Η φρίκη του πολέμου και οι ευθύνες στα πεδία των μαχών

Η φρίκη του πολέμου και οι ευθύνες στα πεδία των μαχών

  • |

Η έκθεση του ΟΗΕ για όσα συνέβησαν στις 11 Μαρτίου, σε γηροκομείο, κοντά στο χωριό Stara Krasnyanka. Οι ευθύνες της Μόσχας αλλά και του Κιέβου.
Πριν συμπληρωθούν πέντε μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με τη Μόσχα να κατηγορείται για φρικαλεότητες στα πεδία των μαχών ξεχωρίζει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κάνει αναφορά σε όσα τραγικά συνέβησαν στις 11 Μαρτίου, σε γηροκομείο, κοντά στο χωριό Stara Krasnyanka που βρίσκεται 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) νοτιοανατολικά του Κιέβου.

Τι έγινε τότε

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, στρατιώτες που είχαν την υποστήριξη του Κρεμλίνου, επιτέθηκαν σε οίκο ευγηρίας στην ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ. Δεκάδες ηλικιωμένοι και ασθενείς, εγκλωβίστηκαν μέσα χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η επίθεση πυροδότησε μια φωτιά που εξαπλώθηκε σε όλη την εγκατάσταση με τις αναθυμιάσεις να προκαλούν τον πνιγμό όσων δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Ένας μικρός αριθμός ασθενών και προσωπικού κατάφεραν να διαφύγουν σε ένα κοντινό δάσος και έλαβαν τελικά βοήθεια αφού περπάτησαν για 5 χιλιόμετρα.
Η επίθεση αυτή ξεχώρισε για τη βιαιότητά της και οι ουκρανικές αρχές επέρριψαν ευθύνες στις ρωσικές δυνάμεις, κατηγορώντας τις ότι σκότωσαν περισσότερους από 50 ευάλωτους πολίτες σε μια βάναυση και απρόκλητη επίθεση.

Η έκθεση του ΟΗΕ

Ωστόσο, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, όπως μεταδίδει το AP, διαπίστωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας φέρουν μεγάλο, και ίσως ίσο, μερίδιο ευθύνης για αυτό που συνέβη καθώς λίγες μέρες πριν την επίθεση, Ουκρανοί στρατιώτες πήραν θέσεις μέσα στο γηροκομείο, κάνοντας ουσιαστικά το κτίριο στόχο.

Τουλάχιστον 22 από τους 71 ασθενείς επέζησαν από την επίθεση, αλλά ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν παραμένει άγνωστος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η έκθεση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες ή οι αυτονομιστές μαχητές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα διέπραξαν έγκλημα πολέμου. Ωστόσο, ανέφερε ότι η μάχη στο γηροκομείο καταδεικνύει τις ανησυχίες του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την πιθανή χρήση «ανθρώπινων ασπίδων» για την αποτροπή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές.

efsyn.gr