- του Νίκου Φωτόπουλος
«Την πόρτα της εξόδουυ από το έργο πρόκειται άμεσα να δουν οι 16 φύλακες των αρχαιολογικών χώρων των εργοταξίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, η δε φύλαξη των χώρων αυτών πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό για διάρκεια 75 ημερών. Και μετά τι; Τέλος το έργο;
»Φυσικά δεν γίνεται λόγος για το γεγονός πως οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες λαμβάνουν 2,5 ευρώ την ώρα και κατέχουν τα πρωτεία στο πρωτάθλημα εργασιακής αυθαιρεσίας. Ούτε φυσικά περιμένουμε από μια καθαρή πλέον μνημονιακή κυβέρνηση να συγκινηθεί και να ασχοληθεί με το θέμα. Τι είναι άλλωστε τόσοι λίγοι εργαζόμενοι και μάλιστα ιδιωτικού τομέα;» τονίζεται με δηκτικό τρόπο.
Τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τον κ. Σπίρτζη και το περιβάλλον του στο υπουργείο Υποδομών δεν φαίνεται να αγγίζουν τους εργαζομένους στο αρχαιολογικό κομμάτι, που καταγγέλλουν: «Μην ξεχνάμε, δε, πως ακόμα –εδώ και πέντε μήνες- περιμένουμε την ανακοίνωση της λύσης του προβλήματος του ίδιου του έργου, ενώ οι διαθεσιμότητες και η εκ περιτροπής εργασία με μία ημέρα την εβδομάδα συνεχίζονται. Τα επεισόδια λοιπόν στο σίριαλ Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζονται. Το επόμενο, τη Δευτέρα 28/9, στο δημοτικό συμβούλιο και έχει ο Θεός… εμείς δεν έχουμε –και όχι μόνο Μετρό».
Αντιθέτως, αισιόδοξος εμφανίζεται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, Σταύρος Στέτσικας, που εκτιμά ότι «σύντομα οι διαιτησίες θα αποδώσουν». Οπως εξηγεί, «αν είναι ορθές οι πληροφορίες από το υπουργείο για επανεκκίνηση του έργου από τα μέσα Οκτωβρίου και δεν πάει σε επαναδημοπράτηση, τότε ακόμη και οι 200 απολυμένοι θα επιστρέψουν, διότι την επόμενη μέρα τα εργοτάξια θα χρειαστούν περισσότερα από χίλια άτομα».
Στο μεταξύ, αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο του κεντρικού δήμου για το θέμα των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εναλλακτική που μελετά το υπουργείο Υποδομών είναι να προχωρήσει το υπόλοιπο έργο παρακάμπτοντας τον σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος θα κατασκευαστεί σε δεύτερο χρόνο, αφού λυθούν τα προβλήματα και γίνουν ενδεχομένως νέες μελέτες.