Νικήτρια αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά στο εσωτερικό crash test με το κόμμα της (CDU) η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ο λόγος της για το μεταναστευτικό περνά με ευρεία πλειοψηφία. Εντυπωσιακά ήταν τόσο η αποδοχή της στην ομιλία της όσο και στο χειροκρότημα, ενώ δεν δίστασε να συγχαίρει με ιδιαίτερο τρόπο δημοσίως τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης στα μέσα του έτους που φεύγει.
Στο κείμενο της απόφασης δεν γίνεται λόγος για «πλαφόν» στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία. Υπάρχει ωστόσο, αναφορά στην ανάγκη μείωσης των αφίξεων, καθώς «η συνέχιση της σημερινής κατάστασης μπορεί να επιβαρύνει ακόμη και ένα κράτος και μια κοινωνία όπως της Γερμανίας»».
Στο ψήφισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η προτεραιότητα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η ενίσχυση της FRONTEX, η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών – μελών και η αντιμετώπιση της δράσης των διακινητών προσφύγων.
«Οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ, αποτελούν σήμερα κομμάτι της Γερμανίας, όπως και το Ισλάμ που ασκείται στη βάση των ελεύθερων και δημοκρατικών αρχών μας», επισημαίνεται παράλληλα στο ψήφισμα.
Μέρκελ: Σ’ ευχαριστώ Βόλφγκανγκ που ήσουν σκληρός με την Ελλάδα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός της στην Καρλσρούη, κάνοντας απολογισμό για το 2015 αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση λέγοντας ότι ήταν η δυσκολότερη χρονιά στη ζωή της.
Είπε πως τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο για απίστευτες παλινωδίες από την ελληνική κυβέρνηση με τις εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα.
“Ευχαριστώ Βόλφγκανγκ που ήσουν σκληρός“. Αυτό ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για τη συνοχή της ευρωζώνης, είπε, και εκθίασε τον ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις πιέσεις, του οποίου όπως είπε, επετεύχθη η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, βασισμένη στην αρχή “αλληλεγγύη έναντι ανταπόδοσης”.
Την ώρα που ευχαρίστησε τον Σόιμπλε οι σύνεδροι χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα κάνοντας λόγο για ιστορική πρόκληση για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Τόνισε ότι η Τουρκία παίζει ρόλο – κλειδί, σημειώνοντας όμως ότι στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, που είναι και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ, επικρατεί ο νόμος των διακινητών.
Τέλος, η Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα, την οποία κάλεσε να προχωρήσει στη δημιουργία των hotspots, ενώ μίλησε για την ανάγκη αυστηρής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.