“Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας
“Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη 29η Φεβρουαρίου 2016 στην Πάτρα, αναβλήθηκε η γνωμοδότηση της αξιολόγησης της μελέτης του νέου Χωροταξικού που θα επηρεάσει τα τοπικά χωροταξικά σχέδια τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον.
Η κριτική που ασκήσαμε ως περιφερειακή παράταξη ήταν η παντελής απουσία διαβούλευσης της περιφερειακής αρχής με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους Δήμους της Περιφέρειάς μας, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με την αναβολή της γνωμοδότησης και μια fast-track διαδικασία ημερίδας με στόχο τη κατάθεση προτάσεων από αυτοδιοικητικούς, επιμελητήρια, συλλόγους , αλλά και απλούς πολίτες που θα ήθελαν να μετέχουν στο δημόσιο διάλογο.
Στη μελέτη που παρουσιάστηκε, εκφράσαμε την αντίρρηση μας για σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων (all inclusive) και στρατηγικές που θα κατευθύνουν το τουριστικό προϊόν σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους σε βάρος των τοπικών επενδύσεων στην Ηλεία. Λίγες μέρες νωρίτερα στις 16 Φεβρουαρίου 2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε επί της στρατηγικής μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Δίχως όμως να γνωρίζουμε τα ποσοτικά αποτελέσματα των ερευνών, κληθήκαμε να αποφασίσουμε αν είναι περιβαλλοντικά ανεκτή η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους, των καλύτερων παραλιών στη Περιφέρεια και με μεγάλες περιοχές προστατευόμενων ειδών.
Αυτό δείχνει μία θολή κατεύθυνση της Π.Δ.Ε. για την υπεραξία του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή και τη γνωστή ελληνική τακτική ”λίγο απ’ όλα”. Και τάνκερ, και κρουαζιερόπλοια και πετρελαιοπηγές και NATURA και ιχθυοκαλλιέργειες και ευαίσθητοι αρχαιολογικοί χώροι δεν γίνεται. Πρέπει επιτέλους να στοχεύουμε στην Περιφέρεια μας με αναπτυξιακές στρατηγικές που θα έχουν ένταση εργασίας – όπως ο τουρισμός – και όχι ένταση κεφαλαίου- όπως π.χ. τα πετρέλαια – και με ενεργή συμμετοχή των τοπικών προϊόντων. Αυτά δεν τα έχουμε δει έως τώρα και ανησυχούμε πολύ για μια περιοχή που έχει αρνητικό ρεκόρ σε ανεργία και υπανάπτυξη τα τελευταία 5 χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας”.