Πλειστηριασμοί απειλούν τη ΒιοΜε

Πλειστηριασμοί απειλούν τη ΒιοΜε

  • |

Μια δικαστική απόφαση κλονίζει το επιτυχημένο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ. Σύμφωνα με αυτήν, στις 26 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για την εκποίηση 14 ακινήτων της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ, εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ.

Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος των συνδίκων πτώχευσης να βγει σε πλειστηριασμό το ενοποιημένο οικόπεδο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για να ικανοποιηθούν η Εφορία, το ΙΚΑ, οι τράπεζες, οι προμηθευτές και οι πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το οικόπεδο που πρόκειται να εκποιηθεί απαρτίζεται από 14 ξεχωριστά οικόπεδα, εκ των οποίων ορισμένα είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση ως στήριξη για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε.

Οπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, έκταση που είναι εύκολα διαχωρίσιμη και όπως είναι φυσικό ζητούν την εξαίρεση της.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους κορυφώνεται, διότι μετά το «λουκέτο» έδωσαν αγώνα σχεδόν τεσσάρων ετών προκειμένου να οργανώσουν το εργοστάσιο, να προχωρήσουν στην παραγωγή και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Είναι ξεκάθαρο πως τίθεται θέμα επιβίωσης πλέον γι’ αυτούς. Τα οικολογικά καθαριστικά που παράγουν πηγαίνουν καλά, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει. Δεν υπάρχει πλέον ζωή γι’ αυτούς έξω από το εργοστάσιο.

«Ο αγώνας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον χώρο του εργοστασίου, τόσο ζωτικά για τη συνέχιση της παραγωγής, όσο και γιατί ένα από τα βασικά προτάγματα του εγχειρήματος είναι: Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν – Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών – Η παραγωγή στην κοινωνία», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Μάκης Αναγνώστου είναι κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να βγούμε από το εργοστάσιο. Μας κατέστρεψαν τη ζωή. Παλέψαμε μόνοι μας να την ξαναφτιάξουμε. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας την ξανακαταστρέψει».

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων-συνεταιριστών, ξεκαθαρίζει:

■ Παλέψαμε τέσσερα χρόνια για ζωή και αξιοπρέπεια.

■ Επιλέξαμε να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες.

■ Στις 26 Νοεμβρίου ο κόσμος καλείται στα δικαστήρια να σταματήσει τον πλειστηριασμό.

Στο μεταξύ, στις 21 Oκτωβρίου οργανώνεται πορεία στη Θεσσαλονίκη από το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, ενώ δράσεις στήριξης θα γίνουν και στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικές οι αιχμές των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ για τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της δικαιοσύνης απέναντι σε μια τεράστια κοινωνική αδικία που υφίστανται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους:

«Μέσα στις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τον αγώνα μας ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, με λόγια και δεσμεύσεις από το στόμα του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού για άμεση λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου. Βέβαια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι δεσμεύσεις και τα λόγια άρχισαν να στρογγυλεύουν.

»Και η αποφασιστικότητα που έδειχνε ως αντιπολίτευση αντικαταστάθηκε με ατολμία και προτάσεις συμβιβασμού μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που είχαμε συναποφασίσει. Και αυτό που “κατάφερε” να κάνει είναι μετά από οκτώ μήνες διακυβέρνησης να αφήσει την υπόθεση της ΒΙΟΜΕ στα νύχια της δικαιοσύνης.

»Της δικαιοσύνης που ενώ καταδίκασε τη Χριστίνα Φιλίππου (πρώην ιδιοκτήτρια της ΦΙΛΚΕΡΑΜ) σε δεκάδες μήνες φυλακή, την αφήνει ελεύθερη, τάχα για να κάνει κοινωφελή εργασία σε δήμο όπου έχει “σχέσεις” η συγκεκριμένη κυρία, ενώ βέβαια δεν έχει πατήσει στον χώρο όπου έχει δεσμευτεί να εργάζεται.

»Τη δικαιοσύνη που αφήνει ελεύθερους αυτούς που καταχράστηκαν και κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία πέντε χρόνια τώρα και δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τιμωρηθούν. Σε αυτά τα χέρια μας άφησε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση».