ΠΗΓΗ
* Η ομιλία έχει μεταφραστεί και στην Ελληνική, θα την βρείτε πιο κάτω.
Μετάφραση από google
«Κύριε Πρόεδρε, (Γερούν Ντάισελμπλουμ)
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχετε σε αυτήν την συνεδρίαση του Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών στην νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση.
Στις 25 Ιανουαρίου, οι Έλληνες μας έδωσε εντολή έντονα να τερματίσει τον κύκλο της λιτότητας που έχει προκαλέσει οικονομική ζημία και τεράστιο κοινωνικό κόστος.
Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί να φέρει πίσω την ελπίδα, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στους Έλληνες πολίτες και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική ατζέντα για να ασχοληθεί με τις ρίζες της κοινωνικο-οικονομικής μειωμένης απόδοσης στην Ελλάδα.
Εδώ και πέντε χρόνια τώρα, πολλοί από εσάς έχουν περάσει ατελείωτες ώρες συζητώντας τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισης με ένα ακόμη επεισόδιο στο απέραντο έπος που φαίνεται να είναι η ελληνική κρίση.
Κατανοώ την κούραση σας. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ευρώπη έχει βαρεθεί τις ελληνικές τραγωδίες. Αλλά πιστέψτε με: Οι Έλληνες έχουν λάβει οι ίδιοι πολύ περισσότερο από αρκετό από αυτό πάρα πολύ.
Είναι στόχος μας και ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση, και ίσως ένα ή δύο ακόμη, θα είναι οι τελευταίοι που θα διαθέτουν Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνησή μου είχε εκλεγεί για να σταθεροποιηθεί, με τη μεταρρύθμιση, για να αυξηθεί η Ελλάδα και ως εκ τούτου να το πάρετε έξω από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και εκτός μελλοντική ατζέντα του Eurogroup.
Αλλά πρώτα πράγματα πρώτα. Κατ ‘αρχάς, πρέπει να κερδίσουμε ένα πολύ πολύτιμο νόμισμα χωρίς να καταστρέφουν ένα σημαντικό κεφάλαιο καλό: Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας, χωρίς να χάσει την εμπιστοσύνη του λαού μας – των ψηφοφόρων μεταξύ των οποίων απολαμβάνουμε, προς το παρόν, σημαντικές ικανότητες της έγκρισης. Για την έγκριση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο καλό στον αγώνα της Ευρώπης για να ταξινομήσετε την Ελλάδα να βγει και να καταστεί σταθερή και, μάλιστα, η κανονική.
Σε αυτή τη στιγμή της αλλαγής, ακούμε τις ανησυχίες σας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησής μας. Χρειαζόμαστε, σαφώς, να τους βάλει για να ξεκουραστούν.
Είμαι εδώ σήμερα για να σας μεταφέρω ένα σαφές μήνυμα σχετικά με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης προς τους εταίρους της Ευρωομάδας.
(Κυβερνητικές δεσμεύσεις)
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, έχει δεσμευθεί πλήρως να βρουν μια λύση συζήτησαν από κοινού μεταξύ των εταίρων, προκειμένου να ενισχυθεί η νομισματική μας ένωση.
Έχουμε δεσμευτεί να συνεργάζονται με καλή πίστη με όλους τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, επί ίσοις όροις.
Οι πολίτες μας έχουν απορρίψει το ρόλο της «τρόικας» στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνησή μας θα διατηρούν το διάλογο και να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του Ταμείου. Τη μελλοντική μας συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό και διοχετεύεται κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ συνεργαζόμαστε με καθένα από τα ιδρύματα εταίρους μας σε συγκεκριμένους τομείς της ειδικότητάς τους και των ικανοτήτων.
Είμαστε δεσμευμένοι στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσαρμογή κατά τα τελευταία πέντε χρόνια στο τεράστιο κοινωνικό κόστος. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα είναι τώρα κάτω από το 3% σε ονομαστικούς όρους, κάτω από το 15% το 2010. πρωτογενές πλεόνασμα της έχει φτάσει το 1,5% στο τέλος του περασμένου έτους, [1] διαρθρωτική ισορροπία της, όπως μετράται από το ΔΝΤ, έχει φθάσει σε πλεόνασμα 1,6%, η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ.
Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτή την προσαρμογή ως αφετηρία. Θα ήθελα τώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, με βάση μια νέα αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα στοχεύει στην εκ νέου δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, την ανάπτυξη της οικονομίας, και την αξιοπιστία στην Ευρώπη. Αναγνωρίζει την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις για να εδραιωθεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Η κυβέρνησή μας θα είναι η πιο προσανατολισμένης στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, και ένα από τα πιο ενθουσιώδεις μεταρρυθμιστές στην Ευρώπη. Γιατί; Απλά επειδή δεν συνδέονται με καμιά ομάδα συμφερόντων. Εμείς θα παραδώσει τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους, όχι για τους φίλους ή πελάτες.
Θα δεσμευτούν όχι μόνο σε μεταρρυθμίσεις, θα τα παραδώσει.
Σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ έχει συμφωνήσει να μας βοηθήσουν στο έργο αυτό. Η βοήθειά σας, τη βοήθεια της Επιτροπής, τη βοήθεια του ΔΝΤ, θα είναι επίσης απαραίτητο σε σημαντικούς τομείς όπου τα ισχυρά αντιτιθέμενα συμφέροντα εδραιωμένη και οι πολιτικές προκλήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Μπορεί να είναι ένας άπειρος κυβέρνηση, αλλά έχουμε σημαντική υποστήριξη από έναν πληθυσμό βαρεθεί να κόψει μέσω όχι μόνο της γραφειοκρατίας, αλλά και να τέμνεται το γόρδιο δεσμό της κατεστημένα συμφέροντα.
Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως με τους εταίρους μας του Eurogroup, όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη χωροταξία και την καταπολέμηση της προσοδοθηρία. Είναι απόλυτα συνεπής με τις πολιτικές μας εντολή, και εμείς θα τα επιταχύνει ακόμα περισσότερο.
Θα λάβουμε πρωτοφανή ενέργεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής εκτελεστότητα εξασφαλίζουν, με έμφαση στις τιμές μεταβίβασης στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Θέλουμε να συζητήσουμε νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή.
Τεχνική βοήθεια από εσάς για τα θέματα αυτά θα είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο επειδή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και εσείς.
Ένα πλήρες νομοθετικό πακέτο θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομία, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και να υπονομεύσουν προσοδοθηρία, ιδίως στον τομέα του πετρελαίου, την προμήθεια, τον κατασκευαστικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Θα κάνουμε διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων περισσότερο διαφανής χάρη σε ένα πιο συγκεντρωτικό σύστημα, η αποτελεσματική παρακολούθηση και τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.
Θα βελτιώσει τη συνολική αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα για την αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και την αντιμετώπιση του διοικητικού φόρτου.
Επιπλέον, θα προτείνει ένα νέο σύνολο των γηγενών μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων, κάντε επανεκκίνηση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας.
[Οι επενδύσεις θα πρέπει να αναβιώσει, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.]Θέλουμε να αναβιώσει έργα υποδομών με δημόσιους και ιδιωτικούς επενδυτές και με την υποστήριξη της ΕΕ. Πράγματι, έχουμε κάποιες καινοτόμες ιδέες της δικής μας, που μπορούν να συμβάλουν στην κινητοποίηση αδράνεια των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις σε όλη την ήπειρο, για τη στήριξη των τρεχουσών προσπαθειών της Επιτροπής για την ενίσχυση των επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναχαίτιση αποπληθωριστικές δυνάμεις.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θέλουμε να επενδύσουμε για να μειώσει το ενεργειακό κόστος για μεσαίας και μεγάλης κλίμακας βιομηχανίες, για τη στήριξη της καινοτομίας, start-ups και να προωθηθεί μια μεταστροφή σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες εξαγωγών, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η βιολογική γεωργία, η ελαφρά βιομηχανία, ενέργεια πόρων, με έμφαση φυσικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, η κυβέρνηση είναι εντελώς χωρίς δογματισμούς? είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αξιολογούν κάθε ένα έργο επί της ουσίας μόνο. Media αναφέρει ότι η ιδιωτικοποίηση λιμάνι του Πειραιά αντιστράφηκε δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πράγματι, το αντίθετο μάλιστα κατέχει και θα ενθαρρυνθούν οι ξένες άμεσες επενδύσεις όσο το κράτος εξασφαλίζει ένα ρεύμα μακροπρόθεσμα, τα έσοδα και λόγο στις εργασιακές σχέσεις και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Γρήγορη ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας, σε μια εποχή που οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι βαθιά κατάθλιψη, δεν είναι κάτι που ο καθένας θα υποστηρίξει.
Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια τράπεζα ανάπτυξης η οποία θα ενσωματώσει κρατικών περιουσιακών στοιχείων, την ενίσχυση της αξίας των ιδίων κεφαλαίων τους μέσω της μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για τους σκοπούς της παροχής, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ιδρύματα όπως τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες Επενδύσεων, η χρηματοδότηση για το Ελληνική ιδιωτικού τομέα.
Θέλουμε να λάβει πρόσθετα μέτρα για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα για να καταστήσει τις τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις ΜΜΕ και τα νοικοκυριά.
Αρκετές αναφορές παραπλανητική έχουν προκαλέσει παρεξηγήσεις με τους εταίρους μας εισηγούμενος ότι έχουμε επανέρχεται προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να προστεθεί στο κρατικό προϋπολογισμό μας. Αντίθετα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό όσον αφορά την επαναπρόσληψη καθαριστές εφορία, φύλακες σχολείο και το προσωπικό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου: (1) δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και (2) δεν έχουν καμία δημοσιονομική ρουλεμάν, δεδομένου ότι θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου από άλλες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, η καταχρηστική απόλυση προσωπικού που θα επαναπροσληφθεί αριθμό 2013 άτομα, ένα μικρό αριθμό που πρέπει να αντιπαρατεθούν έναντι των 15.000 προσλήψεις που έχουν ήδη εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του 2015 που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε δύο άλλες συναισθηματική θέματα, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις που ανακοίνωσε την ανησυχία τους συνταξιούχους που ζουν στο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και έρχεται σε λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα ανά επιλέξιμο συνταξιούχος – σε ένα μεγάλο σύνολο των περίπου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος που έκανε αυτή την ανακοίνωση είναι αυτή που θα επανέλθω σε αυτά, όπως οφείλει, κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας: Η τρομακτική ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από το χρέος-αποπληθωρισμού.
Για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση θα καταργήσει στην αποκατάστασή του στα επίπεδα του 2012 σταδιακά, από το Σεπτέμβριο και μετά, και μετά από διαβούλευση με τους εργοδότες και τα συνδικάτα. Όπως ισχύει μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της θα είναι, αν μη τι άλλο, πολύ θετική, όπως πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του είναι μεγάλη και είναι πιθανό να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα πέραν των εργαζομένων που πλήττονται. Προτίθεται να μειώσει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα; Η κυβέρνηση δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, π.χ. στην κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που θα διασφαλίσει όχι.
(Μια νέα εταιρική σχέση)
Η νέα εταιρική σχέση που προτείνουμε θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους και αποτελεσματικές πολιτικές.
Αναγνωρίζουμε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα προσαρμογής αντανακλάται δεσμεύσεις που ανέλαβαν τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της Ευρωομάδας.
Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι των χωρών σας για τη στήριξη του χρέους στην Ελλάδα και τη διατήρηση της ακεραιότητας του ευρώ.
Ωστόσο, ρεαλιστικό, αυτοκαταστροφική δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιβληθεί στη χώρα και τον πληθυσμό μας και ως εκ τούτου πρέπει να αναθεωρηθεί. Μια στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ το έτος-in-year-out δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε οποιαδήποτε κατάσταση που μοιάζει με εκείνη Ελλάδα σήμερα. Απλώς δεν θα μπορούσε η χώρα μας να μεγαλώσουν, αν παραμείνουν στην πορεία λιτότητας ανάπτυξης σκάψιμο που επιβάλλονται για την οικονομία μας. Είναι επίσης αρκετά σε αντίθεση με την επίτευξη κατά βιώσιμο τρόπο μειώνεται λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ.
Η νέα σύμβαση προτείνουμε να συζητήσουμε μαζί σας θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα στοιχεία.
Συνεχίζεται πρωτογενή πλεονάσματα, θα παραμείνει μάντρα μας. Προτείνουμε ένα ανώτατο όριο 1,5% του ΑΕΠ στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, από μόλις η παρούσα διαταραχθεί η οικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για την επίτευξη των υποκείμενων στόχων. Ο στόχος αυτός μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι επαρκής, υπό πολύ λογικές παραδοχές, να θέσει την τροχιά του χρέους σε καθοδική πορεία.
Η νέα σύμβαση θα στηριχθεί μεταρρυθμίσεις που «ανήκει» από τους πολίτες και τους εγχώριους θεσμούς, χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία από την προηγουμένως συμφωνηθείσα πολιτική ατζέντα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ελπίδα της ευημερίας πρέπει να αναβιώσει.
Θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας αυτό το σπίτι-που καλλιεργούνται ατζέντα που αντανακλά τόσο τις δυνατότητές μας και συγκεκριμένους περιορισμούς. Θέλουμε ανάπτυξη μας να είναι χωρίς αποκλεισμούς, που βασίζεται στις επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η ανάπτυξη βασίζεται σε περαιτέρω συμπίεση του κόστους εργασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα και έχει απορριφθεί από το λαό μας.
Με βάση την πιο ρεαλιστικούς στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και μας γηγενείς, που ανήκει εξ ολοκλήρου, η μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη της ημερήσιας διάταξης, η νέα σύμβαση προτείνουμε θα αποκαταστήσει μια βιώσιμη πορεία του χρέους.
Καλούμε το ΔΝΤ να συνεργαστεί μαζί μας για να αξιολογήσει το κτίριο του Ελληνικού βιωσιμότητα χρέους με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η νέα αυτή ΚΑΑ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκούς χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους οφείλεται στην πολύ μεγάλη ωριμότητα και χαμηλή επιβάρυνση τόκων.
Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της ικανότητας στην Ελλάδα για την εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Eurogroup διέπραξε το Νοέμβριο του 2012 για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό μια φορά η Ελλάδα θα δημοσιεύσετε πρωτογενών πλεονασμάτων, πράγμα το οποίο συνέβη το 2014 και θα είναι η περίπτωση το 2015 όταν η τρέχουσα κατάσταση σταθεροποιείται. Αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει εκ νέου όταν θα συζητήσουμε το νέο μας συμβόλαιο.
Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις στους εταίρους της, σε εύθετο χρόνο, σε ένα μενού των καινοτόμων μέσων για να μειωθεί το χρέος αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα θέματα του χρέους στην Ευρώπη είναι αναγκαίο. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη δήλωση του κ Dijsselbloem σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ότι η Ευρωομάδα είναι το κατάλληλο φόρουμ για να ενεργήσει ως μόνιμο ευρωπαϊκό συνέδριο του χρέους, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρέους των κρατών της ζώνης του ευρώ κράτη μέλη. Προτείνουμε, λοιπόν, να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας του Eurogroup συγκεντρώνει εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες των κρατών μελών.
(A Bridge Program)
Συμφωνία επί ενός νέου πλαισίου πολιτικής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωομάδα και οι διεθνείς εταίροι θα πάρει κάποιο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες είναι μια άμεση ανησυχία για όλους μας.
Μέχρι τον Ιούνιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει € 5.2bn πληρωμές στο ΔΝΤ: η κυβέρνησή μας είναι πλήρως δεσμευμένη να τιμήσει τις πληρωμές αυτές, ενδεχομένως απ ‘ευθείας με το ΔΝΤ.
Για να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις πληρωμής μας, ζητούμε από το Eurogroup να καταβάλει στην Ελλάδα το υπόλοιπο € 1,9 δισ SMP ομολόγων που συνδέονται με το εισόδημα του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Είμαστε, στην πραγματικότητα, ανοιχτή στην ιδέα ότι η ΕΚΤ μεταβιβάζει τα κεφάλαια απευθείας στο ΔΝΤ αντί των εκκρεμών επιστροφών Ελλάδα ».
Επιπλέον, προτείνουμε να εργαστούμε επειγόντως για έναν μηχανισμό χρηματοδότησης της γέφυρας για να εξασφαλιστεί ρευστότητα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα € 6,7 δισ επιστροφές προγραμματιστεί για την ΕΚΤ (ως κάτοχος των ομολόγων SMP), στην κορυφή των συμπληρωματικών πληρωμών προς το ΔΝΤ. Οι πληρωμές αυτές δημιουργούν εξαιρετικές πιέσεις στις ανάγκες χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2015.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το καλοκαίρι, κυρίως με τη συμβολή του ΔΝΤ, που θα παρέχουν λύσεις και τις πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
(Τεχνική παράταση)
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τώρα σχετικά με τα τεχνικά και νομικά θέματα που αφορούν την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οι ημερομηνίες που σχετίζονται με την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση πρέπει να μετακινηθεί προς τα εμπρός, προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερότητα, για να δοθεί χρόνος στις συζητήσεις, και να επιτρέψει για την εκταμίευση των ομολόγων που συνδέονται με κεφάλαια ΑΓΣ και πιθανόν άλλων ταμείων. Σας υπενθυμίζουμε ότι η παρούσα προθεσμία της 28/2/2015 είναι εντελώς τεχνητή, και ήταν το προϊόν της εκλογικής στρατηγικής της προηγούμενης κυβέρνησης και την επιθυμία να μας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτές τις δυσκολίες σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων. Είναι καιρός, καλή τη πίστει, για αυτούς τους ελιγμούς και να σταματήσει για σοβαρή δουλειά για να ξεκινήσει.
Είμαστε έτοιμοι να ζητήσει αναθεώρηση των ημερομηνιών αυτών ενόψει της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα η 16η Φεβρουαρίου, 2015.
Ωστόσο, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό: η κυβέρνηση ζητά η αναθεώρηση των ημερομηνιών με την προϋπόθεση ότι θα είναι το σημείο εκκίνησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για να διαμορφώσει μια άλλη σύμβαση μεταξύ μας, με βάση μια ρεαλιστική κύρια προσπάθεια πλεόνασμα και αποτελεσματική καθώς και κοινωνικά δίκαιη διαρθρωτικών πολιτικών – συμπεριλαμβανομένης φυσικά πολλά στοιχεία του προηγούμενου προγράμματος που δεχόμαστε. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις σε αυτό το σημείο.
Μπορούμε να δεχτούμε αυτήν την αναθεώρηση των ημερομηνιών ως “γέφυρα” προς μια νέα εταιρική σχέση και μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη συζήτηση. Ωστόσο, η παράταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή αποδοχή της λογικής και τα μέρη της πρώην ημερήσιας διάταξης που έχουν απορριφθεί από το λαό μας.
Προτείνουμε το πρόγραμμα γέφυρα για να καλύψει την περίοδο έως το τέλος Αυγούστου. Αυτό θα παρέχει επαρκή χρόνο για να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους της συνεργασίας μας. Μια συνεργασία που θα δεσμεύει την πλευρά μας με βαθιά μεταρρύθμιση, αλλά επίσης να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουν φρικτή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, τη μη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, ακόμη και για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, και την επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις ανάπτυξη.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Ευρώπη είναι και αδιαίρετο σύνολο, και η κυβέρνηση της Ελλάδα θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μόνιμο και αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομισματική μας ένωση.
Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την προώθηση πολιτικών που θα γαλουχήσει πραγματικά και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, τη διατήρηση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών του λαού.
Μερικοί από εσάς, το ξέρω, ήταν δυσαρεστημένοι από τη νίκη της αριστεράς, μια ριζοσπαστική αριστεράς, κόμμα. Σε αυτούς θα ήθελα να πω το εξής: Θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για να μας βλέπουν σαν αντίπαλοι.
Είμαστε αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές. Νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, βαθιά, αλλά δεν είμαστε λαϊκιστές που υπόσχονται όλα τα πράγματα σε όλους τους ανθρώπους. Επιπλέον, μπορούμε να μεταφέρει τον ελληνικό λαό μαζί μια συμφωνία που θα είναι πραγματικά επωφελής για το μέσο ευρωπαϊκό. Σε εμάς θα βρείτε αξιόπιστων εταίρων οι οποίοι δεν βλέπουν αυτές τις συναντήσεις, ως μέσα άντλησης κάτι από το τίποτα, να αποκτήσει εις βάρος κανενός.
Ανυπομονώ να συζητήσω μαζί σας σήμερα, σε ένα αληθινό πνεύμα της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης, και να γράψουν μαζί αυτή τη σελίδα της σχέσης μας νέα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
[1] Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ (στατιστική υπηρεσία στην Ελλάδα) και της Eurostat αργότερα, Μάρτιος 2015, αναθεωρήθηκε το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8%.