήσεις την τελευταία εργαλειοθήκη, που βρίσκεται στο tab Download. Το σάιτ περιλαμβάνει οδηγό χρήστη και ένα φόρουμ για τους αρχάριους.
«Δεν χρειάζεται να ξέρεις κώδικα για να χρησιμοποιήσεις το λογισμικό», είπε ο van den Berg. «Ακόμα κι αν δεν έχεις επιστημονικό υπόβαθρο, οι πληροφορίες είναι εκεί και μπορείς να κάτσεις και να τις διαβάσεις, ώστε να καταλάβεις και να αρχίσεις να το χρησιμοποιήσεις».
www.vice.com