Λέσβο επισκέπτονται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και χθες παρακολούθησε μαζί με τον πρωθυπουργό την πρώτη αποστολή των 30 προσφύγων από το Ελευθέριος Βενιζέλος στο Λουξεμβούργο και φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά των προσφύγων. Η εικόνες σίγουρα δεν θα είναι οι ίδιες. Καθημερινά στο νησί φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ η κατάσταση είναι εκρηκτική λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.
Στην επίσκεψή τους, οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις του hot spot, ή διαφορετικά του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών Μόριας Λέσβου, αλλά και το έργο πολλών εκ των εθελοντών στο νησί. Παρά τον αγώνα δρόμου της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία των τεσσάρων ακόμα hot spots, όπως ανακοινώθηκαν χθες σε ελληνικά νησιά (Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο), καθώς και του κέντρου ταυτοποίησης στην Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει εκ νέου την αναγκαιότητα ταυτοποίησης των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος και μετεγκατάστασής τους απευθείας από εκεί.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει εκ νέου στον κ. Σουλτς την ανάγκη συνεργασίας της Ευρώπης με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Γι αυτό το θέμα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και με την τουρκική ηγεσία σε επίσκεψή του στην γείτονα το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Σύνεση πλειστηριασμών με το προσφυγικό
Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς έστειλε το μήνυμα ότι οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας Ελλήνων πολιτών ή για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά την ώρα που ζητείται από την χώρα μας να παρέχει τροφή και στέγη στους πρόσφυγες είναι παράλογες.
Διαβεβαίωσε πάντως, πως οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να κάνουν το ανθρωπιστικό τους καθήκον, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα, αφού η Ελλάδα δεν πρόκειται να διεκδικήσει ως επαίτης κάποια χαλάρωση του μνημονίου, όπως είπε. Άφησε εξάλλου να εννοηθεί ότι η χώρα μας ξοδεύει πολλαπλάσια χρήματα των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει από ευρωπαϊκά κονδύλια την τελευταία πενταετία της κρίσης, για να έχει καθημερινά σε επιφυλακή το Λιμενικό, τον Στρατό, την Αστυνομία, αλλά και για να καλύπτει ανάγκες σίτισης, στέγης, μεταφοράς των προσφύγων κ.ο.κ.
Για «δίκαια αιτήματα» εκ μέρους της Ελλάδας μίλησε ο Μάρτιν Σουλτς, δεσμευόμενος να τα μεταφέρει αρμοδίως. Παρατήρησε πάντως πως η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια του προγράμματος, καθώς χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε και να προσελκύσει επενδύσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους σχεδίαζαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το περασμένο καλοκαίρι, για να πει με νόημα ότι αποδεικνύεται σήμερα πόσο ανόητοι ήταν. Αν μάλιστα, επιμένουν και σήμερα σε αυτούς τους σχεδιασμούς τους, είπε, είναι και επικίνδυνοι