Μια κάποια λύσις

Μια κάποια λύσις

  • |

Κοινό μυστικό είναι η πραγματοποίηση απογευματινών δράσεων στα ιδιωτικά σχολεία που παραμένουν αδήλωτες και οι οποίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αποτελούν πεδίο παρανομίας, αισχροκέρδειας και άγριας εκμετάλλευσης.

Διαλεκτή Αγγελή

Σύμφωνα με την έρευνα της ΟΙΕΛΕ για τη «Μεγάλη Παραίτηση» στην ιδιωτική εκπαίδευση, περίπου το 30% των εκπαιδευτικών του πρωινού προγράμματος απασχολείται στις απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων και από αυτούς σχεδόν οι 6 στους 10 δεν αμείβονται, δηλαδή τουλάχιστον 2.000 εκπαιδευτικοί εργάζονται αδήλωτοι και απλήρωτοι. «Δεν θα αναφερθούμε στην ωμή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται χωρίς να είναι δηλωμένοι πουθενά και χωρίς να πληρώνονται. Τα έχουμε επισημάνει πολλάκις στην πολιτική ηγεσία και στα κόμματα. Η μη δήλωση χιλιάδων ανθρώπων στην Εργάνη και στα ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει διαρροή εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα δημόσια ταμεία», τονίζει η Ομοσπονδία.

Η ΟΙΕΛΕ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι ίσως η μοναδική μέθοδος για να καταπολεμηθεί σε έναν βαθμό η «εκτεταμένη ανομία» στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνει τα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία όπου στην πλειονότητά τους, όπως λέει, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούνται για πλήθος άλλων υπηρεσιών, πλην των διδακτικών (π.χ. συνοδείες σχολικών λεωφορείων, μαγείρεμα, απογευματινή φύλαξη, υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ.), και το ωράριό τους είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει το διοριστήριό τους και θέτει το ερώτημα πώς οι δομές αυτές διαφημίζουν υπηρεσίες φύλαξης, διατροφής, δημιουργικής απασχόλησης κ.ά. όταν από τον πίνακα προσωπικού προκύπτει ότι απασχολούν μόνον έναν ή δύο εκπαιδευτικούς;

Για το ζήτημα απέστειλε, χθες, σχετική επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους χώρους αυτούς και την αντιπαραβολή στοιχείων των πινάκων προσωπικού με αυτά της ψηφιακής απογραφής, αλλά και των υπηρεσιών που τα σχολεία παρέχουν. «Η προστασία συγκεκριμένων, καλομαθημένων στην παρανομία και στον παρασιτισμό, ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων πρέπει να σταματήσει προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των παιδιών μας», καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

efsyn.gr/