Η Λουντμίλα, η αλήθεια και o… πόλεμος

Η Λουντμίλα, η αλήθεια και o… πόλεμος

  • |

του Γιάννη Αγγέλη

Το όνομα αυτής Λουντμίλα Ντενισόβα.

Παρατίθεται και φωτογραφία της όπως δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της WSJ.

Ποια είναι αυτή η κυρία; Πρόκειται για την υπεύθυνη Επίτροπο της Ουκρανίας για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυρία αυτή, λοιπόν, «απολύθηκε» την περασμένη Τρίτη, μετά από ψήφο μομφής στο ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο, γιατί θεωρήθηκε ότι έβλαπτε με την δράση της «την αξιοπιστία του ουκρανικού κράτους».

Γιατί την έβλαπτε; Για όσα διαπιστώθηκαν από την δράση διαφόρων ΜΚΟ που έκαναν σχετικές έρευνες προσπαθώντας να γυρίσουν κάποια ντοκιμαντέρ επιτόπου, σε χώρους που είχαν γίνει καταγγελίες για εγκλήματα Ρώσων στρατιωτών εις βάρος ειδικά γυναικών και παιδιών, ιδιαίτερα με εγκλήματα κακοποίησης και βιασμών.

Όπως για παράδειγμα στην Bucha, όπου και τα ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς καμία εξαίρεση, μας μετέφεραν πρόσφατα τα αποτρόπαια εγκλήματα Ρώσων στρατιωτών.

Το νέο είναι ότι όλα όσα «ακούσαμε» και «είδαμε» διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ήταν «έργο» της κας Ντενισόβα.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο εκτίμησε ότι αυτός ο τρόπος που εκτελεί τα «καθήκοντά» της η κα Ντενισόβα θα μπορούσε να δυσφημίσει την χώρα εφ’ όσον αυτά γίνουν ευρέως γνωστά… Δεν έγιναν γνωστά, αλλά για καλό και για κακό την απέλυσαν για να απαλλαγούν από κάθε σχετική ευθύνη για την περίπτωση που η αλήθεια ξεπερνούσε τους «φράχτες» που έχουν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στα ΜΜΕ.

Ο ρόλος αυτός, δηλαδή της Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανατεθεί στην κα Ντενίσοβα από το Κοινοβούλιο του Κιέβου το 2018.

Η απόλυσή της έγινε από το Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαΐου, αλλά η σιωπή κάλυψε το γεγονός αυτό, εκτός από μία αναφορά στην Wall Street Journal…

Η Lyudmyla Denisova ως εκ της αρμοδιότητάς της, ήταν στην πλειονότητα των περιπτώσεων η βασική πηγή πληροφόρησης για όσα συνέβαιναν μέχρι και προχθές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δουλειάς της ήταν, όπως αναφέρουν ελάχιστα σχετικά δημοσιεύματα, «το αφήγημα για τον συστηματικό και μαζικό βιασμό του ρωσικού στρατού εναντίον Ουκρανών γυναικών όλων των ηλικιών…».

Παρατίθεται η βασική αρχική πηγή (Wall Street Journal) αυτής της είδησης η οποία έγινε αφορμή για περισσότερο «ψάξιμο» στην συνέχεια…. Μαζί και η φωτό της κας Ντενίσοβα.

Ukraine’s Parliament Dismisses Human-Rights Chief

By Peter Saidel

KIEV, UKRAINE – JULY 15, 2019: Ukraine s Human Rights Commissioner Lyudmyla Denisova during a meeting with Russia s High Commissioner for Human Rights Tatyana Moskalkova. Pyotr Sivkov/TASS PUBLICATIONxINxGERxAUTxONLY TS0B325A

Ο βουλευτής Πάβλο Φρόλοφ, δήλωσε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι «η κ. Ντενισόβα κατηγορήθηκε επίσης ότι έκανε αυθαίρετες και μη επαληθεύσιμες δηλώσεις σχετικά με φερόμενα ρωσικά σεξουαλικά εγκλήματα και πέρασε πολύ χρόνο στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της εισβολής…».

Σύμφωνα δε με ανάρτησή του στο Facebook «Η ασαφής εστίαση των εργασιών του Διαμεσολαβητή στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με τις πολυάριθμες λεπτομέρειες των “σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν με αφύσικο τρόπο” και του “βιασμού παιδιών” στα κατεχόμενα εδάφη, τα οποία δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν με αποδεικτικά στοιχεία, έβλαψε μόνο την Ουκρανία…».

Κατά άλλο δημοσίευμα -τελικά το γκουγκλάρισμα μερικές φορές είναι μεγάλη υπόθεση- ψάχνοντας παραπέρα το δημοσίευμα της WSJ, σε ιταλικά ΜΜΕ, «μεταξύ των αριστουργημάτων της μεγαλειώδους φαντασίας της κυρίας είναι η υπόθεση της Boucha (Μπούτσα), όπου 25 Ουκρανές έφηβες διαχωρίστηκαν και βιάστηκαν ομαδικά και επανειλημμένα από Ρώσους στρατιώτες»… και οι οποίοι βέβαια δικαιολογημένα μετά από αυτό αποκαλούνται από την κα Ντενισόβα «απλά ζώα».

«Και για να γίνει η ιστορία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για το δυτικό κοινό, προστέθηκε ο επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας: εννέα από αυτά τα 25 κορίτσια έμειναν μετά από αυτό έγκυες. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, πάντα από Βucha ήρθε η μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που βιάστηκε επίσης από τους Ρώσους…».

Η διάψευση που έλαβε υπ’ όψη του το ουκρανικό κοινοβούλιο, δεν ήρθε από την Ρωσία, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από ΜΚΟ που –σε αντίθεση με τη Lyudmyla Denisova– «πήγαν στο πεδίο για να συλλέξουν μαρτυρίες και να εργαστούν σε ένα ντοκιμαντέρ για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν από τον στρατό της Μόσχας. Κρίμα που, σύμφωνα με τα ευρήματα, όλα αποδείχθηκαν ψευδή. Και χωρίς σχόλια. Συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας που δημοσιεύτηκε στο Facebook και σχετίζεται με ένα 14χρονο κορίτσι που βιάστηκε από τον ρωσικό στρατό μπροστά στη μητέρα της…».

Χρειάζονται σχόλια ; Προφανώς όχι…

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται αυτό που λέγεται για τον πόλεμο, «το τι γίνεται εκεί το ξέρουν μόνο αυτοί που κάνουν τον πόλεμο και αυτοί που τον υφίστανται…».