Ως κρίσιμο ζήτημα τόσο για την Ουάσιγκτον, όσο και για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, βλέπει την επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο διεθνής Τύπος. Οι υποψηφιότητες δεν είναι λίγες. Εκείνη όμως που ξεχωρίζει μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα, είναι αυτή της αντιπροέδρου του Καναδά, Κριστία Φρίλαντ.
Έχοντας να ελέγξει περίπου 300 χιλιάδες «δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας» στην Ευρώπη, ο επόμενος Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας θα πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη μέρα στο ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία. Γιατί, μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει «έτοιμος για την ειρήνη», ταυτόχρονα με τη συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον Ρώσο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, όμως, όπως ήδη έχουμε αναφέρει στο «Κοσμοδρόμιο», ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων έχει επιστρέψει κι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν, παρά η πρώτη πράξη αυτής της διελκυστίνδας .
Ως εκ τούτου, στο νέο λυκαυγές των διεθνών σχέσεων, αυτοί που αποτελούν τη «βιτρίνα» των δυτικών συμφερόντων πρέπει να έχουν «αποκαθαρεί» από κάθε είδους αμάρτημα, προκειμένου να πείσουν, εκτός των άλλων, και για την ηθική τους ανωτερότητα έναντι των αντιπάλων τους. Ίσως εξηγείται, γιατί οι Times της Νέας Υόρκης, σε δημοσίευμα τους στις αρχές Νοεμβρίου 2022, απέκρυψαν επιμελώς και με ραφιναρισμένο τρόπο, τους πολιτικούς δεσμούς της Καναδής πολιτικού με ακροδεξιές και ακραίες ρατσιστικές δυνάμεις ή τουλάχιστον φρόντισαν οι σκιές γύρω από την παρουσία της κ. Φρίλαντ στο φασιστικό πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία να έχουν τη μορφή «εορτασμού» της πανηγυρικής κατά τη Δύση έξωσης του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας, κου Γιανουκόβιτς, από το τιμόνι της χώρας.