Πέντε είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αναφορικά με την ποιότητα του συστήματος ασφάλισης που αναμένεται να εφαρμοστεί στην χώρα μας .
Το πρώτο ερώτημα είναι αν, οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι των υπουργείων γνωρίζουν επαρκώς τις βάσεις των συστημάτων ασφάλισης εκτός Ελλάδας. Το δεύτερο είναι, αν το κράτος είναι αποφασισμένο να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες που έχει. Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αντί να επιβάλλει ισοδύναμα μέτρα που βραχυκυκλώνουν τις προσπάθειες για εξυγίανση. Το τέταρτο είναι αν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι ενημερωμένο σωστά, ώστε να έχει κρίση απέναντι στην κρισιμότητα της κατάστασης. Και, το πέμπτο ερώτημα έχει να κάνει με το αν η κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω αναχρονιστικής διαχείρισης και PSI είναι μείον πολλά εκατομμύρια. Αντί να βρεθούν νέοι πόροι να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες, η κατάσταση επιδεινώνεται.
Το κράτος δεν έχει δυνατότητα να χρηματοδοτεί επικουρικά ταμεία και το μνημόνιο απαγορεύει την ενίσχυση των ελλειμμάτων τους από το κρατικό προϋπολογισμό. Οι επικουρικές συντάξεις θα ψαλιδιστούν, στην περίπτωση που δεν βρεθούν έσοδα.
Στο και πέντε, καμία τελικά απόφαση δεν έχει ληφθεί, παρά μόνο αιωρείται η ιδέα της ενοποίησης των επικουρικών με τις κύριες συντάξεις στόχος της οποίας είναι η προστασία των συνταξιούχων.
Αναπάντητο ερώτημα παραμένει το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων το οποίο συνδέεται με την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα απαλλάξουν τους πολίτες της χώρας από τα σοβαρά αυτά προβλήματα και θα οδηγήσουν την χώρα σε έξοδο από την κρίση και όχι στην επανάληψη του σεναρίου συντεταγμένης χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση απέναντι στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα προετοιμάζεται για άλλη μία φορά να λάβει ισοδύναμα μέτρα, αυξάνοντας τις εργοδοτικές εισφορές, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις και αυξάνοντας το ποσοστό ανεργίας, αντί να αγγίξει τις συντάξεις της 15ετίας.
Αναχρηματόδοτηση των ταμείων δεν υπάρχει, η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, δεν γίνεται. Οι μέχρι τώρα μέθοδοι είναι αναχρονιστικοί, και η αξιοποίηση της ακίνητης και μόνο περιουσίας δεν μπορεί να δώσει την λύση.
Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης φαίνονται να είναι εγκλωβισμένα στην άγνοια και σε παλαιοκομματικές μεθόδους οι οποίες με στόχο να ευνοήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, ενοχοποιούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, προκαλώντας κοινωνικές εκρήξεις και συντηρώντας την άγνοια των πολιτών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη περνά και μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μέρος της λύσης μπορεί να δοθεί από την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής παγκοσμίως.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου της ΕΑΕΕ Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου σε συνέδριο που διοργάνωσε η ΕΑΔΕ σε συνεργασία με τρία Επαγγελματικά Επιμελητήρια, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης συμπληρωματικά της δημόσιας ασφάλισης.
Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ζητά να ανοίξει διάλογος μεταξύ της πολιτείας και κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι ελάχιστοι γνωρίζουν το, τι πραγματικά είναι ο Πυλώνας ΙΙ ασφάλισης και τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι πολίτες από τον δεύτερο Πυλώνα ασφάλισης και την Ιδιωτική Ασφάλιση.